Thursday, January 3, 2013

♥ penang street art ♥


- Assalamualaikum - 

Sejak sibuk dengan keje hakiki ni, rasa macam dah lama tak pegi jalan- jalan tau. So, sempena cuti tahun baru aritu aku pun cuci la mata area Penang ni. Mula-mula lunch dekat Nasi Kandar Kapitan. Seriusly, roti nan ayam tandoori dia sangat sedap bagi orang-orang yang tak suka mamak macam aku ni. Nan cheese pun sedap. Rasa giler cheese tu.

Lepas tu masuk lorong-lorong kecik area Penang Road. Kat situ ada banyak street art yang cantik-cantik. Aku tak tau art camni dipanggil apa. Tapi aku suka. :) Layan gambar jela ye~♥

The girl and little bro. =')

Take me home! =D

Worried? (T_T)

The culture.


The temple.

Cafe? hehe. 

Souvenirs. =')

Lost? Find me the way.

Love the art. 

Guess who is Ah Quee?

Mini toy museum! =D

Lepas itu, weols ke area Padang Kota Lama pulak. Masuk ke Fort Conwallis iaitu tempat pertama Francis Light mendarat. Di sini juga theyols simpan senjata dan ada gereja kecil untuk tujuan ibadat. Bayar untuk masuk RM 2 dewasa, RM 1 kanak-kanak. Tapi, bagi aku, tak berbaloi bayar (walaupun murah) sebab tempat dia agak tak terjaga. Pokok, rumput semua okay. Tapi, bahan pameran macam dah hilang label, pencahayaan dalam tempat letak pameran pun tak jelas. Macam scary sikit la nak masuk baca info kat dalam tu.

Fort Conwallis - cantik pintu gerbang.

Kat dalam ruang tu, ada information-information yang berkaitan sejarah Fort Conwallis.

Just me. =)

Okay, giler banyak gambar sendiri kan? Gila glamer! =P Tapi, seronok juga jalan-jalan lepak macam ni. Minda tenang, otak rest. Tapi, satu jer..anda memerlukan kekuatan fizikal dan kudrat kaki yang mantap. Hehe.


Adios~ 


No comments: