Tuesday, August 20, 2013

♥ grill rumah baru ♥


- Assalamualaikum -

Alhamdulillah, kami dah dapat kunci rumah 1 Ogos 2013 aritu, seminggu sebelum raya. Seronok sebab Allah permudahkan urusan. Orang lain ada yang kena bayar denda beratus-ratus sampai beribu-beribu, syukur kami juz kena bayar duit cukai tanah jer RM 23 untuk sampai hujung tahun ini. =)

Kami memang berazam nak duduk rumah ni cepat sebab sepanjang mengandung ni, aku tak larat sangat nak drive jauh-jauh Kulim-Bertam hari-hari pagi-petang. Nasib baik Pipi yang selalu hantar dan ambik masa pergi keje. =P Manja giler iolssss...kehkeh..

Grill rumah pun dah siap dipasang. Hehe kami orang first pasang..pastu dapat murah je pulak tu..alhamdulillah. Dalam 2 ribu jer..aritu survey-survey, rata-rata ambik 2 ribu setengah ke tiga ribu..lambat plak tu.. (-.-') Kami terkejut jugak sebab masa pergi tengok rumah lepas raya tu, dah siap ada orang duduk..tapi takde grill la. Giler cepat..agaknya bila la diorang nak mencuci rumah semua ye..tak raya kot. =P

Aritu survey, kalo grill jenis metal biasa bentuk S tu mahal sikit..dekat nak sama harga dengan wrought iron. Kami bukannya takmau grill jenis wrought iron tu, tapi dia buruk..hehe..tak sesuai dengan jiwa. Masa deal dengan Cina tu, dia nasihatkan jangan ambik kaler putih, memang la smart, tapi nak mencucinya susah..cepat kotor. Kami kami pun decide nak ambik kaler sama dengan pintu..grey slow camtu la. Alik-alik bila nak pasang, dia cakap staf dia tersalah cat kaler putih, nak tukar ke tak? Kalo tukar kena tunggu esok. Aku pun terus cakap taknak tukar la, hehe sebab dah tak sabar nak pasang.. =P




Sepatutnya tingkap no 2 tu, uncle tu buat la dua 'S' jugak. Tak la burukss. T_T 

Yang bestnya Uncle Cina ni buat bentuk S tu kat semua tingkap & pintu..kat dapur dengan bilik pun. Kalo dengan Melayu tu, dia nak ambik RM 2500 paling murah..tu pun bentuk S tu dia nak buat kat tingkap depan jer.. Dapur, bilik semua nak buat yang straight biasa jer..

Oklah, banyak duit sebenarnya nak masuk rumah baru ni. Kami pun takdela banyak mana saving, so buat apa yang perlu la dulu. Cabinet dapur, plaster siling semua tu, slow-slow la hokey..tak buat lagi. =')






Saturday, August 17, 2013

♥ sistem failing bil-bil di rumah ♥


- Assalamualaikum -

Semenjak dah nak masuk rumah baru ni, aku asyik-asyik dok khatam blog-blog tentang home organizing. Hehe seronok tengok rumah orang kemas, susun, dan teratur. Tapi, bila tunjuk kat Pipi masa mula-mula tu, dia siap cakap orang-orang camni perfectionist sangat sebab sampai ke dalam peti ais pun nak di organize nya. Hehe lama-lama baru dia paham & okay bila tau tujuan sebenar kemas-mengemas ni. =)

First step yang aku buat sebelum masuk rumah baru ni adalah dengan menyediakan sistem failing untuk segala surat-menyurat dan bil-bil. Pening jugak nak pikir nak pakai fail jenis macamana untuk senangkan keje nanti. Last-last aku beli fail biru RM2/pcs yang boleh sumbat kertas dan ada button jer untuk tutup. Harap-harap fail ini okay & memudahkan keje. 


Pastu aku labelkan ikut jenis urusan tertentu, macam bil air, elektrik, astro, surat rumah, surat aku, surat Pipi, surat-surat hal nikah, kereta, motor dan lain-lain. Label ni aku ambik daripada Sioca pastu edit ikut kesesuaian hidup kita la. 

Gambar senget - tak boleh rotate pulak. (-.-')

Aku label 2 kali, satu kat tengah-tengah fail (besar) dan satu lagi kat hujung fail (kecil) supaya nanti bila aku susun fail tu menegak, aku boleh pilih fail mana yang aku nak tanpa perlu belek satu persatu fail yang dah disusun tu.




Hehe, okay ni lah entri pertama tentang susun menyusun barang-barang ni. Aku harap dapat terus beristiqomah dalam menjaga harta mende laki aku elok-elok dan dapat menjadi isteri solehah di dunia & akhirat. =)





Friday, August 16, 2013

♥ raya 2013 ♥


- Assalamualaikum -

Hehe cerita raya aku tak banyak. Walaupun pertama kali beraya berdua sebagai suami isteri..tapi kami dua-dua kurang sihat. Hehe demam selsema semua cukup. So, bila sedara-mara datang umah malam raya tu, aku hidang awal-awal jer..pastu terus tertido. Maklum la, sejak mengandung ni, memang asyik lena memanjang..hehe. =P

Tahun ni beraya kat rumah aku kat Kuala Nerang. Raya kedua dah balik rumah mertua kat Kulim. Kebetulan mak dan abah mertua semua beraya kat Sg Buluh dulu raya pertama tu. Pape pun, seronok jugak dapat kenal lebih ramai sedara mara belah Pipi. Dan agak terkilan jugak sebab tak sempat nak tawaf beraya sakan rumah sedara mara belah aku kali ni. Kalo tak, kami sampai raya ke sepuluh pun dok sibuk atur rumah orang nak pergi beraya. =')

Kali ni kurang bergambar..gambar dengan keluarga belah Pipi pun takde. *sobs* Baju raya kami masing-masing mak bapak sendiri yang sponsor lagi. Haha dah kawen pun semua nak harap mak bapak ye. =P Duit raya pun kami masih dapat lagi. Tapi, tahun ni first time dah start bagi duit raya kat sanak saudara. Tu pun duit raya lebih banyak lagi..tak reti nak bagi kekdahnya.. =P

S.E.L.A.M.A.T   H.A.R.I   R.A.Y.A   A.I.D.I.L.F.I.T.R.I 

M.A.A.F   Z.A.H.I.R   B.A.T.I.N






Semoga ramadhan yang lepas memberikan perubahan takwa buat hati-hati kita.  Dan semoga aidilfitri ini dapat merapatkan ukhwah dan memberi kemaafan sesama kita. =)

Marilah berdoa untuk segala konflik yang berlaku terhadap saudara-saudara seislam kita di Mesir, Palestin, Syria, dan seluruh dunia. Semoga Allah memberikan kemenangan buat Islam tak lama lagi.. Al-Fatihah.


Nota kaki :

Alhamdulillah. Aku berjaya puasa penuh..tak banyak alahan pun sepanjang ramadhan. Terima kasih Allah kerana memudahkan urusan puasaku sepanjang trimester pertama ni. =)







Wednesday, August 14, 2013

♥ hantaran mahal? senyum lah ♥


- Assalamualaikum -

Pagi tadi, masa on the way ke tempat keje, aku dengar kat radio tentang hantaran mahal. Hehe. Senyum jela..dah lepas khen.. =P Masing-masing ada pandangan tersendiri tentang isu ni. Baru-baru ni pun paper rata-rata dok keluarkan artikel hantaran mahal..sampaikan ada kawan aku yang belum kawen cakap, "kalau asyik dok momokkan masyarakat dengan isu camni jer, baik aku suruh mak aku letak hantaran tinggi-tinggi..geram..padahal sebelum ni, mak aku tak kesah pun hantaran rendah.." Hehe pun aku senyum lagi. =)

Sebenarnya, bagi aku pun, lantak korang la nak hantaran mahal ke murah ke, asalkan ikut kemampuan sudah..dan tak menyusahkan orang lain, dan tak berhutang. Alik-alik duit hantaran tu, bukan dapat ke orang lain pun..bakal keluarga sendiri jugak. Tapi, tak tau la bagi orang lain dia rasa camna kan. 

Alahai lelaki, yang korang takut sangat hantaran mahal tu napenya. Sesetengah perempuan boleh jer nak hulurkan duit, ringankan beban, share hantaran tu. Kalau mak bapak dia letak 10 ribu, ntah-ntah 5 ribu jer korang kena cari..yang lagi 5 ribu, bakal bini korang support. Kadang-kadang si bakal pengantin perempuan tu tak kesah, yang kesahnya family dia..yela..kadang-kadang family ini ikut adat lah..ikut keturunanlah..dan macam-macam lagi. Disebabkan menghormati family perempuan, korang ikutkan jelah. Lagipun nanti si perempuan tu, dah jadi milik korang selamanya - ibu bapanya dah jatuh no 2 - besar tu pengorbanan dia. So, pe salahnya cari duit lebih sikit. Lagipun, mas kawen selalunya tak mahal sangat. Sesetengah orang, mak bapak diorang mintak hantaran mahal tu sebab nak pakai duit tu untuk majlis korang jugak nanti. Harga barang semua pun kan dah naikkk.. (-.-')


Okay, aku nak share sikit sebanyak pasal wedding aku dulu. Tak perfect la. Tapi, yang baik jadikan tauladan, yang buruk tu, jadikanlah sempadan. Masa decide nak kawen, kami dah bincang siap-siap pasal duit hantaran ni. Aku dengan dia pun bukan reti sangat, tapi bajet-bajet jela. Kami bajet 10 ribu - cakap la kat mak bapak masing-masing. Tapi, lepas mak bapak aku bincang dengan ustaz mana ntah, dia cakap seeloknya letak no ganjil. Haha..sian Pipi - parents aku naikkan seribu. Tapi, abah ada tanya aku dulu, Pipi tu mampu ke tak. Dia cakap ok, aku pun ok jelah. 

Masa bertunang, kami decide takmau bagi lagi duit hantaran, nak ambil masa akad nikah jer. Tapi tak tau la camna plan family Pipi, tak dirancang, terbagi jugak dulu 5 ribu. Takpelah, ok jer. Lagi balance 6 ribu, Pipi bagi lepas akad nikah. =P 

Mas kawen pulak, kami decide sendiri-sendiri tanpa pengetahuan orang tua (hehe) yang kami nak pakai dinar emas jer. Mula-mula nak 2 dinar jer..pastu aku gedik nak mintak tambah jadi 3 dinar. Haha..masa ni Pipi taktau lagi modus operandi aku camna. Sebenarnya, aku memang dah niat di hati, lepas nikah, aku nak bagi kat mama dan mak mentua aku sorang satu dinar. Yelah, aku tak mampu nak balas kasih sayang, pengorbanan banyak-banyak macam mama bagi masa besarkan aku dulu, dan aku jugak nak berterima kasih kepada mak mentua aku sebab besarkan suami aku sampai dia jadi lelaki terbaik antara banyak-banyak lelaki yang aku kenal (sebab tu I pilih U sayang..ekeke =P).. Jadi, aku pikir, dengan emas mas kawen aku tu, dapat mengeratkan kasih sayang sesama kami..Insyaallah.

Okay, berbalik pada duit hantaran, sebenarnya aku tak sponsor sesen pun kat Pipi. =P Bukan la aku kejam, tapi aku pun takde duit gak time tu..hehe. 100% pakai duit dia..jangan tanya aku camna dia saving..aku pun taktau sebab aku rasa dia tetap joli sama-sama dengan aku macam dulu-dulu masa dekat-dekat nak kawen tu. =P Duit 5 ribu yang dia bagi tu, aku guna untuk beli rantai emas 3 ribu, & persiapan kawen macam pelamin, sume tu sikit-sikit. Aku pun ada gak saving dua tiga ribu..tapi tak banyak la. =P Pasal makanan dan lain-lain persiapan, semua abah & mama sponsor..hehe always be my hero &heroin! =D I love u more~ 

Dan yang balance 6 ribu tu, aku simpan beberapa bulan, sampai cek nak expired, baru p cashkan..hehe. Konon nak buat kenangan. =P Duit tu, kami dua-dua laki bini pakai 100% hanya untuk persiapan masuk rumah baru kami. Hehe nanti korang p tengok peti ais, washing machine, set bilik tido kami tu..semuanya duit hantaran la tu. So, aku rasa kami fair. Hantaran aku memang agak mahal (bagi kami yang orang biasa-biasa ni), tapi duit tu untuk kegunaan masa depan kami jugak. Kalo dulu abah mintak hantaran sikit jer..hehe sekarang kompem sesak nak cari duit mana nak masuk rumah baru. Sebenarnya, orang tua kita bukan hadap sangat duit bakal menantu tu pun, tapi dia pikir masa depan & kesejahteraan hidup anak menantu dia nanti-nanti..  

Dan dengan duit simpanan yang tak seberapa tu jugak, kami dah pun berjaya pergi honeymoon 2 kali uols dalam masa 2 minggu. =P Satu kat Krabi, Thailand dan satu lagi kat Pulau Pangkor, Perak. Tak la grand mana pun honeymoon, kami kami tetap rasa puas, seronok tak hengatt, dan akan jadi kenangan sampai syurga.. =P


Apa yang aku share kat sini, bukanlah untuk menunjuk-nunjuk ataupun bajet gedik, bajet perfect semua. langsung takde niat tu. Kami pun masih merangkak-rangkak nak bina family, majlis kawen pun tak sesempurna mana pun..banyak cacat celanya. Tapi, takpela..yang penting Allah redha & bahagia sampai ke syurga.. Kalo ada salah, silalah tegur di bulan Syawal yang mulia ni, dan doakan kami selama-lamanya k.. =) 

Semoga korang-korang yang bakal mendirikan rumahtangga, bijaklah merancang kewangan. Jangan berhutang. Ikutlah kemampuan sendiri.. =) Kehidupan di dalam rumahtangga lagi banyak perlukan duit. Yang lelaki, jangan takut jika bakal mak bapak mentua letak hantaran tinggi. Minta pada Allah, Dia yang boleh bagi segala-galanya. Kan Allah dah janji, Allah akan murahkan rezeki untuk sesiapa yang mendirikan masjid. Aku pun rasa camtu gak.. =P Murah sangat rezeki & urusanku selepas kawen ni. Dan terasa hidup makin bermakna dan lebih bahagia jugak.. hehe. 

Nota kaki :

“Dan di antara tanda yang membuktikan kekuasaan-Nya dan rahmat-Nya bahawa Dia menciptakan untuk kamu isteri-isteri daripada jenis kamu sendiri supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikan di antara kamu suami isteri perasaan kasih sayang dan belas kasihan.” (Surah al-Rum, ayat 21)

“Dan kahwinilah orang yang sendirian di antara kamu, dan orang yang layak (berkahwin) daripada hamba yang lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan mengkayakan mereka daripada rezeki-Nya. Dan Allah Maha Luas Pemberian-Nya dan Maha Mengetahui.” (Surah al-Nur, ayat 32)