Thursday, December 27, 2012

♥ buku dan movie ♥



- Assalamualaikum -

 Tiket Wayang Free

Memandangkan Disember adalah bulan kelahiran aku (hehe - masih bajet muda), so secara automatiknya GSC akan bagi 1 tiket wayang free untuk movie-movie yang bertanda * sahaja. So, mende free sape taknak kan? Aku pun gigih la print kupon wayang tu awal bulan lagi. Mula-mula nak redeem tiket Twilight dengan Ika, tengok-tengok time kami sampai tiket pun dah tinggal depan-depan skrin. So, weols decide amek couple seat - haha romantik tak? =P


Then, aku gigih pujuk Pipi nak tengok wayang sebab nak redeem jugak tiket tu. Yang ada tanda * tu tinggal Lagenda Budak Setan - Katerina jek kat Sunway. Pipi giler-giler takmau tengok citer jiwang. Aku pulak gedik-gedik nak tengok jugak. Last-last bila sampai depan kaunter, budak GSC tu cakap movie Katerina dah di cancelkan. ='( Terpaksa la tengok citer Hobbit. Dah la 3 jam ceritanya, tak sampai klimaks lagi..dah to be continue..sedih! Tiket free tak dapat tukar jugak pun.


Last-last time besday aku aritu (22 Dis), aku ajak angah dengan adik hang out kat Penang. Pegi Pesta Penang, jalan-jalan, lepak-lepak makan-makan, (theyols yang belanja aku pizza.. =P), main bowling, sambil tu aku paksa depa tengok wayang jugak. Haha. Yang super duper bestnya, tiket free aku tu dapat redeem jugak akhirnya dengan cerita yang sangat best - Life Of Pi dekat Queensbay. Yahuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu! =D Sengih sampai pagi besok!



Buku-buku

Gaji pun dah dapat bonus. So, shopping la buku. =') Beli 3 buah - Bukan Sekadar Resepi by Roza Roslan. Sebelum Aku Bernikah by Hilal Asyraf dan satu lagi buku ehem-ehem. =P Haha. 



Hari Warga Staf & Kursus 5S

Saat-saat genting camni la jugak lab aku bizi nak anjurkan macam-macam event. Dengan kerja kawen pun pening-pening lalat. Dengan routine labworks pun banyak. Sangat pening kepala. Mungkin aku perlu buat 5S dalam otak aku ni supaya lebih sistematik otak aku bekerja. =P

Hari Warga Staf alhamdulillah dah settle arini. Jangan tanya game yang aku masuk dapat no berapa. =P Yang penting enjoyyyyyyyyyy~

Esok Kursus 5S still berlangsung. Bersambung daripada semalam. Ni pun tak sempat nak set up makan semua. Nasib baik ada kawan-kawan tolong. Thanks uols. =') Ada 3 projek kena present esok. Wish me luck!

Next event nak buat Lawatan Muhibbah ke Rumah Anak-Anak Yatim Pengkalan Hulu. Banyak mende nak dibeli, nak buat bajet, nak di organized. Moga-moga Allah permudahkan.

Hehe sampai satu hari Incik Tunang cakap dia rasa nervous dekat dah nak nikah. Aku pulak ntah-ntah tak sempat nak rasa nervous, tau-tau dah nikah! =P 


Nota kaki :

Saya suka buku, awak suka kopi. Harap-harap kita dapat buka kedai 'Books & Cafe' ala-ala Starbucks & Borders. Nanti dah pencen, bole ngadap buku dan kopi sampai muak! =D








Monday, December 17, 2012

♥ Durian Balik Pulau ♥


- Assalamualaikum -

Sabtu lepas pegi kenduri Ikin & Faiz kat Balik Pulau, Penang. Alang-alang ke sana, weols pun round la keliling Balik Pulau tu. Wheeeee~ sumpah cantik sangat view dari atas bukit tu. Terus nampak Penang sampai ke laut dari pandangan berbeza. Subhanallah~ saya suka! =D

Sebenarnya aku tak ingat nama hentian ni. (-.-')

Dekat hentian rehat ni, ada jugak macam-macam jenis buah yang diorang jual. Kadang-kadang ada buat pesta buah. Well, paling glamer durian Balik Pulau ye dak? =P So, weols pun beli la 2 biji durian, terus makan kat atas tu jugak. Sejuk je.. Fefeling macam dekat Dataran Titiwangsa on the way ke Kelantan tu. Hehe. Korang boleh pilih nak durian brand apa. Ada banyak sangat brand sampai pening nak rasa yang mana. Paling sedap harus la durian Musang King kan? Paling mahal jugak tu.. =P


Durian D II jadi pilihan pertama weols. Alhamdulillah. Sedap, manis giler, tak pahit cuma lembik sikit. Durian ni pelik la. Pulur buah dia macam besar dan nak kupas pun macam liat jer. Korang tau ke tak ni pulur tu yang mana? Hihi yang bahagian tengah buah tu la. 




Durian D II - Tengok isi dia langsung tak mengiurkan langsung kan? Haha, percayalah..sedap! Harga untuk D II ni, RM 12 sekilo. Besar yang kami makan ni 2 kg.

Lepas tu, teringin pulak nak try Musang King. Bajet kaya la konon. Yelah, sebab tak pernah rasa kan. Orang cakap sedap. Elok je Ika dengan aku pegi pilih durian tu. Weols mintak nak yang pahit sikit-sikit. Pastu dia bagi durian Sultan. Weols dah salah faham, ingatkan Sultan tu nama lain bagi King (musang king la konon. =P) Rupanya memang ada brand Sultan pun. =P Yang ni bagi aku tak sedap sangat compared to D II. Harga pun murah sikit. RM 8 sekilo. Weols amek yang kecik jer, tak sampai sekilo sebab dah kenyang makan kenduri khen.. Kempunan jugak musang king~ 

Durian Sultan - bentuk & rasa macam biasa-biasa jer.

Insyaallah, lain kali boleh makan sini lagi. Sambil-sambil tengok view yang cantik, sambil menikmati deriyan. =') Air mineral kecik tu abang kedai durian tu bagi free jer. Tenkiu~

Psttt.. gambar sume sumber ihsan FB Normadehah. Mati la aku tak mintak kebenaran. Tapi aku tau, sheols kompen tak marah kan sayang? =P


Nota kaki :

Ahad tu pegi ziarah bakal MIL & family. Dup dap dup dap. Very awkward moment rasanya. =P Aku dah ler tak pandai nak cakap-cakap sangat. Pape pun, alhamdulillah..everything going fine walaupun elok aku sampai jer, mak dia terus letak nasi makan lunch. Haha rezeki namanya! Love uols. =') 


Sunday, December 9, 2012

♥ YES! Durian Crepe ♥


- Assalamualaikum -

Shopping

Alhamdulillah. Aku baru balik shopping. =') Maklumlah YES (Year End Sale) dah start. Haruslah beli sikit-sikit barang hantaran. Sementara tengah murah. Tapi, penat jugak nak memilih handbag. Aku bukannya jenis suka handbag kecik-kecik yang selalu perempuan pakai tu. Aku prefer handbag yang kadang-kadang boleh bertukar jadi sling bag ataupun jadi backpack. Hehe senang nak bawa masa travel mana-mana. Tapikan, kalo nak cari bag pilihan hati, macam tak sesuai pulak nak letak atas dulang hantaran. Huhu ntahlah..next week la pulak pencarian handbang bersambung....

So, hari ini shopping apa yang dapat? Jeng jeng jeng... =P

Beli 2 pasang dapat 30% off. Insyaallah untuk hantaran jugak.. =)

Semalam abah dan mama mai Penang nak pegi kenduri kezen mama. So, alang-alang kat sini, kitorang survey-survey la barang-barang kawen kat A Tu Z Seberang Jaya. Dapat jugak rembat bunga telur 5 kotak + plastik gula-gula sikit. Okaylah, kalo jadi ahli (buat kad RM 10) dapat 10% less.

Durian Crepe

Akhir-akhir ini penuh kat timeline FB, twitter, instagram dengan gambar-gambar durian crepe. Aku pun order jugak. 1 pack ada 5 biji = RM 10. Mahal la jugak kan? Kalo buat sendiri lagi murah dan boleh makan banyak-banyak. Filling dalam crepe ni ada letak durian dan whipping cream. Sedap la jugak. Tapi lepas aku makan je, mesti badan aku jadi panas dan tak best la. Ntah nape. Maybe sebab penangan kepanasan durian kot? (-.-') Wallahualam..



Free Palestin, Save Gaza

Ramai orang yang pergi Gaza semenjak diserang hebat November lepas. Alhamdulillah. Dapat juga membantu menjana ekonomi rakyat Palestin kat sana bila ramai pelancong. Ramai juga rakyat Malaysia yang berhati mulia dan prihatin memberi sumbangan kepada saudara-saudara kita di sana. Moga Allah temukan kita di syurga kelak. Amin~

Tabung Palestin dah sampai lab kami. =') Semoga Allah kira sebagai amal kebajikan.


Nota kaki :

1) Cinta itu memang tak pernah disedari, sehingga tiba saat perpisahan. *sobs*

2) Semalam tido lewat, pukul 4.30 pagi sebab maraton 3 movie - Cinta Dari Syurga, Untuk 3 Hari, Istanbul Aku Datang.

3) Malam semalam pegi tengok Twilight dengan Ika. Rasa romantik sangat bila makan KFC pun sharing-sharing, kat wayang pun amek couple seat. Wekkk...muntah hijau! =P






Friday, December 7, 2012

♥ Surah Ar-Rad ♥


- Assalamualaikum -

Aku sebagai pencinta alam, rasa tersentuh bila baca kalam Allah dalam Surah Ar-Rad ini. Rasa macam Allah perjelaskan satu per satu kekuasaan-Nya yang Maha Tinggi lagi Maha Agung. Allahuakbar! Maka, nikmat Tuhan kamu yang manakah yang hendak kamu dustakan?

Lets check it out~

Ayat 1

Ini ialah ayat-ayat kitab (Al-Quran) dan apa yang diturunkan kepadamu (wahai Muhammad) dari Tuhanmu adalah benar, tetapi kebanyakan manusia tidak (mahu) beriman.

Nauzubillah. Moga-moga kita tidak tergolong dalam golongan kebanyakan manusia itu.


Ayat 2

Allah jualah yang menjadikan langit yang terangkat tinggi dengan tiada bertiang sebagaimana kamu melihatnya, kemudian Dia bersemayam di atas Arasy,


dan Dia memudahkan matahari dan bulan (untuk faedah makhluk-makhluk-Nya), tiap-tiap satu dari keduanya beredar untuk suatu masa yang telah ditetapkan.


Allah jualah yang mentadbirkan segala urusan, Dia menerangkan tanda-tanda kekuasaan-Nya satu persatu, supaya kamu yakin kepada pertemuan Tuhan kamu (untuk menerima balasan).

Ayat 3

Dan Dialah yang menjadikan bumi terbentang luas dan menjadikan padanya gunung ganang (terdiri kukuh)


serta sungai-sungai (yang mengalir),



dan dari tiap-tiap jenis buah-buahan, Dia jadikan padanya pasangan ; dua-dua.



Dia juga melindungi siang dengan malam silih berganti.


Sesungguhnya semuanya itu mengandungi tanda-tanda kekuasaan Allah bagi kaum yang mahu berfikir.

Ayat 12

Dialah yang memperlihatkan kilat kepada kamu, untuk menakutkan (panahan petir) dan memberi harapan (turunnya hujan) dan Dia yang menjadikan awan tebal yang berat dengan air.


Ayat 13

Dan Dia jugalah yang guruh dan malaikat bertasbih memujiNya, kerana takut kepada-Nya.

Dan Dialah yang menghantarkan petir, lalu Dia mengenakan dengan panahannya kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya dan mereka yang ingkar itu membantah (serta mendustakan Rasul) mengenai perkara yang berhubung dengan Allah (dan kuat kuasa-Nya), padahal Dia amat keras azab seksa-Nya.



Nota kaki :

Semuanya bergantung pada diri kita samada nak melihat ciptaan Allah dengan mata hati ataupun tak. Contohnya : Tiap-tiap hari kita melihat bulan, bintang, langit dan lain-lain. Tapi, adakah kita merasa 'sesuatu' bila tengok penciptaan tu? Untunglah kalo kita dapat merasai nikmat kehadiran semua menda tu. Sesetengah orang (termasuk aku kadang-kadang) lupa bahawa adanya matahari, tanah, bulan, bintang dan lain-lain sebab semuanya Allah bagi free. Well, menda free memang kebanyakan manusia tak appreciate. Tapi, marilah kita jadi luar biasa di sisi Allah. Bersyukur dan menghargai pemberian Pencipta kita. Supaya nanti kita dapat terus merasai nikmat kejadiaan Allah dalam syurga pulak. Insyaallah...





Friday, November 30, 2012

♥ contact lens ♥


- Assalamualaikum -

Memandangkan aku seorang yang bermata empat, sekali sekala haruslah pakai contact lens kalo ada function apa-apa ye dak? Ada bermacam-macam jenis contact lens yang boleh kita pilih bergantung pada kehendak dan keperluan kita.

Masa bertunang aritu, aku beli contact lens FreshKon Colors Fusion yang pakai untuk sebulan. Aku beli 3 kotak = RM 119 (ada sesetengah kedai RM 100 jer..sila la survey). Yang tu dah promotion. Kalo sekotak jadi mahal balik. Aku beli 3 kotak untuk majlis bertunang, bernikah dan honeymoon. =P Yang ni dah ada power siap-siap. Power untuk contact lens sama untuk kedua-dua belah mata. 

Aku ni sebenarnya tak pernah pakai & tak pernah amek tau langsung pasal contact lens ni. Nak pilih kaler apa pun tak tau. Last-last akak kat kedai tu yang recommend kaler Perky Brown, Brilliant Brown, dan Shimmering Grey. Masa bertunang aritu, aku pakai kaler Brilliant Brown. Brand ni aku rasa bagi mata bertambah besar, besar, dan bolatt besar.

Masa ni make up, muka semua dah macam hazabedah. Sebab dah petang. (-.-')

Okay, sedikit tips daripada MedikTV (twitter) semasa memakai contact lens :-

1) Pakai kanta lekap dulu sebelum bersolek.
Tanggalkan kanta lekap sebelum menanggalkan solekan.
2) Bila menaiki kapal terbang untuk jangkamasa lama tanggalkan kanta lekap
kerana makin tinggi kita dari bumi makin kurang kita mendapat oksigen. 
3) Elakkan dari menggunakan maskara yang dilengkapi gentian untuk melentikkan
bulu mata kerana gentian boleh merosakkan kanta lekap.
4) Jangan sesekali berkongsi kanta lekap.

Nota kaki :

Tahniah Kak Syah sebab dapat baby boy. Iman dah dapat kawan. Alhamdulillah. =')




Thursday, November 29, 2012

♥ borang permohonan berkahwin ♥


- Assalamualaikum -

Memandangkan aku bercuti lama di kampung, aku pun decide untuk settlekan apa-apa yang patut. Mula-mula pegi Pejabat Agama untuk amek borang nikah. Aku pegi pakai baju kurung sebab aku rasa siapa yang pakai seluar tak dibenarkan berurusan kat sana. Rasanya lah. Akak kat pejabat agama tu bagi 3 borang untuk diisi :

1) Borang Sistem Maklumat Perkahwinan Islam (SIMPI) - kaler kuning
2) Borang Permohonan Nikah Negeri Kedah Darul Aman - tulisan jawi, kaler putih
3) Borang 6 - Ikrar - tulisan jawi, kaler putih.

Borang-borang ni maybe berbeza mengikut negeri. Aku tak pasti negeri lain camna. Lepas tu, isilah semua borang-borang ni selengkapnya. Ada borang yang kena cop Imam jugak.

Borang untuk pengantin perempuan kena submit dekat Pejabat Agama sebulan atau kurang sebelum tarikh nikah. Untuk lelaki pulak, valid selama 3 bulan. 

Pihak lelaki kena settlekan borang sebelah dia dulu, sampai Pejabat Agama sebelah lelaki bagi kelulusan, baru lelaki bagi borang dia pada pihak perempuan pulak. Pihak perempuan bawak kedua-dua borang (lelaki dan perempuan) ke Pejabat Agama dan dapat kelulusan serta booking date dengan Tok Kadi.

Perkara-perkara yang perlu disertakan semasa hantar permohonan berkahwin :-

Untuk aku 
1) Salinan Kad Pengenalan
2) Salinan Kad Pengenalan Wali (pemohon perempuan shj)
3) Sijil Kursus Pra Perkahwinan
4) Kebenaran Berkahwin Lelaki (jika lelaki dari luar daerah)
5) Borang-borang permohonan kahwin yang lengkap & tandatangan Imam
6) Borang HIV

Tambahan (untuk sesiapa yang berkenaan)
1) Sijil Cerai Asal - pemohon lelaki & perempuan
2) Surat Mati Bekas Suami/Isteri dan Surat Perakuan Nikah/Cerai/Rujuk - bagi duda/janda
3) Kad Perakuan Memeluk Islam
4) Kebenaran Berpoligami dari Mahkamah
5) Surat kebenaran dari Kedutaan/Pihak Berkuasa lain (bukan warganegara)
6) Kebenaran Berkahwin dari pihak berkuasa (anggota tentera/polis)

Okay, selepas tu, aku gerak ke Klinik Kesihatan untuk buat HIV Test. Sekarang dah boleh pakai screening, tak perlu ELISA method yang amek masa lama tu. Screening test akan dapat pada hari yang sama. Dan alhamdulillah, result aku NEGATIVE. =') Result ni valid 6 bulan sebelum berkahwin.

Lepas buat test kat lab, aku masuk bilik nurse. Dia interview aku sikit-sikit pasal HIV & AIDS, pasal perancangan keluarga, amek details my LMP (last menstrual period). OMG, time ni aku menipu sikit-sikit sebab aku mana ingat. Haha, malu jugak. Aku bukan pernah amek kesah sangat pasal period cycle aku ni. Alik-alik dia tanya details pulak. Kantoi aku menipu. =P

Dipendekkan citer, HIV Test aku settle dalam masa yang kejap je.  Owh, lupa nak cakap. Walaupun aku keje lab, tapi tak boleh buat test kat lab sendiri sebab untuk bernikah, perlukan result dari hospital kerajaan sahaja. USM, cannot! =P

Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Tapi, satu je yang tak lancar. Haha sian acik. Masa balik, dia yang drive kete. Tetiba ada habang polis pulak. Dia tak lekat sticker P. Lepas tu, apa lagi..dapat surat cinta ler. (-.-')



Nota kaki :

1) Murah rezeki jugak bila mama bagi something yang harganya 4 kali ganda Galaxy Tab yang budak tu dapat free! =P Tenkiu abah & mama sayang.

2) Kadang-kadang malas jugak nak dengar kursus pra perkahwinan free daripada mama. Tapi, untuk kebaikan sendiri jugak kannn.. =P


Monday, November 26, 2012

♥ cupcakes bertunang ♥


- Assalamualaikum -

Arini aku nak share cupcakes yang aku tempah sempena majlis bertunang yang lepas - 27 Oktober 2012. Hehe. Mula-mula ingatkan nak order kek besar jer, senang. Pastu Nadia pulak hasut dia cakap cupcakes yang kawan dia order untuk Mother's Day pun cantik. Aku pun mula la pakai khidmat nasihat pakcik google. Dah survey sikit-sikit, jumpa la Nafa Home Bakery dekat belakang Bank Islam Alor Setar. So, aku terus order situ. =) 

Mula-mula nak amek fondant cake. Fondant tu yang pakai gula keras cover kek tu. Cantik terletak la nampak. Pastu macam nak save bajet plak. So, amek la buttercream jer. =P Comel jugak~ 

Fondant cupcakes - gambar dari FB Nafa Home Bakery.

Selalunya cupcakes untuk hantaran bertunang/bernikah orang buat 16 pcs. Harga untuk fondant lebih kurang RM 60. Harga untuk buttercream pulak dalam RM 40 lebih jer. Hehe. So, saya seorang yang berjimat cermat. =P Harga sebenar kena tanya tokey kedai sebab maybe ada perubahan bergantung pada corak, jenis, dan harga barang keperluan semasa.



Kita boleh mintak kotak cupcakes yang ada plastik transparent kat atas. Baru la nampak decoration cupcakes yang cantik tu. Kalo pakai kotak biasa, tak nampak la. Untuk harga kotak, tambah RM 5.

Okey, adios~ 
Selamat menempah dan menikmati cupcakes.

(^_^)



Saturday, November 24, 2012

♥ layout baru ♥


- Assalamualaikum -

Alhamdulillah. Arini selesai hari pertama kursus pra perkahwinan yang aku amek kat Hasani Sungai Petani. Seronok. Harap-harap ilmu yang dapat kekal di ingatan sampai mati. =)

Tiba-tiba rasa gedik nak tukar layout blog plak. Rasa pening otak tengok kaler hitam saja. Hehe. Rasa nak kaler lembut-lembut, selembut jiwaku yang sedikit kacau bilau lately. *wink* Memang lah layout baru ni tak secantik or secomel blog bloggers lain. Tapi, saya malas nak tokok tambah banyak-banyak. Sometimes, less is more right? =P

babai pinky-black. =)

Ehm, kadang-kadang sedikit homesick. Rasa nak balik kampung, duduk lepak-lepak dengan family. Tambahan pulak, adik-adik masih bercuti semester. Rasa teruja nak 'membengongkan' diri kat rumah. Takpe, next week amek cuti tiga hari, campur weekend, jadi 5 hari. Yahoooo.. =P

Aritu masa balik cuti aidiladha + bertunang, aku tinggalkan Gumiho dengan Humairah (my ikans laga) seminggu tanpa makanan. Last-last dua-dua mati terbongkang. Sedih giler. *sobs* Tapi takpe, sekarang dah dapat pengganti. Kaler biru sekor - namanya Bebbie Blue, satu lagi kaler purple-pink-salmond - still takde nama. Takde idea lah nak letak nama apa. Takkan nak letak nama Evlova macam kucing Nurin pulak. Nak sebut pun susah. (-.-')


Bebbie Blue with who? Suggestion?

Nota kaki :

Untuk mengubah dunia, kita harus mengubah penduduk dunia. Untuk mengubah penduduk dunia, perlu ubah hatinya. Untuk ubah hatinya, peliharalah solat. =')





Thursday, November 15, 2012

♥ tutorial veil DIY ♥


- Assalamualaikum -

Sempena cuti Maal Hijrah 1434 H ni, mood mengupdate blog membuak-buak. *muntah*
Jadi, aku nak share something tentang majlis bertunang aku yang lepas - 27hb Oktober 2012. =) Kisahnya, MUA aku - Diana tak dapat sediakan veil (aksesori lain alhamdulillah semua ada), so aku decide untuk buat sendiri jer. Walaupun aku ni sangat la tak kretif, apatah lagi bab-bab nak pegang jarum, kain semua ni. Tapi, belasah jer...dah settle jugak kan? Tanamkan dalam diri, u can do it! Cantik ke tidak tu, tolak tepi. =P

Okay, sebenarnya tak cantik pun.

Bahan-bahan yang diperlukan :- 

1) Kain chiffon 2 meter (tapi, aku potong sampai tinggal pendek jer). 
Kalau takmau pakai chiffon, beli kain net - yang paling nipis & lembut.

2) Lace & kain lebihan baju tunang.

3) Pearl beads kaler gold & white. 

Cara nak buat :-

1) Mula-mula aku potong kain tu bentuk D. Tapi, terlampau labuh. Sampai la aku aku potong ikut suka hati aku. Try kat kepala, pastu potong. Last-last jadi bentuk 3 segi macam di atas. =P Jangan lupa jahit tepi kain tu. Tapi, aku pakai api je ganti jahit tepi. Hehe sebab malas nak kuar pegi kedai jahit.

2) Lepas tu, aku jahit jelujur lace lebihan baju tunang aku. Memandangkan baju tunang aku ada lace jugak, senang ler kejenya. Kalo takpun, beli je lace kat kedai. Boleh pilih matchkan dengan kaler baju. 

Sebenarnya baju ni aku beli murah giler. Malu nak cakap = RM 30 sahaja. Ekhem. Upah jahit RM 70. Aku memang bakal pengantin bajet. (-.-') Aku beli kat Pasar Serikin, masa pegi holiday dengan family kat Sarawak tahun lepas. Actually, time nak beli tu, takde perancangan langsung nak bertunang ke kawen ke..tapi, belasah je beli. =P

3) Lepas jahit lace, aku buat bunga poddle/fabric flower tu beberapa biji (menggunakan lebihan kain baju tunang), jahitkan atas veil tu seperti gambar di atas. Jahit dulu atas kain lace, baru jahitkan manik-manik pearls atas bunga tu. Kalo tak reti buat bunga poddle tu, nanti aku buat tutorial.


4) Lastly, baru jahit manik keliling lace tu. Aku selang selikan manik gold dengan white.



Hasilnya, biasa-biasa saja. Boleh la pakai daripada takde kan. Lagipun murah jer. Bajet keseluruhan kurang dari RM 10. Hahaha, jimat banyak kan? =P

Gambar e-day aku memakai veil sepuluh hengget. 


Nota kaki :

Ada DIY yang menjimatkan, ada jugak DIY yang sangat membazir. 
Jadi, renung-renungkan dan selamat beramal. =) Semoga Allah redha.







Wednesday, November 14, 2012

♥ what i love to do ♥


- Assalamualaikum -

Taman Negara, Penang.

Alhamdulillah. Finally, dapat jugak masuk hutan lepas dah berbulan-bulan membela lemak. Nasib baik stamina aku masih OK-OK walaupun mental separuh KO. Hehe ni sebab budak tu la punya pasal. Dah sampai Pantai Karachut, tiba-tiba cakap pasal nak balik naik bot. Terus hati meronta-ronta nak naik bot jugak. Takmau trekking dah. Tapi, mental harus kuat. Jangan terpengaruh dengan mana-mana hasutan. =P Alhamdulillah, aku rasa sangat puas dapat sedut udara segar, berada dekat dengan bau-bau daun, dapat jumpa tanah tak rata, melihat binatang-binatang hutan, dan jugak dapat berjalan atas pasir pantai. Tenkiu Allah. =) 

This is really not Karachut, Karachut panas oii.. Ni memori lama kat Gunung Irau. =)

Lepas tu, macam biasa, setiap Ahad - lepas kuar hutan, mandi di Masjid Terapung, masuk kuliah Dr Danial Zainal Abidin di Kompleks Belia Batu Uban. Jemput la join kalo free. =)

Majlis Khatan Perdana.

Memandangkan cuti Deepavali lepas aku tak plan apa-apa aktiviti, aku pun join ler Malaysian Relief Agency (MRA) cawangan Kedah buat Majlis Berkhatan untuk budak-budak. Sebenarnya aku tak kenal sape-sape pun kat situ. Aku join pun sebab nampak Cikgu Lan (sebenarnya Cikgu Lan pun aku tak kenal, sampai la jumpa face to face kat majlis tu) advertise iklan untuk cari volunteer program ni. Mula-mula aku jaga kaunter pendaftaran, tapi a bit kelam kabut sebab aku tak tau apa-apa langsung kan. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar jugak. Seronok dapat kenal kawan-kawan baru. Moga-moga dapat berjumpa di syurga. =)

Yang bestnya time majlis khatan ni, tengok kerenah budak-budak. Dengan merajuk, taknak bersunat. Takut tengok doktor, menjerit kuat-kuat, semua ragam ada. =P Ada sorang budak tu, bila doktor cakap bismillah - dia menjerit lagi kuat bismillah. Doktor cakap allahuakbar - dia menjerit lagi kuat allahuakbar! Hehe how sweet kanak-kanak ribena. Yang tak boleh blah tu, ada jugak budak-budak bawah umur yang baru khatan 2-3 tahun nak try mangayat. Mintak no hp la..kacau-kacau la.. hehe sabau jelaa adik-adik oii~

Lepas berkhatan, rest jap. =)

Mandi bomba dulu sebelum jadi lelaki sejati. =P

Happy Deepavali.

Selepas balik majlis khatan, lepak Expo dekat Tasek Gelugor tu, lepas Asar bertolak pegi beraya Deepavali rumah Mohan dekat Kulim. =) Kuih-muih diorang sama macam biskut raya kita jugak. Ada almond london, biskut arab, mazzola dan lain-lain. Maruku dan laddu harus la ada kan? =P Mak mohan sediakan nasi tomato lauk udang untuk kami. Tenkiu auntie. Next year, insyaallah ada rezeki kami datang lagi..

Mohan and little sis, Shamini. =)

Deepavali kolam done by them. =)


Nota kaki :

"Wahai manusia! Seseungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku-puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu sama lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih takwanya di antara kamu (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesunnguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam Pengetahuan-Nya (akan keadaan dan amalam kamu)."  

                                                                                       { Surah Al-Hujurat : ayat 13 }





Thursday, November 8, 2012

♥ ceritera november ♥


- Assalamualaikum -


Histopathology & Cytology Lab

Alhamdulillah. Hari ini selesai audit ISO 15189 di lab. Ringan terasa bahu, beban sudah sedikit berkurang. =) Hanya 3 observation - well done team mates. Tapi, workload masih banyak seperti 3 bulan lepas - bermula September sample meningkat 200%. Hebat kan? Memang tak sempat duduk goyang kaki, apatah lagi nak check emel dan bergosip. Memang sudah menjadi katak - yang tetap di kurungan tempurung. (-.-') Tapi, aku mahu sentiasa postive. Tiap-tiap hari berdoa mahukan rezeki yang halal. Jadi, Allah sudah kurniakan (insyaallah) - maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang hendak kamu dustakan? Senyum redha. =) Moga-moga pekerjaan ini menjadi sedekah dan tasbih-tasbih untuk mengadap Yang Maha Adil nanti.


Tepek gambar sendiri can eh? =P 

E-day

Bertunang? Ya, sudah. =) Alhamdulillah, Allah permudahkan segalanya. Walaupun pelbagai ranjau onak duri terpaksa ditempuh, berdozen-dozen air mata dibazirkan, memendam menjeruk rasa hati dan perasaan, alhamdulillah - kami sudah selamat bertunang. Tapi, kami harus sedar, bertunang tidak menghalalkan segalanya. Perlu lebih menjaga adab sopan, saling memahami, menghormati sesama muslim. Perjalanan kami baru bermula. Harap-harap ianya sampai ke syurga, insyaallah. Mohon doakan ya? =')

Pssttt..nanti-nanti aku update pasal majlis bertunang itu ye? Banyak nak dicerita, tapi belum dapat masa yang sesuai. =P

Moga-moga Allah redha. 

Blog

Seriously, aku sangat rindu untuk berblogging macam dulu-dulu. Blog tak berhabuk. Pastu sikit-sikit tukar layout. =') Tapi, sekarang aku sangat menghargai masa. Terutama masa rehat & masa untuk membaca malam-malam. Balik kerja dah magrib. Mandi, solat - tido. ='( Rindu jugak nak berehat-rehat kat kampung. Dengan abah, mama, dan adik-adik. How i miss them so much. =( Homesick! Little bro - Amirul Asyraf dah start SPM. Goodluck! Moga-moga menjadi hamba Allah yang berjaya di dunia & akhirat sana.

Aidilfitri 2012. =) 


Nota kaki : 
Sederhana itulah yang menyelamatkan jiwa. Be positive. =)



Tuesday, October 23, 2012

♥ birthday mama & dadih aisy ♥


- Assalamualaikum -

Semalam 22 Oktober, besday mama yang ke 46. Happy birthday mama. May Allah bless dunia akhirat. =) Weols celebrate kat Pizza Hut jer. Tu pun birthday mommy yang belanja diri sendiri. Hehe boleh gitu? 

Mama with Nurin. =)

Sebenarnya weols p Jitra nak amek dadih untuk kenduri bertunang nanti. Sedap dadih ni - Aisy Paya Pahlawan. Try la. Boleh kautim harga lagi dengan owner dia. Beli banyak dapat murah. Weols beli satu kotak. Bajet nak buat untuk 200 orang. Mula-mula mama cakap nak order banyak perisa. Tapi, Kak Ida (owner) nasihat, kalo nak buat kenduri, better beli sejenis perisa jer. Nanti tak la orang nak amek sorang 4 perisa yang berlainan. Kang tak cukup plak untuk semua tetamu. Betul jugak kan? =) So, weols pun amek perisa strawberi & vanilla jer. Tambah sikit-sikit perisa lain untuk makan kat umah.

Sebenarnya tak tau la apa perasaan dekat-dekat dah nak bertunang ni. Heartless? (-.-') Entah. Banyak perkara yang tak dirancang terjadi. Semakin banyak airmata yang dikorbankan. ='( Rindukan seseorang yang jauh teramat sangat pun ye jugak. *sobs*

Ya Allah, berikanlah aku cinta-Mu agar aku tidak mencintai dunia lebih dari cintaku pada-Mu..





Monday, October 15, 2012

♥ seminggu sebelum bertunang ♥


- Assalamualaikum -

Lagi seminggu setengah. Gelisah, resah, pasrah..semua ada. Sekarang ni baru mula nak terkejar-kejar pikir pasal gubahan hantaran. Niat dihati nak buat gubahan bunga tisu je...tapi, macam tak kretip pulak! Tak cantik. =( Dah la beli ribbons & kain satin tak menyerlah. 


Gambar instagram yang sengaja di blur kan. (-.-')

See, really have no idea. Sangat tak terserlah. =( Ika dah janji nak tolong buat esok. Kalo tak jadi jugakkk~ sob..sob..sobss... 

Lagi satu yang tak settle-settle ni nak DIY veil. Cari kain berhari-hari. Dah jumpa kain, blank pulak. Tak tau nak start dari mana. Huwaaa....last-last dok meroyan nanges sorang-sorang dalam bilik. (aku memang kuat nanges pun ye..)

Harap-harap Allah permudahkan segala urusan ini. Dah la mood ke laut akhir-akhir ni. Well, pms lagi. Time ni la jugak jerawat naik mencanak-canak. Aritu pun balik kampung tak bawak facial cleanser. Muka dah serabai giler. Lepas tu, balik Penang pulak tertinggal moisturizer kat kampung pulak! =( =( Yadey, lab tempat saya keje banyak sejuk gigil-gigil tau. Habih muka menggelupas. =(

Engagement day? Redha jela~ 








Wednesday, October 10, 2012

♥ veil & tudung tunang ♥


- Assalamualaikum -

Sejak dua menjak ni, blog aku memang takde readers langsung la kecuali aku sorang je. Sebab? Aku dah privatekan. Hehe. Maap, bukan apa..tapi tanak sedara mara, kengkawan yang kenal-kenal baca kisah kawen aku. =) Taknak dikatakan menunjuk-nunjuk pulak gitew. Kalaulah blog ni bole set kan untuk readers yang tak dikenali je, kan best? =)

Sebenarnya dok pening otak pikir pasal tudung & veil yang nak pakai time tunang nanti. Nak beli kat kedai, mahal. =( Pastu pakai sekali je. Nak sewa pun rasa tak berbaloi. Paling murah Acu bagi RM 50 untuk veil + bunga tekap kat kepala tu (atira ke ape ntah?). Tapi, aku taknak sebab MUA aku, Diana dah sediakan crown ataupun atira tu nanti. =( Sobss..sobss...sobss..

Lepas dah buntu, aku pun rasa nak DIY veil sendiri pulak. Ehem-ehem..perkataan DIY tu sensitip. Aku ni berangan je sume nak DIY, last-last tempah jugak! (-.-') Tapi, sumpah aku rasa nak buat veil ni macam senang je. Jeng-jeng-jeng.. Aku nak pakai veil chiffon, nampak menari-menari sikit. Kalo pakai kain net, tak ke keras kejung? Opss, lupa..ada aku baca kalo nak pakai kain net, beli net yang jenis lembut hokey? Balik weekend ni niat di hati nak ajak mama pegi beli kain chiffon & beading semua. Harap-harap menjadi. Amin~

Tudung pulak. Aku konpius la nak pakai tudung camna. Mula-mula ingat nak pakai shawl sakura yang santek giler tu. Tapi, memandangkan muka aku bulat, aku batalkan jela hasrat tu. =( 

Sweet je pakai camni kan? kan? kan? Kalo suka, pegi la shopping kat radiusite nun~ =)

Pastu aku pikir taknak pakai tudung awning. Alasannya tetap sama, muka aku bulat. Aku tak suka kalo awning tu pendek separuh muka je, pipi aku nampak tembam. No! No! No! =( Emmm...kalo nak tempah tudung awning ni sendiri pun boleh, RM 25 upah sahaja, material sendiri. Tengok la pikir nanti.

Last-last kan, aku pikir nak pakai tudung bawal jela. Haha. Aku tengok Aish pakai tudung bawal je, cantek jugak. Sweet je rasa. Kalo tudung awning tu, nampak macam mak-mak orang gitu. #eh, maap! =P


Ataupun, aku nak pakai selendang biasa-biasa tu je. Pastu pakai veil yang simple. Ehem, macam okay jugak sebab baju aku dah banyak lace. 

Sobss..sob..sob.. Help me!

Moga-moga dipermudahkan-Nya. Amin~



Tuesday, October 9, 2012

♥ kawen, TVT, ICS ♥


 - Assalamualaikum -

 { Sabtu }

Mengikut perancangan, Pipi ajak join Toyota Vios Tuners Club (Nothern Crew) pegi santai kat Sungai Sedim, Kulim. Alik-alik tengah malam tu, cancel. Okay, aku dah best dah sebab ingat nak kemas rumah, bilik bersepah. Of cos la disebabkan oleh keje yang sangat banyak kat lab sampai nak duduk pun tak sempat. Lenguh giler kaki berdiri. =( Tengok-tengok pagi-pagi buta cakap jadi pulak join kat Sedim tu. Haish, aku dah mula rasa tak best-tak best dah ni. Tapi, disebabkan dia janji nak belanja contact lens, aku on jela. Haha~ (ikhlas tau aku p, bukan sebab contact lens.. =P) 

Enjoy jugak hang out dengan diorang ni, walaupun sorang pun aku tak kenal langsung. Yang penting dapat mandi sungai. Sedim best, air deras - lagi best tengok theyols buat water rafting! Huwaaaa~ meleleh-leleh air liur teringin nak buat jugak..

Kitorang balik awal sikit sebab nak ke Sungai Petani pulak. Nak booking wedding planner sebelah laki. Sebenarnya, Acu (wedding planner) dah lama suruh cari design untuk baju dan pelamin. Oh well, orang yang pemalas bizi macam aku ni, mana sempat nak buat sume tu kan? =P Last-last Acu tunjuk je baju yang satu tu, dan jugak backdrop meja makan ala pelamin yang satu tu, terus je dia setuju. Aku? Redha jela. (-.-') Tak sempat nak memilih/design baju sendiri ala-ala princess bubble gum. Hehe tapi takpela, aku bukan reti pun nak design-design ni. Aku tengok baju pengantin sume macam sama je?? (motip aku buta fesyen?) Yang penting aku dapat kawen, dah ler. Aku tak cerewat sangat bab-bab ni. =)

Malam, on the way nak balik, singgah Amanjaya Mall sat, baru buka uols. Ingat nak survey contact lens je. Masuk je kedai, jumpa pulak akak Zara yang aku buat spec dulu tu. Tersu dia rekemen contact lens bla-bla-bla. Aku pun, okay jela. Hehe tak sempat survey, terus amek je? Motip sangat.

{ Ahad }

Kemas rumah. Keluar pegi print kad jemputan tunang. Mama dan abah yang suruh buat, so weols buat jela. Hehe. =) Designnya Pipi yang buat. Simple-simple je sebab majlis tunang aku pun simple jugak. 


Lepas tu, aku pulak ajak Pipi join ICS (Islamic Charity Society) pegi edarkan makanan percuma kepada gelandangan area Masjid Kapitan Keling, Penang. Tapi, disebabkan aku tengok takde perempuan yang join pun, aku pun malu-malu kucing la nak turun. So, lepak dalam kete sampai masuk Zohor. Harap-harap kami istiqomah dalam membantu masyarakat. Amin. Sape-sape yang nak join, sangat-sangat dialu-alukan. Pukul 12.30 tengahari setiap ahad. Untuk menderma duit, pakaian pun boleh, kalo tak dapat nak turun la.

Lepas makan Wantan Mee dekat Taman Tun Saadon, kami pun pegi kelas tafsir Dr Danial Zainal Abidin (Minda Super) dekat Kompleks Belia Batu Uban. Again. Sape-sape nak join pun boleh. Free. =) Pukul 3 petang setiap ahad.





Friday, October 5, 2012

♥ resepi apple oreo milkshake ♥


- Assalamualaikum -

Yeay! Shaker blander dah sampai. =)
Aritu beli via Groupon. Murah.



Kecik & comel je. Mula-mula bland, pastu cabut dan bole minum terus. Bekas blander tu macam tumbler je. Suka..sebab tak payah nak transfer masuk gelas lain. =P (Gile pemalas!)

Sesuai untuk surirumah-surirumah yang sibuk nak ke pejabat awal-awal pagi menyediakan breakfast.

Okay, memandangkan shaker dah sampai, so aku dengan terujanya nak rasmi la shaker baru ni.

Gigih google resepi milkshake..last-last dapat jugak try! 

Lets, checkidout~ =')


Apple Oreo Milkshake

Multipurpose = shaker blander + tumbler 

Ingredients :

1) Biskut Oreo
2) Fresh milk
3) Vanilla ice cream 
4) Epal (sukahati nak masuk ke tak)
5) Ais kiub secukup rasa.

The blue team with cik apple.

Cara-caranya : 

Bland kesemua bahan di atas sesedap rasa. Pastu bole minum sampai kenyang. =)
Kalo nak tukar perisa, silakan.. contoh, perisa strawberi : beli ais krim strawberi, susu strawberi, buah strawberi, pastu blandkan saja. =) Kalo tamo masuk buah pun bole, sedap jugak!

Senangkan? Enjoyyyyy~ 

(^_^)


Nota kaki :

Derr, bila la berat badan ni nak turun? Napsu makan memang membuak-buak. (-.-')