Saturday, November 9, 2013

♥ trimester kedua & bye-bye tam ♥


- Assalamualaikum -

Trimester kedua yang indah

Hehe alhamdulillah, sekarang dah masuk 26 minggu..badan mencanak-canak naik uols..dah 12 kg dah naik..bahagia katanya.. =P Nak berjalan ala-ala backpakers macam dulu tu dah tersemput-semput, balik jer sakit kaki, sakit betis. Masuk trimester kedua ni rasa happy jer.. =D Walaupun awal-awal 5 bulan dulu, baju semua dah start tak muat, badan naik mendadak, dan macam-macam perubahan dalam diri ni. Bila tengok citer Back Up Plan (JLo berlakon tu), rasa macam sebijik kena macam diri sendiri jer..hihi. 

Cumanya aritu, aku terpitam dua kali masa nak masuk 5 bulan. Ntah la nape..maybe penat kot. Sekali masa hari Isnin, aku puasa, lepas berbuka..aku dengan Pipi pun solat sama-sama. Tiba-tiba tengah solat tu, aku rasa macam melayang jer..pastu terus jatuh. Hehe Pipi pulak cool jer..panggil aku, tinggikan kepala, ambik air, lapkan muka..sapu minyak berangin tu..bagi aku minum..terus sedar dan okay. =P Pastu siap pergi umah Nurul amik kucing Tam.. 

Esoknya, Foo dengan Sob cuti, Kak Yam pulak berkursus, tinggal aku sorang dengan 2 orang budak praktikal dalam lab. Keje pulak agak banyak..nak settlekan routine slide, pastu nak tukar reagent tissue processor, pastu nak mengemas lab sebab esoknya ada audit 5S. Sebenarnya aku dah rasa lemah-lemah badan lepas angkat botol-botol reagent daripada stor masuk lab, tapi ingatkan perasaan aku jer.. Tut-tut sampai lab, camna ntah aku terpengsan pulak. Budak praktikal yang nampak dan panggil kawan-kawan kat lab lain.. Hehe malu uols bila orang tengok kita jatuh. Tapi, bila scan baby, check doktor semua alhamdulillah normal jer. Cuma doktor kat KK suruh jugak refer Pakar FMS dengan buat echo (untuk check jantung)..appoinmentnya next week la.. =) Doakan semuanya okay dan selamat ye..amin..

Saja letak gambar yang nampak kurus sket..haha padahal gemok gedempol..pecayalah! =D


Tam - si meow yang baik hati

Sedih. Tam dah 2 minggu tinggalkan kami. =( Malam tu kami nak balik Kulim, Tam terlepas keluar dari rumah..kejar tak dapat (sebelum ni dia duduk dalam rumah jer), pastu dia lari.. Esoknya kami nak pergi scan 3D baby dekat Sg Petani, tengok-tengok ada jiran mesej cakap Tam dah mati sebab gaduh dengan anjing. =( Ya Allah, time tu Allah jela yang tau perasaan aku..sedih sangat, nagis tak henti-henti sampai takleh masuk rumah. Masuk rumah jer, ada bau Tam, tengok mainan dia, tengok tempat tido dia, tengok rumah dia, sampai tengok lantai, nampak bekas tapak kaki Tam pun aku sedih dan nangis..huhu.. emosi beno sampai Pipi marah - dia suruh pentingkan baby dalam perut ni daripada perasaan aku. 

Last-last cancel scan baby sebab balik ambik Tam dan kebumikan dia. Sedih sangat..walaupun sebulan baru Tam ada dengan kami, tapi rasa macam dah rapat sangat. Yela, tido sekatil, kami solat, dia duduk tepi sejadah, bangun tengah malam pun, dia temankan, kami makan, dia pun makan (kadang2 siap letak pinggan sebiji untuk dia)..macam mana la tak terasa kehilangan dia kan? Tam tak pernah buat masalah - makan tak bersepah, berak kencing semua kat tempat dia la.. =( Tapi redhalah..ada hikmahnya. Semoga Allah kurniakan yang lebih baik..amin..Tam, kita jumpa di syurga ye?



Kenangan terakhir bersama Tam.. ='(

RIP Tam - 27 Oktober 2013 


Nota kaki :-

Okaylah..banyak nak update, tapi ntah bila rajinnya..buat list dulu ye..kang lupa.. =P

1) Hatyai holiday
2) DIY maternity pillow + mum & kids's expo
3) Update rumah baru - cat, langsir, pokok-pokok di taman.. =)


No comments: