Wednesday, November 23, 2011

Siamese yang sangat kreatif.

- Assalamualaikum -

Orang-orang Siam sangat kretif time banjir ni. Buktinya? Zasss~










credit to : cariforum. :)

Sunday, November 20, 2011

kawen - melengkapkan fitrah ?

- Assalamualaikum -

Malam ni status aku kat facebook berbunyi, "Think deeply --> KAWEN. How to be mentally prepared? Ekhem." Hehe sounds scared to get married? Meh nak tambahkan ketakutan.. Marriage is not about 'melengkapkan fitrah' or 'menyiapkan pelamin, goodie bags bagai'..but its about membangunkan ummah. :) Hehe jangan la takut nak kawen sebab baru tadi aje ternampak buku kat Popular tu tajuk dia 'Mengapa Takut untuk Berkahwin?' Harus dibeli ni lepas gaji. Ngee~ :p

Aku teringat pulak kata-kata Hilal Asyraf dalam satu artikel Batu-Bata Kehidupan - kalo kita benar-benar MAMPU untuk kawen, silakan..tak kisah la umur kita bape pun. Mampu tu dari segi apa? Zahir dan batin, of cos. Kalo nak kawen pun pakai duit mak bapak - dengan alasan time tu tengah belajar, tapi taknak kapel lama-lama. So, amek keputusan untuk kawen walaupun tadak duit. Lastly, mak bapak kena tanggung sume persiapan kawen. Kes macam ni Hilal Asyraf cakap tak mampu lagi sebab camna nak sediakan keperluan harian untuk anak bini nanti? Jangan jadikan alasan untuk mengelak dosa tu jek nak kawen awal. Ye, memang bagus untuk mengelak dosa..tapi, MAMPUkan diri sendiri tu dulu. Get prepared!!

(^_^)

Budak-budak sekarang kalo nak kawen, mesti bagi hadis ni kan,
Sabda Rasulullah s.a.w. maksudnya:

"Hai orang-orang muda, sesiapa di antara kamu yang mampu berkahwin maka hendaklah dia berkahwin kerana ia (iaitu perkahwinan) itu dapat menundukkan mata dan kemaluan.."

Cuma kadang-kadang depa lupa agaknya hadis ni ada sambungannya, bukan setakat itu aje..

"Tetapi, barangsiapa yang tidak mampu, maka hendaklah dia berpuasa kerana ia (iaitu puasa) akan menjadi penjaga baginya (penahan bagi gejolak nafsu).."  (Riwayat Bukhari, Muslim, Tirmizi, Nasai, Abu Daud, Ibn Majah). 

See, macamana Islam itu indah dan memahami fitrah manusia --> disuruhnya berkahwin. Tapi, bagi yang tak mampu, diberi jalan penyelesaiannya --> disuruh berpuasa. Subhanallah, Allah Maha Penyayang kepada hamba-Nya. :)




Nota kaki : Entry ini bukan jeles kepada orang yang dapat sponsor kawen tu. Itu rezeki namanya, terima ajela kalo ada yang nak menaja. :) Bagi yang mak bapak memang sukarela nak jayakan majlis kawen yang gilang-gemilang tu, silakanlah..tak salah pom..cuma pastikan anak anda 'mampu' dari segala segi. :)

Thursday, November 17, 2011

SECRET OF STAYING YOUNG

  • Drink plenty of water.
  • Eat breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a beggar.
  • Live with the 3 E's--Energy, Enthusiasm and Empathy.
  • Make time to pray.
  • Play more games.
  • Read more books than you did in 2010.
  • Sit in silence for at least 10 minutes each day.
  • Sleep for 7 hours.
  • Take a 10-30 minutes walk daily. And while you walk, smile.   
 
PERSONALITY :
  • Don't over do. Keep your limits.
  • Don't take yourself so seriously. No one else does.
  • Dream more while you are awake.
  • Envy is a waste of time. You already have all you need.
  • Forget issues of the past. Don't remind your partner with his/her mistakes of the past. That will ruin your present happiness.
  • Life is too short to waste time hating anyone. Don't hate others.
  • Make peace with your past so it won't spoil the present.
  • No one is in charge of your happiness except you.
  • Smile and laugh more.
  • You don't have to win every argument. Agree to disagree.
 
SOCIETY:
  • Call your family often.
  • Each day give something good to others.
  • Forgive everyone for everything.
  • Spend time with people over the age of 70 & under the age of 6.
  • Try to make at least three people smile each day.
  • What other people think of you is none of your business.
 
LIFE:
  • Do the right thing!
  • GOD heals everything.
  • However good or bad a situation is, it will change.
  • No matter how you feel, get up, dress up and show up.
  • The best is yet to come..
  • When awake in the morning, thank GOD for it.
  • Your Inner most is always happy. So, be happy. 
  •  
     
 

Tuesday, November 15, 2011

♥ Photography Workshop with Topcat Studio + Eddieputera ♥

- Assalamualaikum -

Baru jek entry lepas aku stress pasal keje,  tapi entry arini aku suke gilerr pasal keje. (^_^) Ahakss, tapi bukan keje hakiki tu je.. keje sampingan. :)

Weekend lepas, IPPT hantar pegi DSLR Photography Workshop by Eddieputera + Topcat Studio (Nurul-Suhaimi) kat Paradise Sandy Beach Resort, Penang. Huwaaa..syok giler rasa tanak balik lab dah. :p Sifu-sifu ni tersangatlah terer dan tak jemu-jemu mengajar weols yang bengap slow sket ni. Al-maklumla baru first time pegang DSLR. :p Sebelum ni, asyik masuk dalam gambar aje. Tu pun, DSLR macro lens, pinjam lab punya. Ngee~

Tapi, yang bestnya, walaupun weols ni tak penah sentuh camera before, tapi berjaya dapat grand prize untuk gambar terbaik. Cayalah.. :) :) Berjaya kalahkan budak-budak IT. Dan sifu bagi hadiah duit. Hehe dah selamat dikorbankan dah pun duit tu kat Le' Boss Sungai Petani.
Million thanks goes to my cikgu Eddieputera + Nurul-Suhaimi. It really-really fun and enjoy shooting with uols. BPIO, tahun depan jangan serik jemput kami lagi ye~

Yeay~ (^_^)

Gambar bertuah yang dimenangi.. Alhamdulillah~ :) :)






See~ gambar2 lain pun santek + kreatif jugak. tapi, dah rezeki weols menang. :)

We are the champion.. ngee~

P/S : berusaha menyiapkan tempahan felt keychain kak siti. grrrr~



Thursday, November 10, 2011

♥ do you love your job? said YES! ♥

~ Assalamualaikum ~

Dear blog,

Huwaaa! Today was terrible, really. Rasa macam grrr~ sangat. Aku berdoa jela supaya minggu ni cepat-cepat  berlalu. Bukan mengejar sesuatu tapi tak sabar untuk meninggalkan sesuatu.

En Shabani pegi kursus. Jadi, aku selaku pekerja yang patuh mengikut jadual rotation jaga kaunter mula menjalankan tugas. Bukan tak suka jaga kaunter receiving tu, tapi di tempat dan keadaan sekarang sangat tak sesuai dengan jiwaku dan membosankan. Kalo dulu di Bertam Indah, sangat hepi. :) Nak suruh jaga kaunter setahun pun ku sanggup. :) Oppss..lupakan kisah lama. Sekarang dah di tempat baru ye. INGAT!

Mungkin sebab aku terpaksa berkelakuan seperti 'bukan aku'. Segala gerak geri harus dicontrol sebab lab sebelah kiri ni terlalu banyak bos yang grr~. (Maaf incik, puan bos jika anda baca blog saya ini. Tapi, mungkin bermakna anda perlu mengubah cara pimpinan anda supaya kami tidak terasa seperti grrr~. Diam kami bukan bermakna kami setuju. Tapi, kami rasa menyampah dan malas nak amek tau. Hanya mengikut arahan tanpa dapat 'menghormati' arahan tersebut. Anda paham kan? Maaf sekali lagi.)

Sebenarnya semua kerja itu seronok kalo kita mampu meng'adapt'kan diri dengan orang-orang yang bersama-sama menjayakan kerja tersebut. Mungkin juga salah diri aku yang serba tak sempurna ini. Tapi, aku betul-betul rasa seperti dimasukkan ke dalam 'acuan robot' apabila masuk ke dalam lab-lab sebelah kiri ini. Terkongkong. Nak borak -- tak boleh. Nak gelak kuat sikit -- tak boleh. Nak online -- tak boleh. Mungkin hanya perlu duduk tegak dan senyummmmmmmm bila bos lalu depan mata. :) :) Seronok giler kan? kan? kan?

Hahaha..bertabahlah. Semua keje ada pahit manisnya. Mungkin keje aku ni dah untung banyakk..banyak manisnya daripada pahit tu. Bersyukur sangat dapat keje di tempat yang terbaik ini. Tapi jika ada rezekiku di tempat lain, aku tidak menolak. :) :) Doakan ye kawan-kawan.. Doakan supaya 'matlamat'ku yang satu tu tercapai seiring dengan redha Ilahi. 
Matlamat apa tu?? Hehe..tak bole bagitau lagi.. Tunggu next year. Insyaallah. Doakanlah~

(^_^)

really enjoying my work~ sumpah tak tipu. :)

Thursday, November 3, 2011

♥ felt craft again ♥

- assalamualaikum -

Akhir-akhir ni aku memang bizi buat felt-craft ni.
Mula-mula saje suka-suka aje buat, sambil isi masa lapang.
Tetiba ada pulak yang menempah..hehe buat aje la walaupun tak pandai sangat. :)


 keychain star - tak pasang ring lagi tu..


 order anak kak siti - 56 keping -
untuk budak kelas dia - 17th gen of MATRI.
status : on progress jugak ni.. nak before kak siti balik haji.



♥ LOVE untuk gantung dalam kete.
actual size : besar sket dari tapak tangan.
order kak ayu UNISZA.


keychain cupcake - first time try2 buat 3D ni..hehe buruk kan?
order kak ayu jugak.



keychain love. kak ayu nak kaler turquoise + pink.
hehe tak tau ler ok ke tak.




cik dadu keychain, kalo tali panjang, bole jugak buat gantung kat kete.
order kak ayu jugak.

Hehe aku dengan Adawiyah sangat gigih siapkan tempahan ni.
Hope segalanya berjalan lancar. Amin, amin, amin~

Adios
(^_^)

Selamat Hari Raya Aidiladha.
Semoga mendapat ibadah korban yang diberkati.