Monday, April 8, 2013

♥ 2nd honeymoon - Pangkor (Part 1) ♥



- Assalamualaikum -

Alhamdulillah. Honeymoon kedua kami - selang seminggu selepas honeymoon pertama - selang dua minggu selepas nikah - yeay! Ke Pangkor pulak. =) Sebenarnya pakej honeymoon ni dapat sebagai hadiah perkahwinan kami daripada Dato' ape ntah? Owhh..tolong la jangan lupa. Hehe ingat la - Dato' Mohd Arpan Bin Shari (Pengurus Besar Lembaga Kemajuan Wilayah Kedah - KEDA).

Perjalanan ke Pangkor dari Penang memakan masa 3 jam. Kot la..sebab masuk kereta jer aku terus lelap sampai la ke Jeti Lumut. =P Kami sampai lebih kurang pukul 12.30 tengahari. Parking kereta di tempat parking bertingkat & berbumbung. Harga parking ikut jam. Lepas tu, beli tiket di kaunter - RM 10 per head. Feri ada setiap setengah jam. Kami makan dulu sebelum naik feri. (^_^)

Tiket feri

Hidangan aku - bakso (ada maggi + bihun + mee)

 Hidangan Pipi - koey teow goreng

Dari Jeti Lumut ke Pulau Pangkor ambil masa lebih kurang 45 minit. Feri yang kami naik boleh lepak kat luar sambil menikmati pemandangan laut luas terbentang - ciptaan Yang Maha Esa. Tapi aku? Sambung tido. Hehe.

Sampai di Pangkor, kami ambil motor - harga RM 30 sehari semalam. Mahal! Sebab di Krabi motor boleh dapat RM 20 jer - skuter cantik dan comel dan kiut miut fefeling cinderella tau tak. Kat Pangkor dapat motor Honda kapcai jer. Nak skuter yang tak berapa cantik tu RM 40. Mahal. Mahal.

Berbekalkan map yang budak motor tu bagi - kami pun bergerak ke hotel. Hotel kami Up Town Beach Resort - terletak betul-betul depan pantai Pasir Bogak. Jalan kaki seminit je dah sampai. Hehe. Biliknya ok-ok. Selesa. Makan pun ok-ok. Sedap. =) Harga kami tak berapa pasti - maklum la free kan? =P Rasanya dalam RM 150 kot rate biasa (bukan cuti sekolah dll) untuk bilik Standard Deluxe.



Lepas melepak puas-puas dalam bilik, kami pun mandi dan round-round keliling Pangkor dengan motor kami. Mula-mula pergi Kota Belanda - tinggalan sejarah. Ada kubu dan kedai souvenir. Boleh la lepak-lepak sambil makan keropok lekor.



Lepas tu, kami pusing satu pulau. Senang jer - ikut je jalan lurus - macam satu bulatan. Tengah-tengah round tu nampak kilang satay ikan. So, singgah la - shopping siap-siap sebab esok taknak shopping dah. Eh, yeke? Haha. =P Sebenarnya ikan bilis kat sini mahal. Baik korang beli kat Jeti Lumut sebab murah, boleh minta diskaun, dan yang penting perniagaan orang Islam. Kat sebelah pulau ni, kebanyakannya Chinese.




Okay, aku rasa setakat ni dulu lah update pasal honeymoon kedua kami. Nanti sambung balik. Haha..sorry lah sebab update blog tak ikut susunan yang betul. Well, mood memang berkobar-kobar nak update, tapi kekangan waktu, kerja hakiki kat lab pun banyak giler...so memang terbengkalailah seketika. *sobs*


Nota kaki :-

Doakan saya beroleh kekuatan untuk menjadi seorang isteri yang menyenangkan hati suami, seorang pekerja yang komited (walaupun sumpah saya rasa macam nak give up nak guna tulang empat kerat ni), seorang ibu yang penyayang, dan yang paling utama-seutamanya menjadi hamba Allah yang mendapat rahmat dari-Nya. Amin~






No comments: