Wednesday, March 28, 2012

♥ kain dalam - petticoat ♥


- Assalamualaikum -

Kain dalam. Petticoat. Ianya sesuatu yang hampir-hampir sama maksud dan kegunaan. Bagi perempuan muslim, ianya digunakan untuk melindungi kaki daripada dilihat oleh yang bukan mahram. Dipakai di dalam kain yang agak jarang seperti baju kurung, skirt etc. Ianya tak penah aku ambil peduli sejak dari akil baligh sehingga usia 24 tahun.

Petticoat - kain dalam. Sesuatu yang diwajibkan untuk dipakai di sekolah-sekolah, tetapi aku hanya pernah pakai sekali je - semasa hari pertama Tingkatan 1 di sekolah menengah. Mula-mula pakai, panas, rimas, melekit, dan rasa tebal. Jadi, aku ambil keputusan untuk tidak pakai langsung sehingga tamat Tingkatan 5 - sentiasa lari dan cilok jika ada spotcheck pasal kain dalam.

Sekarang - di usia 24 tahun (sebenarnya 23 tahun 3 bulan), aku mula terfikir-fikir sendiri. Aurat yang ditutup ini, cukup sempurnakah? Apa lagi alasan nak diberi? Pada siapa nak diberikan alasan itu? Pengawas sekolah? Cikgu disiplin? Mereka semua kenangan lalu. Sekarang, aku sendirian melangkah menghadapi liku-liku hidup ini. Tiada siapa menegur, tiada siapa melarang apa yang nak dibuat (parents aku bising jugak kalo balik kampung).

Cumanya, ada akal - FIKIR!

Minggu lepas balik kampung, tercari-cari balik petticoat yang mana yang sesuai. Masuk Pacific, tengok ada macam-macam jenis - yang macam seluar, yang pendek paras peha, pendek paras betis, labuh ke buku lali - kain jenis licin, jenis kesat - kaler pink slow, hitam, coklat. Masyaallah! Yang mana satu nak dipilih??? Tak reti!

Last-last, dapat satu. Kaler pink, paras betis. Tapi, bila pakai still ternampak-nampak lagi kaki. Mula-mula taknak ambil yang labuh sebab takut terasa rimas, takut tersepak. Allah, pada siapa nak diberi alasan itu lagi??? Masih mencuba-cuba memakai petticoat. Itu pun hanyalah dipakai pada baju kurung cotton yang agak jarang kainnya - yang pasti bukan tiap-tiap hari. Masih lagi terasa-rasa tebal dan rimas. Semoga Allah ampunkan aku dan diberi kekuatan untuk terus menjadi hamba-Nya yang terbaik! Insyaallah~

 semestinya seringkali kita terjatuh rebah..

 dan tercari-cari hakikat kehidupan di sebalik penciptaan itu..

 jangan terlalu berduka, di sana.. masih ada sinar! =D


Nota kaki : 

Kain basahan ketika mandi juga perlu diberi perhatian yang sewajarnya. Ianya makhruh bila mandi tanpa kain basahan. Maka, renung-renungkan dan selamat beramal. (-.-')


25 comments:

mama maman aka yana said...

yup.. benda remeh je tp banyak kebaikannya kannn..:)

najwa's said...

hehe a'ah, memang remeh pun, tapi besar significantnya, insyaallah.. :p

sfatimahadnan said...

bookmarking! nice blog!:)

cIk JanNah said...

dlu masa sekolah selalu merungut kenapalah siap nak buat spot check pakai kain dalam ke tak. bila dah tua mcm nie baru sedar. tapi belum selalu amalkan. masyaAllah . thanks for sharing :P

Anonymous said...

Ya.Panting juga kain dalam.saya pernah jumpa perempuan Pakai Baju kurung belah belakang sampai lutut dan kain dalam sampai lutut.apa gunanya Pakai kain dalam?

Anonymous said...

hi Najwa...sy pun sama x ske aa pkai kain dalam nih! tapi bila dah berumor skit ni..rase cam x lengkap la plak bila x pkai..mmg 2 btg tiang
jelas kelihatan..skg ni kain2 cantik2 belaka x syg aa nipis sgt!.So
adik2 akak2 kat luar sana hati2 lah bila berkain nipis tu...

Anonymous said...

saya pernah nampak sorang kakak tu bertudung,tapi pakai kebaya ketat belah kat depan.dan bila dia berjln,nmpk dia pakai kain dalam pun terbelah juga sampai nampak ke peha.so,mcm mana?patutkah dia pakai kain dlm terbelah atau pakai yg x terbelah?dia pakai tudung, tapi tayang betis dan lutut.sy sendiri pun kalau pakai kain terbelah, still pakai kain dlm x terbelah.bila melangkah,nmpk la sikit kain dlm terkeluar.apa pendapat?kalau tidak nampak aurat lah.......

najwa's said...

salam semua.
saya pun masih berusaha nak menutup aurat dgn sempurna. ni pun, saya tak pasti adakah betul2 sempurna ke x.

Cmni la..jom bukak balik definisi aurat : Aurat wanita adalah seluruh anggota tubuhnya kecuali wajah dan dua telapak tangannya.

So, selain daripada tu, semuanya wajib kita tutup. Even jari kaki pun wajib ditutup (yang ni paling susah bagi saya). Kalo kita dah tutup kaki (pakai stokin/kasut bertutup), mesti dah tak bole nak pakai kain belah-belah kan? wallahualam..

moga2 kita terus diberi kekuatan untuk menutup aurat dgn sempurna. semoga bertemu di syurga.. amin~

Anonymous said...

all0

Anonymous said...

Uniform Skirt aku nampak sangat jarang,aku Cuba pakai kain dalam nylon tapi pun nampak bayang kaki,tapi aku sekali pakai dua helai kain dalam nylon baru o.k.lepas kawan-kawan office pun ikut aku pakai 2 helai kain dalam nylon dalam uniform skirt tu.

Anonymous said...

Boleh pskai 2 kain dalam?1 panjang n 1 pendek?

Anonymous said...

Kain dalam nylon nampak nipis.kalao Pakai sama skirt jarang biasa nak sekali pakai 2 helai.dan I penah nampak seorang gadis cina di bank dia Pakai kain dalam nylon panjang Lebih daripada skirt yang dia pakai.tapi mungkin fashion sekarang.nampak seksi Dan cantik

Anonymous said...

Pakai baju kurung di mestikan pakai kain dalam.Ari tu.kawan sekerja sy tak pakai kain dalam.Baju kurungnya terlampau jarang sehingga nampak renda spender.kebetulan ari tu bos ajak kerja luar negeri untuk dua ari.Sy tegur pasal pakaian dia.Terus dia pinjam sekejap kain dalam nylon sy.Balik kerja,dia ckp kain dalam jenis tu sedap pakai sbb licin.terus sampai sekarang dia pakai kain dalam.

Anonymous said...

Dulu sy tak pakai kain dalam, sampailah satu hari kat office buat majlis jamuan hari raya antara cawangan. Masa tu sy kenakan baju kurung dengan kain belah depan. Baju kurung sy tu jenis moden sampai peha je dan bajunya taklah jarang sangat tetapi kain die mmg jarang. Sy pun tak peras bende ni, last kawan sepejabat sy yg tegur. Ape lg; baru kelam kabut nak cari kain dalam. Last ade kawan dari cawangan lain yg pinjamkan kain dalam dia sbb kain baju kurung dia tak jarang. masaalahnya kain dalam dia tu jenis satin sampai paras lutut je. Masa tu sy rasa drpd langsung tak pakai kain dalam; setakat tunjuk bayang betis tu tak jadi masaalah pd masa tu lalu sy pun pakai kain dalam dia. Kain dalam dia mmg sedap untk di pakai sbb tak panas dan kainya dr jenis yg licin. Lepas majlis sy cari kawan tu untuk pulangkan kain dalamnya tp malangya kawan tu dah balik. Mungkin dia lupe ttg kain dalamya kot. Sy pun tak tahu dia tu asal dr cawangan mana. Sekarang ni kain dalam tu dah jadi milik sy. Kerap kali jgk sy pakai kain dalam tu ke office bersama dengan kain dalam yg sy beli. Skrg ni hari-hari sy pakai kain dalam kat office dan rumah. Kebanyakanya sampai paras lutut dan peha; ada jugak kain dalam belah labuh sy pakai semasa pakai baju kebaya atau kurung kain belah.

Anonymous said...

Kain dalam sampai peha tu beli kat mana? Renda die besar ke? Sy pun nak beli kain dalam mcm tu utk baju kurung raya sy yg jarang tu.

Anonymous said...

Sy ada beli kain dalam 14 inchi sampai peha jenama triumph. Kain dalam tu mmg cantik dipakai dgn kain baju kebaya belah yg jarang atau kain baju kurung belah dan tak berbelah yg jarang. Sy pakai legging dengan kain dalam tu. Kaean sy kate sy nampak seksi bile pakai macm tu dan kawan kawan sy jgk meniru gaya sy. Sy rasa yakin dan seksi dgn gaya ni. Pada masa yg sama ianya menutup aurat sy.

Sy beli kain dalam tu kat:

TRIUMPH BOUTIQUE
F-083 FIRST FLOOR MID VALLEY MEGAMALL MID VALLEY CITY
58000 KUALA LUMPUR
Phone: 60322820410

Anonymous said...

saya pernah tertukar kain dalam Debenhams paras lutut yang renda besar dengan bibik saya pada majlis rumah terbuka hari raya tahun lalu secara tak sengaja. Saya dapat cam kain dalam yang dipakai bibik saya tu dari luar kain baju kurungnya yang jarang sebab bayang renda kain dalam saya jelas nampak. Sexy gak bibik dengan kain dalam saya tu. Lepas majlis saya bagi tau kat bibik yang dia pakai kain dalam saya dan dengan mengenakan kain dalam saya bibik kelihatan sexy. Selepas kejadian tu bibik saya dah mula berjinak-jinak dengan kain dalam saya. Saya jugak meminjamkan pakaian saya kepada bibik terutama bra pushup saya dan kain dalam paras peha dengan skirt pajang jarang atau baju kebaya belah saya. Katanya kain dalam dan bra saya tu nampak sexy dan sedap untuk dipakai. Sekarang ni bibik selalu pakai kain dalam dan bra saya di bawah pakaianya.

Anonymous said...

Sy jgk pernah alami situasi yg sama dgn bibik sy, dimana dia pernah pakai kain dalam sy yg baru sy pakai sekali dua je. Kain dalam tu jenis satin paras lutut je dgn renda besar, mmg sedap dan selesa nak pakai juga x panas. Lepas sy cucinya sy langsung x jumpa dgn kain dalam tu. Lps dua minggu sy jumpanya di ampaian. Sy ambil kain dalam tu, masa tu bibik rampas kain dalam tu Dr tgn sy. Katanya kain dalam tu dia punya. Lps tu sy mintak dia pinjamkan kain dalam tu Kat sy untuk dipakai di office. Lps tu sy x bg bibik sy ambl kain dalam tu. Sebaliknya bibik sy pakai jgk kain dalam sy. Tp sy x kesah Skrg ni sy kongsi pakaian dalam sy dgn bibik.

Anonymous said...

Yang penting,pakai baju kurung di mestikan pakai kain dalam.Sehari sebelum cuti raya ari tu.kawan sekerja sy pakai kain dalam paras peha.Baju kurungnya terlampau jarang sehingga nampak sangat renda kain dalam serta bayangan kaki dia.kebetulan ari tu bos ajak kerja luar.Sy tegur pasal pakaian dia.Sy plk pakai skirt labuh jarang dgn kain dalam satin paras betis dgn renda besar ari tu.Terus dia mintak tukar sekejap kain dalam satin sy dgn kain dalam dia. sy pun pakai kain dalam dia yg sampai paras peha tu. Memandangkan dia tak masuk offis ari tu sypun bwk balik je kain dalam dia tu terus ke kampung. Raya ari tu sy pakai kain dalam dia dgn baju kebaya belah. nampak cantik plk masa tu. kakak ipar sy plk mintak pinjam kain dalam tu untuk baju kebaya belah pada raya kedua. bila dia pakai kain dalam tu dia ckp kain dalam jenis tu sedap pakai sbb licin. kakak ipar sy mintak sy meninggalkan kain dalam tu untuknya dan dia teringin sgt pakai kain dalam paras peha tu. apa yg sy lihat kakak ipar sy pernah pakai kain dalam tu berterusan sehingga empat ari sampai naik bau puluh dia kat kain dalam tu. sy tinggalkan kain dalam tu kat kampung dan kakak ipar sy nampak seronok pakai kain dalam tu.

Anonymous said...

Pakai kain dalam paras lutut dengan renda besar memang sexy, kat area opis saya ada sorang akak yang selalu pakai tudung labuh dengan jubah siap bersarung tangan dan pakai stokin kaki lagi. Kebetulan, satu hari tuh masa kat kedai makan masa dia bangun untuk bayar di kaunter bayaran saya nampak macam something pelik jer dibalik jubah hitam yang dia pakai. Memang betul lah, aku tengok akak yang agak cantik tuh nampak bentuk renda kain dalam dia sejelas-jelasnya kat bahagian atas sikit dari lutut dia nampak renda yang besar huhuhuhu. Dia nampak walaupun dia pakai kain dalam tapi mungkin sebab jubah dia agak jarang dan kain dalam dia pun jenis paras lutut dan renda besar, dia tetap nampa sexy. Lepas peristiwa tu saya pun turut pakai kain dalam paras tutut dengan renda besar ketika pakai jubah atau baju kurung...

Anonymous said...

salam..kain dalam aku pula masa beli x terbelah, tapi skang ni dah terbelah pjg...terus masa raya baru ni aku pakai dgn kebaya terbelah kat dpn...nmpk cantik jugak....

Anonymous said...

macm nak buat kain dalam x terbelah jadi belah?

Anonymous said...

Ibu mertua sypun pernah jugak pakai kain dalam paras peha dan lutut kepunyaan sy. Benda tu jadi masa sy baru kahwin. Masa tu sy dgn mak mertua sy tu tgh lipat kain. Dlm tgh tipat kain tu mak mertua sy lipat kain dalam sy yg berparas peha. Masa tu dia tanya dgn hairan yg kain dalam tu siapa punya. Sy jwb kat mak mertua sy yg kain dalam tu sy yg punya. Die tengok kain dalam tu n tanye sedap x pakai kain dalam mcm ni. Sy ckp ok je. Masa tu die mintak pinjamkan kain dalam tu mase nak pergi ke majlis kenduri kawin sedare. Sy pun bg le pinjam. Lps mak mertua sy pakai lain dalam sy tu tuk majlis die kate kain dalam tu mmg sedap sbb kain die x panas dan licin. Skrng ni die selalu pinjam kain dalam sy mase nak gi kenduri atau masa kat majlis. Baju kurung yg biasa mak mertua sy pakai jenis kain satin oleh tu mmg nampak line kain dalam sy yg paras lutut dan peha dari kain bajunya. Sy jgk selalu gallakkan mak mertua sy supaya pakai kain dalam paras lutut dan peha kepunyaan saya.

Anonymous said...

Hari tu sy balik ke kampung mertua sy sbb ade kenduri kahwin adik ipar sy. Sy cdg nak pakai baju kebaye belah dpn untuk majlis kahwin tu bersama dengan kain dalam paras lutut dgn renda empat inchi. Pada hari tu, sy dah masuk ke dalam bilik untuk tukar baju kebaya, dan sy dah keluarkan baju kebaya dgn kain dalam satin paras lutut berenda empat inchi tu untk dipakai. Blm sempat sy salin baju, tibe2 pintu bilik sy diketuk org dan didapati yg ketuk pintu tu adelah mak mertua sy. Katenya die nak tukar pakaian dulu sbb die kene layan tetamu kat majlis. Sypun tak jd salin baju pd mase tu dan meninggalkan pakaian sy kat bilik tu lalu keluar dr bilik untuk memberi ruang kepada mak mertua sy salin pakaian dulu. Selepas mak mertua sy keluar dr bilik tu sypun msk tuk salin pakaian. Mase tu sy perasan yg kain dalam satin sy tu dah takde kat atas katil ttp baju kebaya sy tak terusik. Selain mak mertua sy takde sesiapapun masuk ke dalam bilik tu. mase tu sy rasa mungkin mak mertua sy yg pakai kain dalam sy tu. Slps sy siap, sy terus tuju ke ruang tamu; mase tu sy nampak mak mertua sy mengenakan jubah hitamnya berdiri bersebelahan dengan pintu yg dibuka luas. tekaan sy mmg betul sbb sy nampak bayangan renda kain dalam sy tu disebalik kain juba hitamnya. Slps majlis sy tanya kat mak mertua sy ttg kain dalam sy. Jwpn yg diberi mak mertua sy sungguh mengejutkn sy. Mak mertua sy kata di tak jumpa kain dalam sy sedangkan dia tengah memakainya. Sy rase mungkin mak mertua sy tu selesa pakai kain dalam satin sy tu dan rasa tak nak pulangkanya. Tu tak jadi masaalah kpd sy sbb sy masih ade dua lg kain dalam satin paras lutut dan peha untuk dipakai di kampung. Slps sy balik ke kota sy mendapati dua helai kain dalam yg sy bawak ke kampung jgk hilang. Mase tu sy tak pasti sape yg ambil dua helai kain dalam sy tu. Soalan sy terjawab apabila sy balik kampung untuk raya tahun yg sama dan mendapati dain dalam satin sy yg hilang tu tersadai di diampangan pakaian mak mertua sy. Nampaknya mak mertua sy tu mmg suke dgn kain dalam satin berparas lutut dan peha kot..

Anonymous said...

Dulu mak mertua sy ade datang ke rumah mase kenduri. Mase sy nak hantar blk mak mertua sy tu pakai baju kurung kain jarang, kira blh nampak kbentuk kaki die dr pehe ke bawah. Sy tegur mak mertua sy ttg pakaiannya. Mak mertua sy kate due tak bawak kain dalam. Sy pinjamkan kain dalam isteri sy yg paras lutut dgn renda 4 inchi kat mak mertua sy.. Mase tu isteri sypun takde kat rumah sbb die kerja.. Sbnarnya sy saje je bg kain dalam isteri sy yg berparas lutut walaupun isteri sy ade kain dalam lahuh.. Mak mertua sy tanye ade kain dalam labuh tak kat sy.. Sy ckp nije yg ade.. Nak buat mcmn die pun paksi la kain dalam tu dan blk kampung.. Lps setahun sy blk kampung dgn isteri sy dan sy jumpa kain dalam isteri sy tu kat ampaian.. Nampaknya mak mertua sy tu suke pakai kain dalam tu kot sbb sy tengok kain dalam tu dah lusoh.. Mase sy blk ke kl sy sengaje tinggalkan kain dalam satin isteri sy dlm 3 helai yg berparas lutut dan peha.. Mase mak mertua sy blk raye hr tu sy nampak kain dalam yg ditinggalkan sy tu dipakai mak mertua sy.. Shoknya...