Monday, April 1, 2013

♥ majlis akad nikah ♥


- Assalamualaikum -

Alhamdulillah, dah genap 3 minggu kawen, baru sekarang ada masa nak update pasal majlis. =P Hehe orang bersuami memang bizi ye? *muntah*

Akad nikah aku pada hari Jumaat bersamaan 1 March 2013 bersamaan 19 Rabiulakhir 1434 pada pukul 5.30 petang (lepas Asar). 


Memandangkan aku ambil persalinan jauh gitu daripada rumah, kat Jitra nun..awal lagi aku dah bertolak pergi butik. Sampai butik dalam pukul 12.30 tengahari. Pipi pun ikut sekali tapi naik kereta asing-asing. Aku gerak dengan Nadia & Lily. Dekat butik, ada la beberapa perkara yang aku tak berapa suka dihati...yang terpaksa ikhlaskan diri untuk senyum.. =) Tapi, biarlah rahsia..hihi.

Okay, dah habih di butik, kami pun bertolak balik. Tak lama lepas tu, Madehah dengan Ika pun muncul. Terima kasih sayang datang rumah ai masa akad nikah. Lepak-lepak kejap, pihak lelaki pun dah ke masjid, kami pun ke masjid lah jugak. Lepas orang solat semua, tok imam suruh aku ke depan dekat pihak lelaki.

Lepas tu, bermulalah upacara akad nikah kami. Tok imam suruh abah mintak kebenaran aku untuk berkahwin dengan Pipi. Abah pun tanya, "kakak sudi tak nak kawen dengan Aizat ni?" hehe dalam hati aku nak gelak kuat-kuat. Aku pun laju jelah jawab, "SETUJU!" Pastu tok imam tu cakap.. "sebenarnya kalau tak cakap setuju pun takpe, senyum jer pun dah ok.." OMG! OMG! Tebal giler muka aku time tu. Sengih jela. (-.-')

Alhamdulillah, lepas imam baca khutbah semua, imam tanya Pipi, tau x rukun nikah ada berapa? Pipi pandai jawab 5. Dalam hati aku, tolong la imam ni jangan tanya aku. Aku tak hapal apa-apa pun. Langsung tak. Lupa. 

Tengok-tengok imam terus proceed dengan khutbah nikah semua. Lepas tu, Pipi pun genggam tangan tok imam.. Alhamdulillah, sekali lafaz jer (takde imam tu nak suruh praktis dulu ke apa ke) aku dah menjadi milik Pipi. Jeng jeng jeng..aku nangis tak? =P 

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Tak pun! Adik-adik aku yang tacing. Aku maintain jer. =) Pastu aku terus salam mama yang kat sebelah aku (mata mama tak nangis jugak, dalam hati tak tau ler), salam makngah..lepas tu makngah suruh aku salam dengan mak mentua aku. 


Aku pun dengan control ayu, pergi la salam cium tangan mak mentua aku semua. Tiba-tiba lepas tu dia bisik kat aku.. "Najwa, majlis tak habih lagi. Imam tengah nak sambung cakap, belum baca doa lagi.." OMG! OMG! Time tu double triple muka aku tebal berinci-inci. Semua orang kat masjid tu pandang aku. Gelojoh giler. Aku pun dengan malunya..sipu-sipu la balik ke bantal princess aku. Terus duduk simpuh ayu. 

Selepas semuanya selesai, Pipi pun sarungkan gelang kat aku untuk batalkan air sembahyang. Tapi, si Pipi ni tak pernah pakaikan gelang kot. Cangkuknya dia tak kelip. Terkebil-kebil aku sendiri pasangkan cangkuk. Camera plak asyik dok flash je. Pastu dia cium dahi aku. Haha ni pun rasa nak gelak guling-guling jugak! Tapi, okaylah not bad. Dah jadi suami isteri ye kita bang? =P


Pastu kami pun bergambar sakan. Hari first sebagai isteri, aku tinggalkan Pipi makan sorang-sorang dulu sebab aku berkejar nak solat Asar. Sorry ye sayang? Ngee~ =')

Okay, alhamdulillah..bersyukur sangat sebab semuanya berjalan lancar. Allah kurniakan saya seorang suami. Terima kasih Allah. *sujud syukur*

Pada saat aku diijabkabulkan, aku berjanji pada diri sendiri, aku akan tutup pandangan aku untuk lelaki lain. Sumpah, aku mahu setia & taat pada suami. Yang berlalu, jadikan sejarah.. Semoga Allah ampunkan dosa-dosa kami. Mintak maaf semua..







1 comment:

umYrah daRWis said...

ok! ak suka part OMG tu!!!!
hommaaaii klo ak jd hg..ak pn pasti ber cm - cm tebal muka ak..hahhaha
btw thniah yep!! barakallahu lakuma wa lana...^^

*soqi xdpt p knuri...sbb ak skg ni prktikal kt kL..huhu