Monday, January 30, 2012

♥ ribut solar terbesar 2012 ♥


- Assalamualaikum -

Memang aku akui, sejak akhir-akhir ni, aku memang 'ambil berat' tentang hal ehwal bumi dan segala bencana akhir zaman, termasuklah segala propaganda Yahudi laknatullah. =) Lets sharing satu artikel yang best ni. 

Sumbernya di sini : KULANZ SALLEH

****************************************Selain daripada suara aneh di langit, kita juga tidak harus lupa dengan fenomena Ribut Solar (Solar Storms) yang juga telah melanda bumi. 

Ribut Solar adalah satu fenomena geofizik melibatkan gangguan medan magnet bumi secara besar-besaran. Terdapat beberapa istilah lain yang digunakan untuk menjelaskan fenomena ini termasuklah suar solar (solar flare), ribut geomagnet (geomagnetic storm), dan Pelepasan Besar-besaran Korona (Coronal mass ejectin - CME).Suar solar (Solar flare) 

Ditafsirkan sebagai pelepasan tenaga yang besar sehingga  6 x 1025 joules tenaga (kira-kira 6 daripada jumpah output tenaga matahari setiap saat). Semasa ia berlaku, cahaya terang dapat diperhatikan di atas permukaan matahari atau bahagian solar. Suar solar ini melepaskan awan elektron, ion, dan atom melalui korona ke angkasa lepas. Awan ini biasanya mencapai bumi satu atau dua hari selepas itu. (Istilah suar juga digunakan untuk merujuk pada fenomena yang sama di dalam bintang-bintang yang lain).


Ribut Geomagnet (A geomagnetic storm)  
 Merupakan gangguan sementara magnetosfera Bumi disebabkan oleh gangguan dalam medium antara planet. Ribut geomagnet adalah disebabkan oleh kejutan gelombang angin solar atau awan medan magnet yang berinteraksi dengan medan magnet bumi. Peningkatan tekanan angin suria pada mulanya memanpatkan magnetosfera dan medan magnet angin solar akan berinteraksi dengan medan magnet bumi dan memindahkan amaun yang meningkat tenaga ke dalam magnetosfera.


Pelepasan besar-besaran korona (A coronal mass ejection – CME) 
Proses pemecahan dan pelepasan secara besar-besaran angin solar, plasma isotop cahaya lain dan medan magnet korona ke dalam angkasa lepas. Pelepasan jisim korona sering dikaitkan dengan lain-lain bentuk aktiviti solar. Kebanyakan pelepasan berasal dari kawasan aktif di permukaan Matahari, seperti kumpulan-kumpulan tompok matahari di mana terdapat suar yang kerap terhasil.

Laporan berita menyebut bahawa ribut solar terbesar dalam tempoh 6 tahun telah berlaku pada hari Selasa, 24 Januari 2012. Kesan daripada ribut solar tersebut telah menghasilkan cahaya menakjubkan di langit Hemisfera Utara dinyalakan langit di atas Scotland, Kanada dan Norway. Pengarah seksyen Aurora Persatuan Astronomi British berkata, cahaya menakjubkan yang juga dikenali sebagai aurora ini boleh dilihat untuk beberapa hari lagi.
Berikut adalah gambar yang sempat dirakamkan semasa kajadian ribut solar berlaku. Gambar aurora.Terdapat juga maklumat berita mengatakan ribut solat terbesar akan berlaku sekali lagi pada 29 Januari 2012, 11 pm EST. ribut boleh mencapai satu tahap yang boleh menyebabkan paparan cahaya semulajadi boleh dilihat lebih jauh ke selatan, iaitu sehingga Idaho dan New York, bahkan di Illinois dan Oregon, di Amerika Syarikat Amerika Syarikat. Fenomena ini akan menyebabkan bumi bakal dilanda suar solar sebanyak tiga kali dan mendatangkan tiga kesan yang berbeza, iaitu pelepasan sinaran elektromagnet, diikuti oleh radiasi dalam bentuk proton dan terakhir pelepasan korona (plasma dari matahari) secara besar-besaran.
Kesan yang diterima bumi hasil daripada ribut solar ini termasuklah,  gangguan grid elektrik, medan magnet bumi terganggu, berlaku gangguan biologi bagi sesetengah hidupan, gangguan penghantaran/transmisi radio serta memberi kesan kepada aktiviti geologi. Berkemungkinan juga bunyi/suara aneh di langit yang kedengaran di beberapa tempat di dunia ada kaitan dengan ribut solar yang sedang berlaku sekarang ini. Apapun, ini hanyalah satu lagi pandangan.
************************************
Nota kaki : 
Ataupun adakah ini kerana HAARP eksperimen (eksperimen jahat Yahudi laknat)? Ada yang mengatakan ia adalah efek solar flare terhadap magnetosphere? Ada jugak yang kata ia adalah tanda-tanda semakin hampirnya Pole Shift. Andria (CariForum) cakap, sejak akhir-akhir ni memang begitu ketara aurora lights di Antartika, di mana letaknya Neumeyer Station. Apakah? Apakah? Apakah nasib bumi dan nasib kita? Wallahulam. Semoga terhindar dari fitnah akhir zaman ini.
(^_^)

2 comments:

semutsengal said...

konspirasi apakah yaa ?


um.

qamarguyz said...

salam ziarah..
yg pasti bumi semakin tua dimamah usia..yg pasti kita memang umat pengakhiran..
apa pun kemajuan, apa pun konspirasi, ianya tetap menuju satu..KEMUSNAHAN!