Sunday, November 20, 2011

kawen - melengkapkan fitrah ?

- Assalamualaikum -

Malam ni status aku kat facebook berbunyi, "Think deeply --> KAWEN. How to be mentally prepared? Ekhem." Hehe sounds scared to get married? Meh nak tambahkan ketakutan.. Marriage is not about 'melengkapkan fitrah' or 'menyiapkan pelamin, goodie bags bagai'..but its about membangunkan ummah. :) Hehe jangan la takut nak kawen sebab baru tadi aje ternampak buku kat Popular tu tajuk dia 'Mengapa Takut untuk Berkahwin?' Harus dibeli ni lepas gaji. Ngee~ :p

Aku teringat pulak kata-kata Hilal Asyraf dalam satu artikel Batu-Bata Kehidupan - kalo kita benar-benar MAMPU untuk kawen, silakan..tak kisah la umur kita bape pun. Mampu tu dari segi apa? Zahir dan batin, of cos. Kalo nak kawen pun pakai duit mak bapak - dengan alasan time tu tengah belajar, tapi taknak kapel lama-lama. So, amek keputusan untuk kawen walaupun tadak duit. Lastly, mak bapak kena tanggung sume persiapan kawen. Kes macam ni Hilal Asyraf cakap tak mampu lagi sebab camna nak sediakan keperluan harian untuk anak bini nanti? Jangan jadikan alasan untuk mengelak dosa tu jek nak kawen awal. Ye, memang bagus untuk mengelak dosa..tapi, MAMPUkan diri sendiri tu dulu. Get prepared!!

(^_^)

Budak-budak sekarang kalo nak kawen, mesti bagi hadis ni kan,
Sabda Rasulullah s.a.w. maksudnya:

"Hai orang-orang muda, sesiapa di antara kamu yang mampu berkahwin maka hendaklah dia berkahwin kerana ia (iaitu perkahwinan) itu dapat menundukkan mata dan kemaluan.."

Cuma kadang-kadang depa lupa agaknya hadis ni ada sambungannya, bukan setakat itu aje..

"Tetapi, barangsiapa yang tidak mampu, maka hendaklah dia berpuasa kerana ia (iaitu puasa) akan menjadi penjaga baginya (penahan bagi gejolak nafsu).."  (Riwayat Bukhari, Muslim, Tirmizi, Nasai, Abu Daud, Ibn Majah). 

See, macamana Islam itu indah dan memahami fitrah manusia --> disuruhnya berkahwin. Tapi, bagi yang tak mampu, diberi jalan penyelesaiannya --> disuruh berpuasa. Subhanallah, Allah Maha Penyayang kepada hamba-Nya. :)




Nota kaki : Entry ini bukan jeles kepada orang yang dapat sponsor kawen tu. Itu rezeki namanya, terima ajela kalo ada yang nak menaja. :) Bagi yang mak bapak memang sukarela nak jayakan majlis kawen yang gilang-gemilang tu, silakanlah..tak salah pom..cuma pastikan anak anda 'mampu' dari segala segi. :)

2 comments:

dayah SnoW Heuka said...

terbaik la!!.. at les ada gak kesedaran sebelum betol2 na dirikan masjid niyh. Mende niyh bukan mudah =)

Pakaian Muslim Formal said...

salam kenal,,sukses yahh dengan postingan nya