Monday, April 29, 2013

♥ 1st honeymoon - Krabi {Part 1} ♥



- Assalamualaikum -

Okay, dah dekat 2 bulan baru nak update pasal honeymoon. =)

Sebenarnya aku tak plan apa-apa pun untuk honeymoon kami. Tapi, Pipi yang teringin sangat nak ke Krabi, Thailand..aku ikutkan jer. =P




{ Hotel }

Kami booking hotel dulu sebelum ke sana. Book pakai boking.com dapat less 50%. Dua malam RM 240 bersamaan 2400 baht di Aonang Goodwill Hotel.  Dinasihatkan kalau korang nak pergi holiday di Krabi, carilah hotel di sekitar Aonang, jangan cari hotel di Krabi town..sebab Krabi town takde pape pun. Pekan biasa jer. Dekat Aonang sangat happening, dekat dengan pantai, banyak deretan kedai untuk shopping, nak book semua aktiviti pun banyak pilihan kat sini.

Goodwill Hotel sangat berbaloi..dengan harga yang murah, selesa, senang dapat public transport, senang dapat makanan halal, senang shopping dan segalanya senang lah.

Receptionist 

Tempat  makan 

 Anak-anak gajah dengan mak bapak gajah.

Bath tub - bersih. =) 

Toilet - bersih dan selesa. =')

{ Hari pertama }

Perjalanan kami bermula pada pukul 7 pagi dari kampung aku  (Kuala Nerang). Sampai border Bukit Kayu Hitam lebih kurang pukul 8 pagi. Kami park kereta di Kompleks Zon Bebas Cukai – RM 15 sehari semalam. Kalau korang nak park dekat border Thailand pun boleh – free. Bawa la geran kereta sekali. Kat sana, takde sekuriti..tapi aku tengok ramai jer rakyat Malaysia park kereta kat sana.

Selepas scan pasport di Imigresen Malaysia, kami jalan kaki sampai ke border Thai. Tak jauh – 5 hingga 10 minit jer. Kalau tumpang bonceng motor teksi tu, siap la RM 5. Tak berbaloi langsung, mahal. Sebelum masuk Thai, kena isi white card dulu. Sebelah Imigresen Thai ada booth isi white card. Korang suruh orang tu isi – RM 2 sorang. Kalo isi sendiri – free.  Sampai kaunter Thai, nak cop pasport, selitkan duit RM 1 sorang. Masa nak keluar balik Malaysia ritu, pegawai imigresen tu tak pulak mintak RM 1 kat aku. Bila sampai turn Pipi, dia mintak. Tak paham jugak..maybe dia tengok aku gojes sangat kot? Eh? T_T

Lepas cop pasport, kami terus blur. Maklum la..konon nak honeymoon ala-ala backpakers – takde nak booking transport ke dulu. Kami jalan sambil cari van ke Krabi. Mula-mula tak jumpa – asyik jumpa teksi jer – mahal RM 80 sorang. Kami decide untuk jalan lagi hingga sampai kat depan 7E, ada van untuk ke Hatyai. So, kami naik van tu – RM 5.80 sorang. Van tu cantik jugak. Perjalanan ke Hatyai dari Danok (sempadan Thai-Malay) lebih kurang 45 minit.

Sampai stesyen bas Hatyai, ada orang tunjukkan van ke Krabi. RM 29 seorang. Lama betul kami tunggu van ni..sejam lebih baru sampai. (-.-') Ada sorang auntie Siam ni tunggu skali gak. Dia la yang baik hati panggilkan tut-tut bila sampai Krabi. Tapi, servis van ni bagus. Driver dia tolong bukakan pintu tiap kali nak turun dan naik van. Dia juga ada stop untuk lunch di kedai makan yang lengkap (makanan halal - surau - toilet - tempat shopping jajan). Kedai ni memang tepi jalan nak ke Krabi. 

Kedai kami beli tiket van ke Krabi - berhadapan dengan stesyen bas Hatyai.

Akhirnya lepas 4 jam dalam van, kami pun sampai di Krabi. Ambil tut-tut ke Ao Nang dalam RM6 sorang - lebih kurang 20 minit. Sampai Ao Nang, sangat happening dan best! Teruja giler. Lepas check in hotel, mandi-mandi, solat - lepas Maghrib kami decide untuk pergi cari makan dan jalan-jalan dalam deretan kedai yang banyak tu. 

Sumpah sedap giler makanan kat sini. Rinduu... 

Keterujaan Pipi berdiri tegak. (^_^)

Time ni boleh la pre-shopping (hehe leh caya ke?) sambil cari pakej yang sesuai untuk island hoping esok. Sila survey puas-puas sebelum decide nak ambil pakej mana sebab banyak pilihan dengan harga yang berbeza. 

Kami amek pakej Phi Phi Island kat sini. Murah berbanding yang lain.

Kami dapat RM100 sorang (Pakej Phi Phi Island) termasuk perjalanan dengan speedboat ke Phi Phi Don Island, Lohsamah Bay, Pileh Bay, Monkey Bay, Maya Bay, Viking Cave, Hin Klarng, dan Bamboo Island - termasuk lunch di Phi Phi Don Island (halal food), alatan snorkeling, buah-buahan dan coke atas bot.

Lepas dah penat berjalan, kami pun nak merasa 'Thai Massage' jugak. So, sorang RM25 (ada banyak yang RM20) sejam. Kami ambil yang mahal RM5 sebab nak pilih tukang urut lelaki untuk Pipi. Haip! Takkan aku nak bagi 'Thai girl' yang urut dia kan..siap aribulan aku pulak jadi 'TIGER'..

Are u ready for massage? =P

 Skandal Pipi.. =P Geli hokeyyy~

Dah kepenatan, kami pun balik hotel lalu tido dengan nyenyaknya...

(^___^)


 Bersambung esok...insyaallah. =)





3 comments:

Cik Eka said...

waa bestnya.. tak saba tunggu sambungan..
kite mmg bercita2 nak honeymoon ke krabi.. hehehehe

Sayasudahbesar said...

asssalamualaikum, thanks dpt tips. nk tanya hotel ni boleh pakai credit card?

Sayasudahbesar said...

boleh pakai cc kt hotel ni