Wednesday, December 21, 2011

♥ Homemade Chocolate - DIY ♥

- Assalamualaikum -

Akhirnya sepupu kesayangan aku, Epit, telah selamat menikah dengan gadis (sekarang dah bukan gadis kot..ekeke) idaman dia pada 10hb Disember lepas. (^_^) Happy for them. May ALLAH bless sampai syurga.

Aku buat coklat sempena majlis dia - untuk letak dalam goodie bags tetamu. Pertama kali buat, alhamdulillah..jadi! :) :) So, boleh buat lagi. Insyaallah.

Cara-cara untuk buat homemade coklat ni senang je. Sape-sape pun boleh buat la. Hatta budak kecik sekali pun. Eh,tipu plak. Budak-budak tak boleh main api tau. Okey, here we go~

First step, barang-barang ni wajib ada.

 Mould - Untuk bentukkan coklat - terpulang nak beli bentuk apa pun. Contoh kat sini bentuk bunga ye kawan-kawan. Harganya pun murah je - RM 2.90. Ada jugak yang mahal, dalam RM 10.

 Coklat - Brand Beryl's Gourmet. Pakai milk chocolate (kaler brown) dan white chocolate (boleh letak coloring nanti). Jangan beli dark chocolate sebab pahit. Harga : RM 14 satu bar besar (ada 5 bar kecik kat dalam). P/S : Aku tak pakai milk chocolate dalam contoh ni tau. Semua pakai white chocolate.

 Food coloring - oil base. Jangan beli yang water base. Ada yang murah, ada yang mahal. Range harga : RM  1.30 - RM 10. Yang aku pakai ini - RM 6.50.

 Bekas aluminium (aluminium ke orang panggil yang ni? Not really sure actually.. :p)- untuk cairkan coklat nanti. Amek je kat rumah.

 Paper cup - untuk letak coklat lepas dah siap nanti. Kalau nak nampak grand + elegant, boleh pakai color gold or silver. RM 9/500 pcs. Tak sure sangat harga ni. Tapi, less than RM 10.


Lepas tu, masak air dalam satu bekas yang agak besar. Aku pakai kuali je. Nak cairkan coklat ni, kita kena double-boiled. Tak boleh panaskan direct atas api. Keras nanti. Patahkan coklat kecik-kecik (untuk mempercepatkan proses pencairan) dan masukkan dalam bekas aluminium tadi selepas air dah mendidih. 


Apabila coklat dah cair (seperti gambar di bawah), boleh kalerkan ikut kesukaan masing-masing. :) Aku pakai kaler pink (sesuai la dengan bentuk bunga). Sorry, takde gambar untuk proses coloring. Do it yourself. (^_^)


Selepas itu, amek satu sudu kecil (aku pakai sudu McFlurry - McD) coklat, dan letakkan dalam mould. Biar jadi separuh seperti gambar kat bawah. Sejukkan dalam peti sejuk selama beberapa minit (sampai jadi sejuk, tapi jangan terlalu beku - dalam 5 minit camtu kot).


Kemudian, keluarkan coklat tersebut dan penuhkan mould dengan coklat kaler lain plak. Aku pakai white chocolate je. Boleh jugak nak pakai milk chocolate sebagai base. :) Masukkan lagi sekali dalam peti. Dan tunggu sehingga sejuk.


Keluarkan coklat tersebut dan ketuk sehingga coklat tertanggal dari mould.


Tadaaaa~ Dah siap. (^_^) Boleh masukkan dalam paper cup.


Bila nak bagi tetamu, letak la dalam bekas plastik camni. Murah. Satu bekas (space untuk 2 biji) harganya seposen je. :) Boleh seal rapat-rapat pastu.

Nota kaki :

1) Coklat ni boleh bertahan 6 bulan selepas dari tarikh pembuatannya.
2) Coklat tu kena cepat-cepat masukkan dalam mould selepas cair sepenuhnya.
Kalau lambat, nanti keras.
3) Semasa double-boiled coklat, jangan sesekali terpercik/termasukkan air ke dalam bekas coklat tu.
4) Satu bar coklat (ada 5 bar kecik kat dalam) boleh menghasilkan 100-150 biji coklat. 

Until then, thanks for reading. 
(^_^)



12 comments:

♥ solehah ♥ said...

wahhh..senangnyaa nk buat..nnti nk try jugak lh :) thanks bg step by step yg sangatt jelas.hihi

najwa's said...

solehah : sila2, memang mudah, ringkas, dan murah. :) nanti sharing2 ye~

Nur Qaseh said...

thanks for sharing...sgt2 bergunaaa...anyway..mn nk cari mould tu yer?coklat beryls gourmet tu dkt pasaraya ade jual ker?thanks sgt222...=)

najwa's said...

nur qaseh : mould + coklat tu boleh cari kat kedai-kedai kek.. :) kat pasaraya maybe ada, cuma kot mahal la~

syaza said...

nk tny, bekas plactic tok packaging coklat yg da siap 2 awk beli ktne yer? bole tau harga die brpe? tq

najwa's said...

syaza : saya beli kat sungai petani - kedai kek sayang. harganya seposen satu - bekas untuk 2 biji coklat. yang banyak biji, maybe mahal lagi la kot.

Lovely By Sofie said...

hai dear...info yg sgt ringkas...i like....i will try also becoz i got tmpahan for this choc,,,if i order utk 2000 pcs is almost rm800.

so why not im try for this rite...

tp bole ker jadi yer sbb x de cikgu,,,juz dgn mmbaca je?

saya akan cuba wat yg terbaik..

najwa's said...

lovely by sofie : yep, insyaallah success. =') sy dulu buat je, tgk2 jadi.. alhamdulillah~

Anonymous said...

X cair ke

najwa's said...

kalo letak dalam umah, tak cair. jangan letak tengah panas dalam kete.

Anonymous said...

Salam. Bape yer letak harga untuk 2 coklat tu dlm satu bekas?

TEH JULITA SUPIAN said...

Tima kasih sbb sudi berkongsi... Info sgt bagus n padat... Nak wat cenderahati tuk hari nikah... Murah dan comey... Tq sgt2 tau... :)