Friday, January 11, 2013

♥ Lawatan Mahabbah ke Kediaman Abu Nur ♥


- Assalamualaikum -

Sebenarnya cerita dah basi, tapi lambat update. Bizi kekdahnya? Hehe. Okay, tipu! =D

Last week ADLC buat Lawatan Mahabbah ke Rumah Anak-anak Yatim dan Fakir Miskin Abu Nur, Pengkalan Hulu. Selama ini, aku ingat Pengkalan Hulu tu dekat Kelantan. Salah rupanya, dekat Perak jer. Hehe tolak satu markah geografi kan?

Alhamdulillah, kitorang ada buat makan-makan sikit kat sana. Bab makan ni serah pada senior-senior la masak. Sebab depa kan lagi terer? Kalo suruh weols yang muda remaja ni, nanti kurang umpphh pulak ye dak? =P Dah la lepas makan, yang muda remaja semua tak mengemas, senior-senior jugak yang buat. Sebelum tu pun, yang muda remaja naik van masuk ke dalam rumah Abu Nur (rumah tu bas tak boleh masuk sampai dalam, kena lalu jalan kecil). Yang makcik-makcik jalan kaki jer. Mintak ampun dan maaf ye puan-puan yang comel jelita semua. Tak sengaja. =D

Subhanallah, anak-anak kediaman Abu Nur sangat comel dan peramah. Tak perlu ambil masa yang lama pun untuk suai kenal. Semua mudah mesra. Kitorang buat jugak sedikit talk tentang kerjaya, segmen Biar Sampai ke Bintang, dan game. Walaupun sebenarnya kitorang agak kelam-kabut time tu, tp alhamdulillah..semua berjalan lancar.

Sumbangan yang dapat dikumpulkan dan diberi pada warga kediaman Abu Nur pun alhamdulillah. Dapat dalam RM 4480 - total, termasuk voucher buku RM 300. Belikan diorang tudung, buku-buku dan sumbangan cikedies. Lepas tu, agak jugak sponsor untuk cabutan bertuah. Suka sangat tengok adik-adik gembira dapat hadiah. Agaknya ni la kot yang Prof Muhaya selalu sebut tu - bahagia membahagiakan. =') Terima kasih buat semua penyumbang. Semoga Allah kira sebagai pahala untuk bekalan di sana kelak. Kawan-kawan ADLC pun semua best. Harap-harap kita dapat buat lagi event macam ni next-next time. ♥

 “Perumpamaan orang-orang yang menafkahkan hartanya pada jalan Allah, seperti sebutir benih yang tumbuh menjadi tujuh tangkai, pada tiap tangkai ada seratus biji, dan Allah melipat gandakan bagi siapa yang dikehendaki-Nya, dan Allah Maha Luas (kurniaan-Nya) lagi Maha Mengetahui.”

(Surah Al-Baqarah ayat 261)



“Orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah, kemudian mereka tidak mengiringi apa yang dinafkahkannya itu dengan menyebut pemberiannya dan dengan tidak menyakiti (perasaan si penerima), mereka memperoleh pahala di sisi Tuhan mereka. Tidak ada kekhuatiran terhadap mereka dan tidak (pula) mereka bersedih hati.”

(Surah al-Baqarah ayat 262)


Breakfast sebelum gerak.

Adik-adik yang comel.

Yeay! Kami menang!

Hehe sorry ler, kena jalan kaki pulak.

Aja! Aja! Fighting!



 

No comments: