Friday, June 22, 2012

♥ goodie bag bertunang & tips ke butik pengantin ♥


- Assalamualaikum -

Aku rasa aku perlu bertindak dah ni. Kang lama-lama kelam kabut jadinya. Mama pun dah sibuk cari-cari date yang sesuai untuk nikah. I on jela ma~ =')

Perkara pertama

Aku akan sediakan sebuah buku untuk majlis aku ni. Biarlah bertulis. Baru nampak well-prepared gitu. Hikhik, harap istiqomahlah sampai ke majlis! =)

Perkara kedua

Hujung minggu ni, aku bercadang untuk pergi jelajah butik-butik pengantin. Baru boleh dapat idea nak tema camna, kaler camna ke kan.. Sebelum pergi tu, aku kena buat beberapa preparation. Kang main terjah je, tak reti apa-apa pulak. 

Aku akan listkan apa yang aku nak & perlukan untuk majlis aku. Contoh :-
  • Pelamin
  • Baju persandingan
  • Meja makan
  • Photographer

So, di butik nanti, aku hanya akan minta diorang bagi quotation harga untuk apa yang aku nak sajalah. Lain butik, mesti lain pakejnya kan? Mestilah jugak lain harganya. Aku taknak over bajet. Aku akan ambik apa yang aku perlukan saja dan compare antara butik-butik. Ekhem, barulah boleh compare apple to apple ye dak? =) Mana adil kalo kita compare apple to strawberry. Tapi, kalau pakej yang ditawarkan tu berbaloi.. I on jee~ hehe.

(Tips ni aku amek dari blogger jugak. Tapi, sumpah tak ingat blog dia yang mana. Sorryyyy~)

Perkara ketiga

Aku dah buat keychain untuk majlis tunang. Buat sikit-sikit. Cukup la untuk masukkan dalam goodies bag untuk diberi kepada keluarga pihak lelaki nanti. Tapi, goodie bag tu, aku pening lagi. Yang mana sesuai dan jimat?

Bakul dari suratkhabar. Free, tapi leceh sikit nak buat.

Paper box. Beli kat kilang kertas.

Paper bag. Beli kat kilang kertas. Lagi murah dari paper box.

Adeh, konpiuss~
(-.-')

Adios, jumpa lagi! =)

Nota kaki :

Jangan jadi PLAYBOY yang suka melayan dan bercinta dengan ramai gadis. Tapi, jadilah PRAYBOY yang tak henti berdoa kepada ALLAH untuk dijodohkan dengan seorang gadis yang solehah.




Tuesday, June 19, 2012

♥ Bride to be? Tell me how??? ♥



- Assalamualaikum -

Bride to be? Heh, rasa nak menjerit je ni.............. Mama suruh cepatkan tarikh. Dia suruh bertunang lepas raya ini dan kawen bulan 12. Adeh, sempat ke tak? Tak ke sempat? Aritu aku dah balik cakap nak tunang bulan 12 je, dan kawen bulan 3. Tak tau la date yang mana satu ni. (-.-')

Hehe, bab date tu, biar jela.. Harap-harap nanti Allah permudahkan. Tapi, yang pening, runsing, dup-dap ni, aku ni dah ready ke tak nak kawen ni? Kehkeh.. sila lempang pipi kuat-kuat. =P Gatai kan? Aku anak sulung. Tak reti nak start dari mana ni. Aku tengok Adawiyah, hari-hari dia sibuk bab kawen dia. Aku plak dok goyang kaki macam mengharapkan semua benda turun dari langit. Sengal! Kursus kawen tak pegi lagi, tema tak tau kaler apa lagi..blablabla.. Cuma yang pastinya, pengantin lelaki tu, insyaallah dah ada la. Hehe tu pun kalo ada jodoh. Moga-moga panjang jodoh kami hingga ke syurga ya Allah..

Sebenarnya, aku taknak la buat grand-grand gitu. Kalo bole, pelamin pun taknak dah. Cukup la sekadar yang perlu dan diberkati Allah. Hehe. Hajat di hati nak buat kat Terap Inn. Ala-ala wedding dalam taman. Tak payah pelamin semua. Tapi kan..tapi kan..tapi... kompem family ai tak setuju punya. Hehe. So, ai redha jela. Just go with the flow~

Hai kawan-kawan pengantin lama semua, tell me what to do????????

Bride to be? Peace yoww~





Monday, June 11, 2012

♥ cincin merisik & bertunang ♥

 
- Assalamualaikum -

Yipee~ alhamdulillah, weekend lepas dah berjaya merembat 2 bentuk cincin untuk majlis pertunangan dan merisik. =')

Awal-awal pagi lagi, pukul 8, Pipi dah gerak jemput aku dan adik ke rumah sewa baru Nadia (sem ni dah kena dok umah sewa - dapat motor sebiji, makin panjang kaki leteww). Mama, abah, Nurin dan abang still kat sana. Lepas tu, berkonvoi ke rumah baru Mak Ngah. Mak ai~ santek giler lepas renovate. Dah le murah - 63k dapat rumah semi-D yang luas. Area Sungai Petani lah. =)

Sampai rumah Mak Ngah, semua kaum kerabat aku ada kat situ. So, depa pun borak-borak la kat luar termasuk Pipi, abah, mama, tok, family pak anjang & family mak ngah. Sume dok usik Kak Farah yang sangat liat nak kawen. Ngee~ Sian Kak Farah. Akhirnya, insyaallah tak tahun ni, tahun depan kawen la jugak dia setelah merijek banyak calon menantu pilihan mak ngah. =P Harap-harap Pipi bole adapt dengan suasana family aku yang super duper mulut banyak. Aku je yang pendiam sikit. (eh, ye ke?) Hehe.

 The journey of a thousand miles begins with a single step. Jauh lagi perjalanan hidup ini. Yang pasti, ia semestinya berliku-liku. Tanda cubitan sayang dari Allah s.w.t. =)

Pukul 11, kami bertolak cari cincin. Mama & abah balik dulu. Aku, pipi, angah & adik jela yang sibuk memilih. Penat giler! Dah la emas naik sikit harganya compared to 2 minggu lepas (masa survey2). Mula-mula pegi Kedai Emas Annuar kat Gurun (recommended by mak ngah). Tapi, alangkah tak bestnya bila kedai tu tutup la pulak. Last-last balik Sungai Petani, singgah kedai-kedai tepi jalan dekat jam besar tu. Kedainya banyak, sampai pening nak pilih yang mana. Dah dekat pukul 1, dah tak bermaya dan muak barangkali tengok emas (hehe aku bukanlah peminat tegar emas), kami pun gerak pegi makan dulu. Restoran mana jadi pilihan? Ekhem...mestilah Asama, dekat Central Square. Sedap masakan Thai~ =')

Dah tu, jalan-jalan cari kedai emas kat dalam air-cond plak. Last-last jumpa satu kedai, disebabkan dah penat, dan dengan persetujuan semua, cincin berjaya dipilih. Satu kat kedai Emas Hajjah Rohani Pantai Timur, satu lagi kat Eumas, santek-santek designnya. Tiba-tiba terbekenan banyak plak. Hehe. Yang tak boleh blah tu, sepanjang pencarian cincin ni, yang paling penat nak pilih size. Heh, dah ada yang menarik, xde size plak. Al-maklum la, jari aku ni kecik je, size 7. Jari jela kecik, badan bila nak kecik ntah~ *sigh. Makcik-makcik kedai emas tu, suruh amek cincin yang besar-besar, yang sarat-sarat. Sesuai katanya dengan jari aku yang kecik ni - nampak penuh. Tapikan, aku tak minat. ='( Pada aku, less is more gitu. Biar simple, tapi elegan. Ceh, elegan ke cincin yang dipilih tu? =P

Simple, but nice kan? =') Gambar google je.

Sebenarnya, mama suruh beli satu je cincin belah rotan untuk tunang ni. Tapikan, disebabkan  bakal pengantin lelaki ada duit lebih dan dia sudi untuk bagi 2 cincin kat makwe dia ni, dan makwe dia ni pun setuju aje...hehe, dapatla 2 bentuk cincin. Satu belah rotan, satu batu swiss. Suka. =') Makaceh.

Eh, eh, bila nak majlisnya ni? Huhu, ntah lerrr~ tak decide betul-betul lagi. (-.-') Dan, tak buat apa-apa preparation pun lagi.

 Adios~
Moga-moga diberkati Allah s.w.t & kepada Allah s.w.t. jualah kami memohon pertolongan.


Nota kaki :

"Dan kalaulah tidak kerana adanya limpah kurnia Allah dan rahmat-Nya kepada kamu dan juga (kalaulah tidak kerana) bahawa Allah Maha Penerima Taubat lagi Maha Bijaksana, (tentulah kamu akan mengalami kesusahan yang sukar diatasi)." ~Surah An-Nur : ayat 10~






Thursday, June 7, 2012

♥ Hijrah Iman II - Kelucahan Bible ♥

- Assalamualaikum -

Hari ini saja nak review buku Hijrah Iman II – Langkah-langkah Perjuangan  oleh Ahmad Khairul Ikhwan Abdullah JR. Siapakah dia? Aku mula kenal nama dia masa dia datang bagi tazkirah di IPPT (aku tak dapat hadir tazkirah dia masa ni). Lepas itu, mengintai-ngintai blognya di Tintamuallaf.com, like di facebook. Dan seterusnya, alhamdulillah dapat bertentang mata di Masjid Bertam Indah masa dia bagi kuliah maghrib (dan berjaya mendapatkan buku Hijrah Iman II di sini). Pastu, baru ternampak-nampak muka dia di tv – Al-Hidayah TV3. =)

Siapakah dia? Berasal dari Sabah. Merupakan bekas penganut agama Kristian Protestan. Telah mengkaji dan membuat perbandingan agama selama 3 tahun sebelum memeluk Islam. Subhanallah. Dan sekarang sangat aktif dalam perjuangan dakwah Islam. Macam-macam dugaan yang tempuh semasa memeluk Islam. Sedih sangat den dia cerita. =’( Masa itu, baru sedar yang kita yang dah sedia Islam ni sangat-sangat tak menghargai ajaran Islam tu sendiri. Allah, Allah, ampunkan dosa-dosa kami.

 Hijrah Iman II - jangan lupa beli!

HIJRAH IMAN II – LANGKAH-LANGKAH PERJUANGAN, menceritakan tentang perbandingan agama Islam dan Kristian dan kenapa penulis memilih untuk menganut Islam sedangkan dulu dia sangat fanatik dengan agama Kristian.

Masa baca buku ni, terasa menyirap darah ke muka. Selama ni, tak pernah terasa untuk membaca/membuka bible pun. Sebenarnya, banyak bukti yang dikemukan bahawa bible bukanlah kitab dari tuhan – ianya buatan manusia, sangat pasti. Yang paling tak sangka, bible jugak ada cerita-cerita lucah. Ini sedikit petikan dari bible yang diambil dari buku ni :-

“Datanglah firman Tuhan kepadaku : Hai anak manusia, ada dua orang perempuan, anak dari satu ibu. Merea bersundal (melacur) di Mesir, mereka bersundal (melacur) pada masa mudanya : Di sana susunya dijamah-jamah dan dada keperawanannya dipegang-pegang.”
                                                                              (Yehezkeil Fasal 23 : Ayat 1-3)

“Tubuhmu seayu pokok palma dan buah dadamu seperti gugusan buahnya. Aku hendak memanjat pohon palma dan mendapatkan buahnya. Bagiku, buah dadamu seperti gugusan buah anggur.”
                                                                            (Kidung Agung Fasal 7 : Ayat 7-8)

“Ia berahi kepada kawan-kawannya bersundal (melacur) yang auratnya seperti aurat keledai dan zakarnya seperti zakar kuda. Engkau menginginkan kemesuman masa mudamu, waktu orang Mesir memegang-megang dadamu dan menjamah-jamah susu kegadisanmu.”
                                                                             (Yehezkiel Fasal 23 : Ayat 20-21)

See? Adakah patut bagi Tuhan untuk bagi kitab kepada manusia tapi ada unsur lucah di dalamnya? Haish, tak masuk akal. Jadi, lihat dengan mata hati, baca dengan nama Tuhan-Mu. Sebenarnya banyak lagi ayat lain yang terpesong dan banyak lagi yang best dalam buku ni, tapi cukuplah lain kali plak update. (hehe tu pun kalo rajin).

Buat saudara kita, Ahmad Khairul Ikhwan Abdullah JR, teruskan perjuangan dakwah & kami sentiasa berganding bahu untuk menaikkan martabat Islam di mata dunia. Insyaallah.


"Andainya aku dipenjara maka aku berkhalwat, andainya aku dibuang negeri aku melancong, dan andainya aku dibunuh aku mati syahid." - Ahmad Khairul Ikhwan Abdullah JR.


Monday, June 4, 2012

♥ ceritera hujung minggu ♥


- Assalamualaikum -

Ceritera 1

Weekend yang bermakna. Senyum sampai telinga. Alhamdulillah, Allah permudahkan urusan. Dipendekkan cerita, mama cakap bertunanglah raya ni, dan kawinlah Disember ni. Wow~ Pucuk dicita ulam mendatang, ataupun semak samun dihati mula bercelaru? Hehe. Allah, Allah, Allah, tetapkanlah hati ini jika dia yang terbaik untuk kehidupan di duniaku dan di perkampungan akhirat sana. Tetapkanlah hati ini agar mencintai dia seorang, cukup dia seorang (jika dia benar-benar bakal suamiku), dan tutuplah pintu hatiku untuk mencintai dunia lebih dari aku mencintai-Mu.


Ceritera 2

Buncit Belajar Terbang - nama di facebooknya. Aku tahu namanya Syuk. Kami berkenalan hanya di facebook, tidak pernah bersua muka ataupun bertukar no hp, dan semestinya ESQ 165 yang menyatukan hati-hati spiritual kami. Bulan lepas (tak sure), Prof Muhaya mencari videographer untuk As-sohwahnya. Aku terbaca status itu di facebook prof. Tanpa pikir panjang, terus aku tag nama Syuk, dengan harapan dia berminat untuk bekerja dengan Prof. Huhu sesungguhnya aku benar-benar zero knowledge tentang Syuk. Hanya tahu dia buat partime photographer dan sikit-sikit cerita tentang dia di Group Adik-adik Kesayangan Raja Along. Alhamdulillah, akhirnya dia dapat job tersebut dan sedang berbahagia dengan Prof Muhaya. Hehe jeles kan? kan? Syuk, jangan tanya kenapa aku tiba-tiba tertag nama dia walaupun banyak lagi kawan-kawan photographer yang bersepah di facebook aku tu. (Well, lepas pegi Kursus Fotografi dengan Eddie Putera & Topcat Studio ni, memang ramai plak kawan2 photographer aku. Hehe.) Mungkin belon rezekinya tercampak di situ bersama orang-orang berhati mulia. Al-fatihah untuk kamu Syuk. Moga-moga sentiasa terus sukses.

 Keduanya senyum simetri. =)

Ceritera 3

Semalam pegi wedding Yati & Adzham. Purple~ santek. =) Jumpa Yanti & housematenya. Khamis lepas, Haida bertunang dengan Naim Rahmat. Allah, sangat-sangat tak sangka depa berdua ni kan. Dulu, zaman sekolah tak menjeling-jeling pun. Alik-alik sekarang ni nak kawin plak. Hehe small world! Sofi (ekhem) pun dah selamat bermadu kasih underwater dengan Kak Aida Fitriya. Alhamdulillah, aku hepi untuk kamu-kamu. Sumpah, takde dah perasan sayang ataupun cinta untuk kamu dalam hati ini. =') Dan aku pulak, semalam dalam kete, alahai..macam mana boleh terlepas airmata ni bila dengar lagu Ratuku - Awie. Rindu Rani yang jauh? Huhu, mungkin ya~ Ataupun teringat saat-saat yang syahdu itu? Ekhem, mungkin ya jugak! 


Hehe. Ok, cukuplah berjiwang. Mari kembali bekerja~

Babai ♥ ♥