Thursday, December 29, 2011

♥ penangan gigi bongsu ♥

- Assalamualaikum -

Saat entry ini ditaip, aku sedang mengalami kesakitan kronik, iaitu wisdom teeth baru nak tumbuh, atau dengan kata lain, ketumbuhan gigi bongsu. Seriusly, sangat sakit. Korang bayangkan gusi itu umpama volcano - yang sedang merekah pecah untuk mengeluarkan lavanya. Lava = wisdom teeth. Merah membara menyakitkan.

Saja letak gambar volcano untuk menggambarkan ketragisan kejadian tersebut.


Semalam akibat ketidakselesaan denyut-denyut gusi ini, tengah-tengah malam aku bangun dan selongkar kotak ubat, ermmm..nampak macam takde apa-apa ubat yang boleh membantu. (-.-')
Sedar-sedar je, tangan aku dah mula capai minyak gamat langkawi dan aku sapu kat gusi tu.
Rasanya baunya, jangan tanya la. Tak sedap langsung. Pastu terus sambung tido. Hehe.


Bermacam-macam petua yang kawan-kawan aku bagi untuk hilangkan rasa sakit ini.
Kumur air garam - will try, insyaallah. 
Tuam dengan ais batu, kasi kebas - taknak try sebab tak tahan sejuk. 
Tido - tak boleh sebab tengah keje. 
Take ibuprofen tablet - aku memang sedikit anti dengan dugs. Never take drugs unless 'have to'. Well, long term side effects. :(
Minum air masak, baca fatihah, akhir tu baca bismillahi tawakkaltu ala Allah - will try, insyaallah.


Takut pulak kalo kena impacted wisdom teeth (gigi tumbuh pada tempat yang salah), kena jumpa doktor la camni. Macam Juan, dulu dia pegi buat small surgery untuk remove gigi tu. Surgery? Ekhem..kena pikir panjang. (-.-') 

Different types of impacted wisdom teeth.


Nota kaki :

"Tidaklah seorang muslim tertimpa suatu penyakit dan sejenisnya melainkan Allah akan menggugurkan bersamanya dosa-dosanya seperti pohon yang menggugurkan daun-daunnya" 
(Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

"Dan sungguh akan Kami berikan cubaan kepadamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar, (iaitu) orang yang apabila  ditimpa musibah mereka mngucapkan 'innalillahi wa innaa ilaihi roji'uun'. Mereka itulah yang mendapat keberkatan yang sempurna dan rahmat dari Tuhan mereka, dan mereka itulah orang-orang yang mendapat petunjuk."
(Al-Baqarah : 155 - 157)


Allah knows best.
(^_^)

2 comments:

storyfromme said...

kita ada masalah yang sama la.saya pon tengah tahan sakit gigi bongsu nak tumbuh.

najwa's said...

storyfromme : sabar jela kan. (-.-')