Monday, March 26, 2012

♥ cabul : siapa kita di mata Dia? ♥


- Assalamualaikum -

Dear blog,
Ianya banyak cerita yang bermain-main di fikiran, tapi terasa malas nak update. (-.-')
Minggu lepas Malaysia dikejutkan dengan berita 'penculikan' Siti Nur Fatiha semasa beli topup di kedai berhampiran rumahnya. Dua hari selepas tu, keluar pulak berita yang dia sebenarnya tak diculik. Tapi, tinggal di rumah keluarga kekasih.

Allahuakbar.. Apa rasa?

Ibu bapa jaga dari dalam kandungan. Kemudian ibu tanggung kesakitan untk melahirkan. Kemudian ibu bapa bersengkang mata berkorban apa saja untuk besarkan kita supaya menjadi anak yang baik.

Namun, baru kenal 'orang luar' setahun dua, sanggup buang ibu bapa yang dah 15 tahun bersama? Walau tertekan dengan bebelan ibu, terimalah dengan hati yang lapang. Ingat Tuhan bila emosi tak stabil. Masih muda, masih banyak yang perlu belajar erti kehidupan.

 Allah is always beside

**************************************

Minggu lepas on the way balik kampung, ada satu kejadian cabul berlaku di depan mata. Kereta aku di belakang, motornya di depan, pejalan kaki di sisi jalan. Bawak motor jangan cakap la, macam mabuk. Nak potong tak boleh. Dok ikut bontot motor dia, tiba-tiba sedap plak mamat tu ramas bontot si pejalan kaki. Lepas tu bergelak-gelak.

Allahuakbar. Aku di belakang, sorang-sorang - apa perlu buat? Ambil no pendaftaran motor? Telefon polis? Bomba? Ambulans? Hubungi talian Nur? Atupun berlagak hero menerajang mamat motor tu sampai terbalik?

Astaghfirullahala'zim.. satu je aku mampu buat - bercerita pada orang lain selepas beberapa jam kejadian itu dan menulis di dalam blog seperti ini. Aku mohon kemampunan Allah.. ='(

Apa gunanya menjadi anggota masyarat jika tak mampu berbuat apa-apa? Selemah-lemah iman dengan hanya mampu menegur dalam hati? Nanti Allah tanya di akhirat kelak tindakan aku, apa perlu aku jawab?

Mari audit diri.

Dah terlalu lama kita berada dalam comfort zone. Terlalu selesa sehingga terlupa tanggungjawab hakiki - mengabdikan diri kepada Allah semata-mata dan berbuat baik sesama insan. Kita sebenarnya tak bersedia langsung dengan segala kemungkinan-kemungkinan buruk. Jadi, bila kejadian yang tak diingini berlaku depan mata pada masa yang singkat, kita tak mampu berbuat apa-apa kerana kita sememangnya tak bersedia!

Bayangkan jika kiamat berlaku sekelip mata, maka apa persediaan kita? 
Jadi, nikmat Tuhan kamu yang manakah yang hendak kamu dustakan???



Nota kaki : 

Di sini bukan tempat kita. Ianya hanyalah persinggahan sementara. Marilah pulang ke perkampungan abadi dengan penuh bergaya di mata Dia. Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar.


No comments: