Monday, December 19, 2011

Sarawak : Here we go~ Part 2

- Assalamualaikum -

Meh nak sambung entry lepas ye.. Kali ini nak cerita tentang tempat-tempat menarik di Kuching. :)

1) Semenggoh Wildlife Rehabilitation Centre. 
Details here.

First place kitorang pegi semasa hari kedua di Kuching. Tempat ni salah satu pusat perlindungan orang utan jugak. Korang boleh masuk hutan dan tengok sendiri kehidupan orang utan tanpa ada sikit pagar pun yang memisahkan. :) Menarik kan? Tapi, please beware! Make sure ada guide masa korang masuk tengok orang utan tu sebab orang utan ni, kalo tak kena gaya, theyols boleh serang orang terutama 'hot mama'. (>_<) Skeri tau! Selalunya, orang utan ni akan serang manusia kalo dia rasa diri dia terancam. 

Contoh : Kalo orang tunjuk-tunjuk kat diorang payung ataupun menda panjang gitu. Diorang ingatkan senapang. <-- tetiba teringat citer tarzan kan? Hehe. (^_^) Diorang tak suka bising-bising. Make sure adik, anak-anak sume diam je..jangan nangis, jangan gelak. One more thing, sifat orang utan ni hidup berkumpulan. If korang terjumpa dia sekor-sekor je, baik larii......... Opss, jangan lari ke dalam hutan lagi. Lari keluar ye.

Selalunya guide akan bawak pelancong masuk masa nak bagi binatang ni makan, iaitu antara pukul 9 - 10 pagi, dan pukul 3 - 3.30 petang. Masa weols pegi tu, dalam pukul 9 gitu, orang utan tu tanak keluar makan plak. Penat mak ai trekking masuk hutan pakai heels tau.. ekeke.. :p Last-last dapat jugak tengok orang utan tu kat luar (dekat dengan resort), tengah makan buah. Sweet gitu. (^_^)




2) Jong's Crocodile Farm.

Menarik jugak tempat ni. Tak jauh dari Orang Utan Semenggoh tu. Banyak giler buaya dapat tengok, dari baby crocs sampai la kat tok-tokwan crocs. Geli pulak tengok anak-anak buaya yang kecik tu duduk bersusun-susun himpit. Hehe tapi, great experience. :) 


Paling best kat sini dapat tengok diorang bagi makan buaya. Pheww~ bila dengar je buaya tu sambar ayam, ya ampun dasyat giler. Debush-debush air tu berkocak. Diorang ni panggil buaya untuk berhimpun dengan cara bunyikan loceng..kling-kling. Sepantas kilat, macam student nak masuk assembly dah aku tengok. Hehe sume buaya-buaya sekalian berhimpun sambil nganga mulut tunggu disuap. :p





3) Kuching Waterfront.

Well, rugi le datang Kuching kalo tak p kat sini. Tempat shopping yang best. Banyak souvenir terutamanya Sarawak's product. Tempat melepak yang sempoi. Berdepan dengan Sungai Sarawak. Bole jugak nikmati permandangan indah dengan naik river cruise. :) 
Kalo dari waterfront ni seberang sungai ke kedai kek lapis tu, bole naik perahu penambang dengan harga 50 sen je. Murah kan? :) Tapi, kejap je pun naik perahunya.. so, berbaloi la.





4) Muzium Sarawak. 

Sarawak ni banyak muzium. Huhu nasib baik muzium-muzium ni duduk dekat-dekat, jalan kaki pom bole. :)
Cuma, Muzium Kucing tu je jauh sket. Tapi, dekat dengan umah kitorang duduk. :p Bole la kalo nak belajar sejarah Sarawak.. Sila le berkunjung ke sini.




5) Pasar Serikin. 

Syurga membeli-belah bagi kaum hawa. Hehe siyesly cakap, harga barang kat sini memang murah berganda-ganda. Pesanan ikhlas khidmat masyarakat, sila la bawak duit banyak-banyak datang sini ye. :) Kat sini, aku tengok suit-suit pengantin cantik-cantik dengan harga murah. Paling murah, RM 30. Hati dah berkobar-kobar nak beli, tapi..tettt...bila plak aku nak kawen kan? :p Last-last rembat jugak satu, kaler gold. Haha konon-konon untuk dibuat pakai tunang nanti. Ntah bile kan? :p Takpe, beli dulu. Nanti dah planning, pakai jela. 


Kat sini tempat aku paling banyak habiskan duit. Sume murah. So, kalo korang pegi sini dulu, sila beli banyak-banyak. Nanti balik Kuching, menyesal sebab kat sana sume dah mahal sket. Opss, lupa nak cakap, kat sini hanya dibuka pada hari Sabtu dan Ahad je tau. (^_^) 
Barang-barang kat pasar ni memang semua dari Indonesia sebab Serikin ni sempadan Sarawak-Kalimantan. Kalo dari Kuching, lebih kurang 1 jam setengah la. Peniaga kat sini sangat bagus. Diorang tak marah pun kalo kita tak beli barang walaupun dah tawar-menawar banyak-banyak. Tak macam Petaling Street. :(



6) Pasar Satok

Tempat shopping jugak. Tapi, aku rasa takde la best sangat pun. Biasa-biasa je. Macam pasar minggu kita kat Semenanjung. (Mungkin gak aku rasa camni lepas aku bergembira shopping kat Serikin kot). Bole la kalo nak add on pape souvenir yang tak cukup untuk kawan-kawan nanti. :p Tapi, quite different la dengan pasar kita kat Semenanjung. Kat sini ada jual obor-obor tau. :p Buat umai~


7) Kampung Budaya Sarawak.

Boleh la datang ni kalo nak kenal suku-sakat kaum, adat resam masyarakat Sarawak. Caj masuk RM 60 per head. Kampung budaya ni terletak di Santubong. Ada jugak rumah panjang orang Iban, Bidayuh, Ulu, rumah tinggi bagi orang Melanau dan rumah ladang orang Cina. Kat sini ada pentas, bole tengok dan cuba tarian diorang. Kalo ada sape-sape yang nak melangsungkang perkahwinan kat sini ikut adat diorang pun di alu-alukan. :)




8) Kedai kek lapis.

Kalo naik boat dari Kuching Waterfront, dah bole sampai kat sini. Aku rasa satu kampung diorang ni jual kek lapis kat rumah-rumah. Paling famous, Kek Lapis Dayang Salhah. Frankly speaking, kat Dayang Salhah ni, kek lapis dia yang mahal-mahal (RM 20 ke atas) je sedap. Yang rm 10 (pakai buttercup biasa) tak sedap pun. Rasa sama jek semua. Tapi, kalo pegi dekat depan Dayang Salhah ni, yang Zaharah punya, sedap kek lapis RM 10 dia...terutamanya Masam Manis dan Honey Dew. Banyak lagi brand kek lapis yang korang bole try.. Makan sampai muntah pun, tuan kedai dia tak marah. :)

gambar ikhlas pakcik google. :p santek giler kaler2 kek ni. :) 
saya suka, sedap plak tu.

Oklah, thats all. Cukuplah setakat ni walaupun banyak lagi tempat yang syok kat sana. Rasa nak meroyan je kan baca entry panjang-panjang ni? 

Cheerss~

(^_^)

p/s : Arini ada sorang laki gtau aku dia mimpi aku mengandung & dapat baby boy. Ekeke..so sweet. :) 






2 comments:

Sunah Sakura said...

bestnyeeeeeeeeeee~~~~

Ikr@m said...

bestnya jalan2..huhu