Sunday, October 9, 2011

♥ masak-memasak puding karamel ♥

- Assalamualaikum -

Setelah setahun tak masak-memasak puding karamel ni, tiba-tiba kali ni kerap pulak buat. :)
Sedap, simple, dan cepat.
Ngee~ tak lupa jugak, menggemukkan & jahat untuk kesihatan tubuh badan. :p


Sebenarnya ni puding karamel yang first time aku buat dulu-dulu.
Sekarang ni suka bagi karamel tu hangit-hangit sket, baru sedap. :)

Resepinya :-

1) Untuk buat karamel - Panaskan 5 sudu gula dalam loyang (letak je direct atas api). Tunggu sampai hangit gula tu, then masukkan 2 sudu air. Sila berhati-hati ye sebab time masukkan air tu, memang akan splash kuat. (-.-')

2) Sapu karamel ke seluruh loyang dan sejukkan.

3) Masukkan 4 biji telur ke dalam bekas, susu cair setin, campur 5 sudu gula, dan sedikit esen vanilla. Kacau perlahan, jangan bagi berbuih sangat.

4) Masukkan sume ni dalam loyang karamel yang dah sejuk tadi, dan kukus agak2 30 min or sampai masak.

~ Selamat mencuba ~

Simple, menarik, dan pasti disayangi mak mentua. 

(^_^)


5 comments:

sekamar rindu said...

salam..

puding karamel yg bestttt..:)

Anonymous said...

ye2 je mak mertua sayang..hehehe

esyaown's said...

rase macam nak buat jee~ lapor jadinya

Warna Warni Kehidupan said...

wah sedapnyee..nak sikit bole??

nelly said...

nyum3 !!