Friday, April 19, 2013

♥ 2nd honeymoon - Pangkor (Part 2) ♥


- Assalamualaikum -

Bersambung daripada Part 1 di sini...

Petang hari pertama, selepas singgah di kilang satay, kami pun round-round satu pulau sambil dating-dating pegang tangan..ahaks! =P *sila muntah* Masa ni rasa relax sangat, tak stress.. =) Menikmati alam ciptaan Allah memang sangat menenangkan hati dan perasaan.



Kami singgah minum petang di PantaiTeluk Nipah. Teluk Nipah banyak deretan kedai makan dan hotel-hotel yang dekat dengan pantai. Tapi, kedai makan kat sini boleh tahan mahal jugak. T_T Aku makan pancake pisang - saja nak compare pancake Pangkor dengan Krabi. Hehe. =P


Sambil tu, kami survey pakej untuk snorkeling esok. Banyak harga yang ditawarkan. Kebanyakkannya RM50 - speedboat 2 orang - snorkeling + island hoping. Ada yang lagi mahal dan ada jugak yang kami jumpa RM20 sekepala untuk snorkeling + island hoping. Yang tu paling murah. Pikir punya pikir, kami pilih yang Brader Rasyid punya. RM 15 sekepala untuk snorkeling sahaja. Nak island hoping, tambah RM 10. Rasyid ni kami jumpa masa kami first time naik motor kat Pangkor..kami sesat. Dia yang tunjukkan jalan sampai ke hotel. Kami berkenalan kat situ dan dapat tau dia beach boy. Dia pun ajak lepak kat pondok dia. Tapi, kami tak pi pun sebab nak tido hotel lagi syok. =P

Lepas dah penat, kami balik hotel..mandi dan rehat. Malam lepas maghrib, kami keluar makan. Time tu hujan rintik-rintik. Aku pun rasa nak jadi ayu. So, aku pakai la skirt jeans + t-shirt naik motor. Siap duduk kepit-kepit sebelah kaki macam orang dulu-dulu naik basikal tu. Hehe curlast gitu kan? Pipi pun pandai bawak motor slow-slow jer takut bini dia jatuh. Auuwww~ Rela kena hujan lagi tau. =P Kami singgah satu kedai ikan bakar tak jauh daripada hotel. Lama giler tunggu makanan siap sebab ramai orang. Lepas dapat makanan, sedap jugak! Pipi makan sampai menjilat jari...kalah kepci.


Esoknya, kami pun bersiap untuk snorkeling. Hehe kali ni nak balas dendam sebab time kat Krabi aritu, Pipi mabuk laut pulak. So, kami tak puas terjun tengok Nemo. =P Kami ke tempat Rasyid, naik sebiji boat kecik ke tempat snorkeling. Kat Pangkor snorkeling dekat je dengan pantai. So, tak dalam sangatlah laut tu. Dinasihatkan sesiapa nak pergi snorkeling tu, pergilah awal-awal pagi lepas subuh (pukul 8) sebab time tu air laut sangat jernih dan ikan pun banyak datang kat kita. Best! Bila dah start ramai orang, air laut jadi keruh, ikan pun nampak sipi-sipi jer. Huhu.





Ikan-ikan di Pangkor - kamera kami waterproof. Haha..belagak giler kan? =P

Tapi, time dekat Pangkor ni, aku pulak buat hal. Sian Pipi. Mula-mula nak terjun, aku excited jer. Tapi, lama-lama aku tak pandai control goggle set tu.. Tudung aku puncanya - tebal sangat sebelah tepi tu. Nyelam jer, air masuk. Mula la aku panik, bila dah berjam-jam asyik masuk air jer - aku mula give up. Jadi fobia pulak bila nak lemas. Hehe. Last-last kami tukar port, pergi kat sebelah pantai yang belakang pulak. Time tu baru rasa best. Dapat bagi ikan laut makan kat tangan. =) =) Seronok giler. Korang-korang yang nak pergi snorkeling tu, bawak stok roti banyak-banyak tau. Tapi, kesian jugak kat Pipi - disebabkan aku, dia tak dapat pergi menyelam kat tempat dalam. T_T Rasa bersalah - jadi aku rasa kami perlu bercuti kat laut lagi kot untuk balas dendam dengan ikan-ikan. Kan abang kan? =P


Okay, malas nak cerita pasal Pangkor panjang-panjang. Lepas tu, kami pun balik. Hehe.

Babai~











1 comment:

CaDLyNN said...

bestnye snorkeling..lame dah tak p