Friday, November 30, 2012

♥ contact lens ♥


- Assalamualaikum -

Memandangkan aku seorang yang bermata empat, sekali sekala haruslah pakai contact lens kalo ada function apa-apa ye dak? Ada bermacam-macam jenis contact lens yang boleh kita pilih bergantung pada kehendak dan keperluan kita.

Masa bertunang aritu, aku beli contact lens FreshKon Colors Fusion yang pakai untuk sebulan. Aku beli 3 kotak = RM 119 (ada sesetengah kedai RM 100 jer..sila la survey). Yang tu dah promotion. Kalo sekotak jadi mahal balik. Aku beli 3 kotak untuk majlis bertunang, bernikah dan honeymoon. =P Yang ni dah ada power siap-siap. Power untuk contact lens sama untuk kedua-dua belah mata. 

Aku ni sebenarnya tak pernah pakai & tak pernah amek tau langsung pasal contact lens ni. Nak pilih kaler apa pun tak tau. Last-last akak kat kedai tu yang recommend kaler Perky Brown, Brilliant Brown, dan Shimmering Grey. Masa bertunang aritu, aku pakai kaler Brilliant Brown. Brand ni aku rasa bagi mata bertambah besar, besar, dan bolatt besar.

Masa ni make up, muka semua dah macam hazabedah. Sebab dah petang. (-.-')

Okay, sedikit tips daripada MedikTV (twitter) semasa memakai contact lens :-

1) Pakai kanta lekap dulu sebelum bersolek.
Tanggalkan kanta lekap sebelum menanggalkan solekan.
2) Bila menaiki kapal terbang untuk jangkamasa lama tanggalkan kanta lekap
kerana makin tinggi kita dari bumi makin kurang kita mendapat oksigen. 
3) Elakkan dari menggunakan maskara yang dilengkapi gentian untuk melentikkan
bulu mata kerana gentian boleh merosakkan kanta lekap.
4) Jangan sesekali berkongsi kanta lekap.

Nota kaki :

Tahniah Kak Syah sebab dapat baby boy. Iman dah dapat kawan. Alhamdulillah. =')




Thursday, November 29, 2012

♥ borang permohonan berkahwin ♥


- Assalamualaikum -

Memandangkan aku bercuti lama di kampung, aku pun decide untuk settlekan apa-apa yang patut. Mula-mula pegi Pejabat Agama untuk amek borang nikah. Aku pegi pakai baju kurung sebab aku rasa siapa yang pakai seluar tak dibenarkan berurusan kat sana. Rasanya lah. Akak kat pejabat agama tu bagi 3 borang untuk diisi :

1) Borang Sistem Maklumat Perkahwinan Islam (SIMPI) - kaler kuning
2) Borang Permohonan Nikah Negeri Kedah Darul Aman - tulisan jawi, kaler putih
3) Borang 6 - Ikrar - tulisan jawi, kaler putih.

Borang-borang ni maybe berbeza mengikut negeri. Aku tak pasti negeri lain camna. Lepas tu, isilah semua borang-borang ni selengkapnya. Ada borang yang kena cop Imam jugak.

Borang untuk pengantin perempuan kena submit dekat Pejabat Agama sebulan atau kurang sebelum tarikh nikah. Untuk lelaki pulak, valid selama 3 bulan. 

Pihak lelaki kena settlekan borang sebelah dia dulu, sampai Pejabat Agama sebelah lelaki bagi kelulusan, baru lelaki bagi borang dia pada pihak perempuan pulak. Pihak perempuan bawak kedua-dua borang (lelaki dan perempuan) ke Pejabat Agama dan dapat kelulusan serta booking date dengan Tok Kadi.

Perkara-perkara yang perlu disertakan semasa hantar permohonan berkahwin :-

Untuk aku 
1) Salinan Kad Pengenalan
2) Salinan Kad Pengenalan Wali (pemohon perempuan shj)
3) Sijil Kursus Pra Perkahwinan
4) Kebenaran Berkahwin Lelaki (jika lelaki dari luar daerah)
5) Borang-borang permohonan kahwin yang lengkap & tandatangan Imam
6) Borang HIV

Tambahan (untuk sesiapa yang berkenaan)
1) Sijil Cerai Asal - pemohon lelaki & perempuan
2) Surat Mati Bekas Suami/Isteri dan Surat Perakuan Nikah/Cerai/Rujuk - bagi duda/janda
3) Kad Perakuan Memeluk Islam
4) Kebenaran Berpoligami dari Mahkamah
5) Surat kebenaran dari Kedutaan/Pihak Berkuasa lain (bukan warganegara)
6) Kebenaran Berkahwin dari pihak berkuasa (anggota tentera/polis)

Okay, selepas tu, aku gerak ke Klinik Kesihatan untuk buat HIV Test. Sekarang dah boleh pakai screening, tak perlu ELISA method yang amek masa lama tu. Screening test akan dapat pada hari yang sama. Dan alhamdulillah, result aku NEGATIVE. =') Result ni valid 6 bulan sebelum berkahwin.

Lepas buat test kat lab, aku masuk bilik nurse. Dia interview aku sikit-sikit pasal HIV & AIDS, pasal perancangan keluarga, amek details my LMP (last menstrual period). OMG, time ni aku menipu sikit-sikit sebab aku mana ingat. Haha, malu jugak. Aku bukan pernah amek kesah sangat pasal period cycle aku ni. Alik-alik dia tanya details pulak. Kantoi aku menipu. =P

Dipendekkan citer, HIV Test aku settle dalam masa yang kejap je.  Owh, lupa nak cakap. Walaupun aku keje lab, tapi tak boleh buat test kat lab sendiri sebab untuk bernikah, perlukan result dari hospital kerajaan sahaja. USM, cannot! =P

Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Tapi, satu je yang tak lancar. Haha sian acik. Masa balik, dia yang drive kete. Tetiba ada habang polis pulak. Dia tak lekat sticker P. Lepas tu, apa lagi..dapat surat cinta ler. (-.-')



Nota kaki :

1) Murah rezeki jugak bila mama bagi something yang harganya 4 kali ganda Galaxy Tab yang budak tu dapat free! =P Tenkiu abah & mama sayang.

2) Kadang-kadang malas jugak nak dengar kursus pra perkahwinan free daripada mama. Tapi, untuk kebaikan sendiri jugak kannn.. =P


Monday, November 26, 2012

♥ cupcakes bertunang ♥


- Assalamualaikum -

Arini aku nak share cupcakes yang aku tempah sempena majlis bertunang yang lepas - 27 Oktober 2012. Hehe. Mula-mula ingatkan nak order kek besar jer, senang. Pastu Nadia pulak hasut dia cakap cupcakes yang kawan dia order untuk Mother's Day pun cantik. Aku pun mula la pakai khidmat nasihat pakcik google. Dah survey sikit-sikit, jumpa la Nafa Home Bakery dekat belakang Bank Islam Alor Setar. So, aku terus order situ. =) 

Mula-mula nak amek fondant cake. Fondant tu yang pakai gula keras cover kek tu. Cantik terletak la nampak. Pastu macam nak save bajet plak. So, amek la buttercream jer. =P Comel jugak~ 

Fondant cupcakes - gambar dari FB Nafa Home Bakery.

Selalunya cupcakes untuk hantaran bertunang/bernikah orang buat 16 pcs. Harga untuk fondant lebih kurang RM 60. Harga untuk buttercream pulak dalam RM 40 lebih jer. Hehe. So, saya seorang yang berjimat cermat. =P Harga sebenar kena tanya tokey kedai sebab maybe ada perubahan bergantung pada corak, jenis, dan harga barang keperluan semasa.



Kita boleh mintak kotak cupcakes yang ada plastik transparent kat atas. Baru la nampak decoration cupcakes yang cantik tu. Kalo pakai kotak biasa, tak nampak la. Untuk harga kotak, tambah RM 5.

Okey, adios~ 
Selamat menempah dan menikmati cupcakes.

(^_^)



Saturday, November 24, 2012

♥ layout baru ♥


- Assalamualaikum -

Alhamdulillah. Arini selesai hari pertama kursus pra perkahwinan yang aku amek kat Hasani Sungai Petani. Seronok. Harap-harap ilmu yang dapat kekal di ingatan sampai mati. =)

Tiba-tiba rasa gedik nak tukar layout blog plak. Rasa pening otak tengok kaler hitam saja. Hehe. Rasa nak kaler lembut-lembut, selembut jiwaku yang sedikit kacau bilau lately. *wink* Memang lah layout baru ni tak secantik or secomel blog bloggers lain. Tapi, saya malas nak tokok tambah banyak-banyak. Sometimes, less is more right? =P

babai pinky-black. =)

Ehm, kadang-kadang sedikit homesick. Rasa nak balik kampung, duduk lepak-lepak dengan family. Tambahan pulak, adik-adik masih bercuti semester. Rasa teruja nak 'membengongkan' diri kat rumah. Takpe, next week amek cuti tiga hari, campur weekend, jadi 5 hari. Yahoooo.. =P

Aritu masa balik cuti aidiladha + bertunang, aku tinggalkan Gumiho dengan Humairah (my ikans laga) seminggu tanpa makanan. Last-last dua-dua mati terbongkang. Sedih giler. *sobs* Tapi takpe, sekarang dah dapat pengganti. Kaler biru sekor - namanya Bebbie Blue, satu lagi kaler purple-pink-salmond - still takde nama. Takde idea lah nak letak nama apa. Takkan nak letak nama Evlova macam kucing Nurin pulak. Nak sebut pun susah. (-.-')


Bebbie Blue with who? Suggestion?

Nota kaki :

Untuk mengubah dunia, kita harus mengubah penduduk dunia. Untuk mengubah penduduk dunia, perlu ubah hatinya. Untuk ubah hatinya, peliharalah solat. =')





Thursday, November 15, 2012

♥ tutorial veil DIY ♥


- Assalamualaikum -

Sempena cuti Maal Hijrah 1434 H ni, mood mengupdate blog membuak-buak. *muntah*
Jadi, aku nak share something tentang majlis bertunang aku yang lepas - 27hb Oktober 2012. =) Kisahnya, MUA aku - Diana tak dapat sediakan veil (aksesori lain alhamdulillah semua ada), so aku decide untuk buat sendiri jer. Walaupun aku ni sangat la tak kretif, apatah lagi bab-bab nak pegang jarum, kain semua ni. Tapi, belasah jer...dah settle jugak kan? Tanamkan dalam diri, u can do it! Cantik ke tidak tu, tolak tepi. =P

Okay, sebenarnya tak cantik pun.

Bahan-bahan yang diperlukan :- 

1) Kain chiffon 2 meter (tapi, aku potong sampai tinggal pendek jer). 
Kalau takmau pakai chiffon, beli kain net - yang paling nipis & lembut.

2) Lace & kain lebihan baju tunang.

3) Pearl beads kaler gold & white. 

Cara nak buat :-

1) Mula-mula aku potong kain tu bentuk D. Tapi, terlampau labuh. Sampai la aku aku potong ikut suka hati aku. Try kat kepala, pastu potong. Last-last jadi bentuk 3 segi macam di atas. =P Jangan lupa jahit tepi kain tu. Tapi, aku pakai api je ganti jahit tepi. Hehe sebab malas nak kuar pegi kedai jahit.

2) Lepas tu, aku jahit jelujur lace lebihan baju tunang aku. Memandangkan baju tunang aku ada lace jugak, senang ler kejenya. Kalo takpun, beli je lace kat kedai. Boleh pilih matchkan dengan kaler baju. 

Sebenarnya baju ni aku beli murah giler. Malu nak cakap = RM 30 sahaja. Ekhem. Upah jahit RM 70. Aku memang bakal pengantin bajet. (-.-') Aku beli kat Pasar Serikin, masa pegi holiday dengan family kat Sarawak tahun lepas. Actually, time nak beli tu, takde perancangan langsung nak bertunang ke kawen ke..tapi, belasah je beli. =P

3) Lepas jahit lace, aku buat bunga poddle/fabric flower tu beberapa biji (menggunakan lebihan kain baju tunang), jahitkan atas veil tu seperti gambar di atas. Jahit dulu atas kain lace, baru jahitkan manik-manik pearls atas bunga tu. Kalo tak reti buat bunga poddle tu, nanti aku buat tutorial.


4) Lastly, baru jahit manik keliling lace tu. Aku selang selikan manik gold dengan white.



Hasilnya, biasa-biasa saja. Boleh la pakai daripada takde kan. Lagipun murah jer. Bajet keseluruhan kurang dari RM 10. Hahaha, jimat banyak kan? =P

Gambar e-day aku memakai veil sepuluh hengget. 


Nota kaki :

Ada DIY yang menjimatkan, ada jugak DIY yang sangat membazir. 
Jadi, renung-renungkan dan selamat beramal. =) Semoga Allah redha.







Wednesday, November 14, 2012

♥ what i love to do ♥


- Assalamualaikum -

Taman Negara, Penang.

Alhamdulillah. Finally, dapat jugak masuk hutan lepas dah berbulan-bulan membela lemak. Nasib baik stamina aku masih OK-OK walaupun mental separuh KO. Hehe ni sebab budak tu la punya pasal. Dah sampai Pantai Karachut, tiba-tiba cakap pasal nak balik naik bot. Terus hati meronta-ronta nak naik bot jugak. Takmau trekking dah. Tapi, mental harus kuat. Jangan terpengaruh dengan mana-mana hasutan. =P Alhamdulillah, aku rasa sangat puas dapat sedut udara segar, berada dekat dengan bau-bau daun, dapat jumpa tanah tak rata, melihat binatang-binatang hutan, dan jugak dapat berjalan atas pasir pantai. Tenkiu Allah. =) 

This is really not Karachut, Karachut panas oii.. Ni memori lama kat Gunung Irau. =)

Lepas tu, macam biasa, setiap Ahad - lepas kuar hutan, mandi di Masjid Terapung, masuk kuliah Dr Danial Zainal Abidin di Kompleks Belia Batu Uban. Jemput la join kalo free. =)

Majlis Khatan Perdana.

Memandangkan cuti Deepavali lepas aku tak plan apa-apa aktiviti, aku pun join ler Malaysian Relief Agency (MRA) cawangan Kedah buat Majlis Berkhatan untuk budak-budak. Sebenarnya aku tak kenal sape-sape pun kat situ. Aku join pun sebab nampak Cikgu Lan (sebenarnya Cikgu Lan pun aku tak kenal, sampai la jumpa face to face kat majlis tu) advertise iklan untuk cari volunteer program ni. Mula-mula aku jaga kaunter pendaftaran, tapi a bit kelam kabut sebab aku tak tau apa-apa langsung kan. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar jugak. Seronok dapat kenal kawan-kawan baru. Moga-moga dapat berjumpa di syurga. =)

Yang bestnya time majlis khatan ni, tengok kerenah budak-budak. Dengan merajuk, taknak bersunat. Takut tengok doktor, menjerit kuat-kuat, semua ragam ada. =P Ada sorang budak tu, bila doktor cakap bismillah - dia menjerit lagi kuat bismillah. Doktor cakap allahuakbar - dia menjerit lagi kuat allahuakbar! Hehe how sweet kanak-kanak ribena. Yang tak boleh blah tu, ada jugak budak-budak bawah umur yang baru khatan 2-3 tahun nak try mangayat. Mintak no hp la..kacau-kacau la.. hehe sabau jelaa adik-adik oii~

Lepas berkhatan, rest jap. =)

Mandi bomba dulu sebelum jadi lelaki sejati. =P

Happy Deepavali.

Selepas balik majlis khatan, lepak Expo dekat Tasek Gelugor tu, lepas Asar bertolak pegi beraya Deepavali rumah Mohan dekat Kulim. =) Kuih-muih diorang sama macam biskut raya kita jugak. Ada almond london, biskut arab, mazzola dan lain-lain. Maruku dan laddu harus la ada kan? =P Mak mohan sediakan nasi tomato lauk udang untuk kami. Tenkiu auntie. Next year, insyaallah ada rezeki kami datang lagi..

Mohan and little sis, Shamini. =)

Deepavali kolam done by them. =)


Nota kaki :

"Wahai manusia! Seseungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku-puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu sama lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih takwanya di antara kamu (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesunnguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam Pengetahuan-Nya (akan keadaan dan amalam kamu)."  

                                                                                       { Surah Al-Hujurat : ayat 13 }





Thursday, November 8, 2012

♥ ceritera november ♥


- Assalamualaikum -


Histopathology & Cytology Lab

Alhamdulillah. Hari ini selesai audit ISO 15189 di lab. Ringan terasa bahu, beban sudah sedikit berkurang. =) Hanya 3 observation - well done team mates. Tapi, workload masih banyak seperti 3 bulan lepas - bermula September sample meningkat 200%. Hebat kan? Memang tak sempat duduk goyang kaki, apatah lagi nak check emel dan bergosip. Memang sudah menjadi katak - yang tetap di kurungan tempurung. (-.-') Tapi, aku mahu sentiasa postive. Tiap-tiap hari berdoa mahukan rezeki yang halal. Jadi, Allah sudah kurniakan (insyaallah) - maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang hendak kamu dustakan? Senyum redha. =) Moga-moga pekerjaan ini menjadi sedekah dan tasbih-tasbih untuk mengadap Yang Maha Adil nanti.


Tepek gambar sendiri can eh? =P 

E-day

Bertunang? Ya, sudah. =) Alhamdulillah, Allah permudahkan segalanya. Walaupun pelbagai ranjau onak duri terpaksa ditempuh, berdozen-dozen air mata dibazirkan, memendam menjeruk rasa hati dan perasaan, alhamdulillah - kami sudah selamat bertunang. Tapi, kami harus sedar, bertunang tidak menghalalkan segalanya. Perlu lebih menjaga adab sopan, saling memahami, menghormati sesama muslim. Perjalanan kami baru bermula. Harap-harap ianya sampai ke syurga, insyaallah. Mohon doakan ya? =')

Pssttt..nanti-nanti aku update pasal majlis bertunang itu ye? Banyak nak dicerita, tapi belum dapat masa yang sesuai. =P

Moga-moga Allah redha. 

Blog

Seriously, aku sangat rindu untuk berblogging macam dulu-dulu. Blog tak berhabuk. Pastu sikit-sikit tukar layout. =') Tapi, sekarang aku sangat menghargai masa. Terutama masa rehat & masa untuk membaca malam-malam. Balik kerja dah magrib. Mandi, solat - tido. ='( Rindu jugak nak berehat-rehat kat kampung. Dengan abah, mama, dan adik-adik. How i miss them so much. =( Homesick! Little bro - Amirul Asyraf dah start SPM. Goodluck! Moga-moga menjadi hamba Allah yang berjaya di dunia & akhirat sana.

Aidilfitri 2012. =) 


Nota kaki : 
Sederhana itulah yang menyelamatkan jiwa. Be positive. =)