Thursday, September 20, 2012

♥ butik pengantin ♥


- Assalamualaikum -

Lama sudah tak update pasal kawen-kawen kan? Hehe ntah le. Pelik betul hati dan perasaan ni. Nak kawen, tapi malas nak buat segala preparation bagai. Orang lain, aku tengok excited je pun. Aku je pong pang pong pang, apa pun tak settle lagi. Moga-moga Allah permudahkan.. Amin.. =')

Aritu dah pegi survey butik pengantin area Jitra dengan mama abah. Satu butik tu tak best. Sebab dia ada pakej-pakej. Bila nak tambah sikit-sikit, dia tanak buat..suruh amek pakej yang lagi mahal. So, aku pun tak jadi la amek. T_T Lepas tu, saja pegi singgah Cinderella Butik, butik yang Zatul amek dulu. Masuk je, jumpa Mala.. auwwww..terkejut makk nampak dia. Mala ni dulu jadi mak andam Zatul, so aku pun mintak la macam-macam murah-murah lagi. Hehe. Cinderella best, sebab kita hanya cakap kita nak apa, dan bajet kita berapa. Dia akan bagi service ikut apa yang kita nak bersesuaian dengan bajet la.

Simple but nice pelamin from Cinderella Wedding Creation.

Bilik Zatul - from Cinderella Wedding Creation

Meja makan pengantin Zatul - hambek kau, fresh apple giteww~

Santek jugak baju biru ni =')

Bincang punya bincang dengan Mala, aku pun tanya la... Ni transport ke Kuala Nerang, amek charge tak? Dia cakap RM 200. Dia tanya umah kat mana? Aku pun explain la kat mana umah aku tu (abah & mama pun sampuk cakap jugak). Pastu Mala senyum-senyum..eh, sekampung la kita ni! Aku pun apa lagi..terus mintak lagi murah! =D Dia burnkan duit transport semua. Pastu abah & mama tanya anak sapa la..bla..bla..bla.. Tut-tut mak bapak aku kenal plak dengan family dia. Satu tempat keja dulu-dulu. Hehe. Best-best. Aku pun kecek lagi banyakkkk..mintak free itu la... free ini la... Yang bestnya dia layan jer.. =D

Untung jugak bawak mak bapak masuk butik sekali ni. Kalo nak harap aku, mana la aku kenal sangat orang kampung. Maklum la..bila aku masuk hostel sekolah menengah, baru weols pindah kampung. Pastu masuk universiti, jauh lagi dari kampung. Pastu tak sempat menganggur, dah masuk keja pulak. Sejak dok Penang ni la, kerap sikit aku balik kampung. Rapat la sikit dengan family-family orang kampung semua (eh, yeke? hehe..sorry uols..) Aku tau mama memang suruh aku rapat-rapat kenal-kenal orang kampung. Senang gitu nanti-nanti nak mintak tolong. =P

Kesimpulannya, mama suruh je aku booking siap-siap. Senang citer. Nanti tak payah nak survey-survey banyak kali dah. Aku pun on jer.. Tapi, mama hulur duit booking dulu la. Haha! Gaji kakak lambat lagi. (bajet gaji mak aku masuk awal je..kehkeh). Sayang mama abah saya! =)

Butik : Cinderella Wedding Creation, Jitra.

Bajet : RM 3000.

Pelamin eksklusif 
(katanya la..aku pun tak tau eksklusif tu camna)
Meja makan with backdrop.
Bilik pengantin with backdrop.
Baju pengantin & aksesori 2 pasang (lelaki + perempuan) 
 (kalo nak buat baju baru, tambah RM 400.)
Make up di kedai 2 kali 
(kalo nak mak andam jaga sepanjang majlis, tambah RM 200.)

Free :

Hantaran 9 dulang.
Kek 3 tingkat - with meja.
Pintu gerbang.
Bantal sila untuk akad nikah.
Inai.
Sepasang baju perempuan sahaja 
(sukahati la nak amek baju untuk outdoor ke, baju salin-salin cam kimono ke, saree ke, apa ke.. tapi, Pipi awal-awal lagi dah gtau aku, dia tanak salin baju banyak-banyak..hehe nasib la labu..terpaksa ku korbankan hasrat hati nak dress up ala-ala rani mukherjee..)

Pastu kan, aku gedik-gedik pegi mintak tambah hiasan meja guest book. Mala pun okay je. Yeay! Tak payah susah-susah nak DIY ke ape ke nanti. Haha, mama plak bila aku request nak camtu..pandang aku pelik dah. Hehe relax la maa..orang melayu sekarang kawen pun nak macam mat saleh pe.. nak buat kenangan katanya. =P

So far, aku puas hati la. Mala pun kata nanti kalo nak tambah apa-apa ataupun nak pelamin besar mana semua, kena mai tengok umah dulu..baru boleh decide. =) =) Ingatkan aku nak kecek dia mintak red carpet jugak! Alamak, sesuai ke umah aku tu nak letak red carpet? (-.-')

Red carpet umah Zatul.

Ok, sekarang aku dok konpius nak pilih tema kaler apa? Design baju camna? Design pelamin camna? (-.-') Sebab sebelah Pipi, dia buat baju baru, design sendiri, pelamin pun design sendiri. Mak aii~ aku bukan kesah sangat. Aku redho je aku pakai baju orang lain design ke, apa ke..yang penting cantek. =') kan? kan? kan? (eleh, cakap jela aku tak kretip langsung nak design-design ni suma..) Sebenarnya, aku malas nak pikir banyak-banyak. =P Kan ke best kalo orang lain yang uruskan semua, aku naik pelamin, kawen je!
 =D =D =D hehe sengih panjang..

Adios~

(^_^)


Monday, September 17, 2012

♥ bila kakak jaga adik ♥


- Assalamualaikum -

Dah 2 hari Baby In tido dengan kakak. Dah 2 hari jugak kakak tido tak bape nak nyenyak. Hihi..yadeyy~ Camna mau jaga baby sendiri nanti maaaa? =P

Suatu malam.

Kakak     :   Baby, malam ni sleep dengan kakak eh?

Nurin       :   Alaaa..tapi In nak sleep dengan mama.

Kakak     :   Jom la. Nanti kakak dah nak kawen, dah takleh sleep ngan baby lagi dah. Kena sleep dengan somi kakak. Pastu, kakak ada baby kakak. Mesti la time tu kakak dah layan baby kakak dah. Tak sempat nak tengok In dah. ='(

Nurin       :   Ala..raya ke-dua tu lambat lagi kan kakak? Kakak kawen raya ke dua kan? 

(Kehkeh mana dia dengar ntah raya ke-dua tu..=P)

Kakak     :   Memang la. Raya ke-dua tak lama dah. Lagi sebulan.

Nurin       :   Ok-ok lah. Nanti In cakap kat mama dulu. Kakak sleep tepi kanan, In sleep tepi kiri, Snowbell  sleep tengah-tengah okay?

Kakak     :   Okeyyyyyyyyyyyyy... =D

(Yes! Berjaya taktik kakak nak tido dengan In.)

Tengah malam.

Nurin mengigau. Bangun tengah malam nak susu. Bangun tengah malam nak kencing. Abah & mama sat-sat masuk bilik kakak tengok In. Snowbell pulak asyik nak buassss. Kakak terus jadi burung hantu. Sok, lepas Subuh, kakak langgar pantang-larang tido lepas subuh kakak. Kakak pun ponteng tahajud sebab mengantok (bukan sebab tak terjaga!) LOL. =P 

Besok pagi.

Baby semalam mimpi kakak dengan anak kakak. Kakak tak payah kawen la eh? <-- kata Nurin. =P Lepas pada tu, asyik cakap anak kakak mesti tak comel, tak pandai buat lawak, tak rajin macam In kan? Hahaha.. kakak hanya gelak guling-guling.. =P

Dugaan baru sikit, dah kelam kabut jadinya hidup ni. Tu adik dah besar panjang (5 tahun). Kalo baby lagi, memang tak tido langsung la kakak sepanjang malam. Hihi. (-.-') 

Camna la mak bapak kita besarkan kita adik beradik ye? Weols 6 beradik. Jarak dekat-dekat je - dua tahun sorang kecuali Baby In yang last ni. Kembar sepasang. Time kecik-kecik memang nakal. Tapi, mama abah cool je..siap nak tambah lagi sorang pun bila dah tua-tua ni (40 tahun). Then, dapat la si kecik baby In.. =P Kami pun hidup bahagia sampai ke syurga..insyaallah!

Sekian, terima kasih~ 

(^_^)

Abah & mama. =')

Saya memang suka tutti fruiti pun kan? Pantang jumpa! Mesti nakkkk. =P

Saya memang suka paksa Snowbell sukakan saya pun!

Yes! Akhirnya Snowbell tewas di tangan saya! Hahahaha. <-- muka cute, gelak jahat.

Snowbell, tengok kakak! Senyummm... =)

Hey, geram lah!!! 

Dalam hati Snowbell cakap, mencik aku si Nurin ni. Suka nak paksa-paksa tau~ Kite malu amek gambo.

Snowbell, kalo kau tanak dok atas aku lagi, silakan berambushhhh.... =P


Nota kaki :

Malam ke-dua baby In tido dengan kakak sampai separuh malam je. Pastu nanges sebab sakit telinga. Abah angkat masuk bilik dia. Sampai ke pagi dia nangis. Tapi, kakak dapat tido lena sikit la.. =P Esoknya baby In ponteng skolah.



Friday, September 7, 2012

♥ resepi rendang ayam kunyit cili padi tok ♥


- Assalamualaikum -

Arini genap 5 minggu arwah tok kembali ke rahmatullah. Al-fatihah. Sempena dengan tu, aku postkan resepi rendang  turun temurun keluarga belah mama. Harap-harap nanti anak cucu aku still pandai merencahkan rasa untuk buat rendang ni. =P Aku suka sebab rendang ni tak rasa ke'kari'an sebab aku tak suka kari. Rasa pedas cili padi jer. Sedap meh! =')

Untuk Mama2Q, ni resepinya. =) Sebenarnya mama tak cakap pun banyak mana bahan-bahan tu, cek agak-agak sendiri..hehe try and error jek okay?

Bahan-bahan :-

Seekor ayam - dibersihkan dan dipotong  kecik2 macam buat rendang tu..
2 biji kelapa (perah amik santan sederhana pekat)
Daun kunyit dipotong nipis-nipis.
3 batang serai diketuk.

Bahan-bahan untuk dikisar :-

Cili padi ikut kepedasan (30 biji)
Bawang besar 1 labu
Bawang merah 10 biji
Bawang putih 5 ulas
Serai 3 batang dihiris halus
Lengkuas 2 inci
Halia 2 inci
Kunyit hidup 5 inci
Rempah biji secukup rasa
Jintan manis secukup rasa
Jintan putih secukup rasa
Belacan secukup rasa
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Perasa tambahan secukup rasa (Hilal, Cukup Rasa, Sedap Rasa, Ajinomoto - suka hati la)

Cara membuatnya :

1) Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar dalam kuali.
2) Masukkan santan bersama serai ketuk.
3) Masukkan ayam. Tunggu sampai ayam masak dengan api sederhana.
4) Masukkan gula, garam, perasa sampai sedap.
5) Agak dah nak masak, masukkan daut kunyit yang telah dipotong.

Tadaaaaaaaa, dah siap! (^_^)

 Gambar google. 
Ianya bukan sebegini. Ianya kaler kuning hijau tanpa minyak & ayamnya kecik2.


Nota kaki :

1) Boleh juga guna bahan lain untuk ganti ayam. Contoh : daging salai (sedap ni), kerang, sotong, udang (eh, boleh ke?)

2) Resepi ini tidak menggunakan minyak. So, ianya kering dan tak rasa berminyak.

3) Kalau rasa nak tambah bahan lain sebagai penyedap rasa ikut selera masing-masing, suka hati ler. =P Contoh : kerisik - aku tak suka nanti kaler rendang ni jadi kaler ke'kari'an & rasa kerisik. Aku suka kaler dia yang fresh hijau kuning ala-ala negeri kedah darul aman, negeri tercintaku iteww~

4) Gambarnya tadak. Sebab rendangnya dah habis. Tunggu raya haji baru buat pulak.



 





Wednesday, September 5, 2012

♥ kejadian semalam ♥


- Assalamualaikum -

Semalam teringin nak berbuka makan nasi kukus di Bertam Putra. Elok masuk simpang, nampak sorang perempuan baju putih, keliling dia ramai lelaki. What happen? Nampak pulak kereta Kak Dayah tersadai tepi jalan dengan kemek-kemek. Owh, dia accident rupanya. Sian Kak Dayah.

Weols pun (Me, Madey & Wawa) tolong settlekan urusan Kak Dayah. Pergi hospital, tengok budak tu teruk la jugak. Scary tengok luka-luka yang meleleh-leleh tu. ='( Lepas tu, follow En Basir dan Kak Maznah hantar ke rumah budak tu. Alhamdulillah, semuanya dapat settle down.

Daripada nak berbuka makan nasi kukus, terus berbuka pukul 9 malam. Haha. Pergi makan dekat kiosk Bertam, lambat giler makanan aku. *nasib baik pose, kalo tak.. panas-panas nasi, panas lagik hati kecilku. =P Sebenarnya kan, time nak kuar dari umah Kak Dayah tu, kereta aku (sebenarnya kereta Pipi, aku pinjam kejap!) tercium slow-slow pulak dengan kereta uncle depan umah tu. Alahai, ni yang rasa dup dap dup dap ni. Aku harap Pipi lebih sayangkan bakal bini dia daripada kereta besar gabak tu. =P 

Sampai rumah lebih kurang pukul 10 malam, mandi, solat sume. Then, baca quran sat. Alik-alik aku tertido pulak sampai pukul 12. Ya Allah, lenguh giler sampai cramp kaki aku bila tertido sambil bersimpuh ni. (-.-') Dengan Quran terbuka, dengan telekung pun kat badan ni, panas la jugak. Aku memang dah terbiasa tertido bila baca Quran..hehe nampak sangat tak berapa nak solehah kan? Ampun ya Allah..betul-betul tak sengaja. Tapi, selalu tertido tak lama pun, dalam 10-15 minit je. Kali ni sampai sejam lebih. =( Nyenyak plak tu. Bangun-bangun je.. lapar, masuk dapur, ambik keropok ikan 2 keping, kueh raya sikit, masuk bilik, tutup lampu, baring sambil mengunyah...lalu tido dengan bahagianya. Haha..tak senonoh!

Berjimba kejap depan hospital. =)

Syifa, tengok sini sayang!

Wawa praktis jadi mama. =P

As-syifa Aqilah meleleh-leleh air liurnya haa.. Syifa baik, tak banyak ragam bila mama ada masalah kan? =)

Al-fatihah untuk Kak Nurhidayah bt Salim.


Nota kaki : 

Tido-tido jugak, dating 2/3 malam jangan ponteng! 

(^_^)





Sunday, September 2, 2012

♥ cuti makan-makan ♥


- Assalamualaikum -

Sempena cuti yang dua tiga kerat ni, ramai yang amek kesempatan buat kenduri kawen dan open house. Yeay! Makanan free. =')

Tiga budak power puff girls ni mula la menjelajah negeri Kedah, melakukan operasi mencari makanan free. #eh. Mula-mula pegi wedding Zatul. Tahniah babe.. =') Very da gempak punya majlis. Start dari pelamin, meja makan beradab, sampai ke bilik pengantin, semua santekkk. 

The princess =')

Bride with brides to be. =') 

Power puff girl!! 

Lepas makan-makan, merapu-merapu dengan banyaknya kat rumah kenduri, weols gerak tengok baby Nurul Sharinie pulak kat Taman PKNK. Subhanallah, very da cutesssssss! Macam ummi dan abah la kan? =') 

Ummi and aunties.. =') What? Auntie? Hehe..percayalah!

Aunties tetap gojes pegang baby kan?

Hye uols..my name is Norwafa. =') I'm aidilfitri baby.

Lepas habihkan kuih muih Nurul, weols pun gerak ke Pendang pulak. Ke rumah Faidhi Yamin, aka Pedy - classmate MLT UiTM Petaling Jaya dulu. Dulu, first year duduk Penang, penah singgah rumah Pedy sekaliTime tu, Nurul & Ijat dok chenta-chentan lagi. Temankan Si Nurul pegi ziarah Ijat operation kat KMC. Sekarang dah dapat baby pun. Macam biasa, mak Pedy dan nenek dia sangat peramah. Nenek dia buat laksa & rendang. Adoi, kenyang sudah.. Suka hati, terus lupa nak amek gambar! (-.-')

Okies,
Babai! Selamat Hari Raya!

(^_^')

Nota kaki :

1) Harini banyak open house & kenduri kendara, tapi aku makan kedai makan la jugak! 
2) Harini jugak kenduri kawen kakak Rani. Selamat pengantin baru. =')