Sunday, December 18, 2011

Sarawak : Here we go~ Part 1

- Assalamualaikum -

Setelah setengah bulan cuti, I'm back to work. Hehe lots of things happened. 
My family holiday kali ni pegi Kuching, Sarawak (1/12 - 6/12). Great memories then! (^_^)

1) Cara hidup

Driving skill diorang memang best. Takde sibuk-sibuk nak bawak kereta laju-laju macam kena kejar dengan kuntilanak. Slow and steady je. Balik semenanjung, ekhem..kecut perut nak lintas jalan pun. Satu lagi yang obviously different tentang Kuching ialah roundabout jalan dia besar-besar giler dan banyak. Mula-mula memang pening hokey.

2) Makanan

Sorry Sarawakians, to be frank, aku memang tak suka langsung makanan kat sana. Mungkin tak kena dengan selera utara aku ni kot. :p Mula-mula excited nak makan macam-macam, tapi, lepas rasa maybe tekak tak boleh terima kot except for kek lapis. Great one, i loike~ :) Harga makanan lebih kurang Penang je (mahal la jugak) tapi, tak bape sedap. Ngee~

Laksa Sarawak (image cilok google) : dah try, tapi sedap lagi laksa penang @ johor. :)

Mee kolok ( google image) : yang ni paling teruja nak makan mula-mula, tapi lepas rasa, tak suka kot. (>_<) Maybe jugak aku tak reti makan. Mee dia macam megi, served with soup + sauce. Makan dekat food court depan Dayang Salhah Kek Lapis.

I'm one of nasi ayam penyet's fan. (^_^) Nasi ni je yang sesuai dengan tekak aku kat sana. Sedap la jugak. 

4) Kebersihan

Superb! (^_^) Kat tepi-tepi jalan kurang la nampak sampahnya. Tapi satu je tak suka, toilet. Even dekat Muzium Negeri pun toilet kotor. Ntah la..maybe sebab ramai pelancong asing yang sepah-sepahkan tisu lepas pakai kot yang menyebabkan toilet jadi kotor dan busuk. 

5) Pengangkutan

Senang didapati, tapi kena survey harga dulu ye. Tourist guide pun ok2, banyak borak, banyak info. :)
First day : Fom Kuching Airport to Semerah Padi, Petra Jaya : RM 70 per journey. Innova taxi.
Second day : From Petra Jaya to Semenggoh Orang Utan + Crocodile Farm + Museum : RM 250. Van, tapi comfortable. (^_^)
Third day : From Petra Jaya to Serikin : RM 160. Innova taxi.
Forth + fifth day : Naik transport sendirian berhad. Kereta tanpa sewa. 
Sixth : From Petra Jaya to Kuching Airport, murah aje.... RM 30. Taxi yang sama pegi Seriken. Great one Kak Suhana. :)

Additional note : Kalo sewa kereta, tanpa driver, per day - Toyota Avanza : RM 250 , Kancil : RM60.

To be continued.... 

(^_^)

No comments: