Sunday, April 17, 2011

♥ kempen kesihatan @ kg orang asli air bah, grik ♥

- assalamualaikum -


Mood : penat, bahagia, best.

Weekend ni (jumaat, sabtu, ahad), kitorang join Pusat Pengajian Sains Farmasi (klinikal), USM pegi buat pemeriksaan kesihatan kat Kampung Orang Asli Air Bah, Grik, Perak. Tengs buat 'geng kak Limah' yang sangat happening + havoc. Best sangat-sangat. Dah la dapat pegi free. I loike~ hehe

Perjalanan masuk ke kampung diorang tu, adventure gak la. Jalan bonggol-bonggol + cross 3 batang anak sungai. Kitorang naik Toyota Hilux 4x4 untuk meredah hutan + kebun + ladang nak ke perkampungan tu. Kereta biasa tak lepas. Ok la kot, sekali jek tersangkut. Setengah jam perjalanan nak masuk dalam kampung daripada jalan luar. Hehe takde la adventure benor pun, tapi, ok la.. pengalaman baru.

:smoke: :wink:


Orang asli kat situ, dah maju jugak. Walaupun rumahnya serba sederhana, theyols ada astro tau. Femes giler Hantu Kak Limah kat sana. :p Ada satu rumah ala-ala kak Limah punya kat situ. Mula-mula weols masuk siap posing-posing amek gambar ala-ala kak Limah dalam umah tu. Tut-tut malamnya orang asli tu cakap, tu umah tinggalan sebab orang umah tu dah meninggal. Dem!! Dan-dan rase ketaq lutut~ (-.-')

Kat kampung ni sangat-sangat banyak anjing. Dah macam kambing or kucing dah rupanya. Slumber jek anjing-anjing tu dok melepak skali. Takot!! Diorang sume Islam, tapi rasanya Islam hanya pada nama jek kot. :( :( Tanggungjawab kita la nak kenalkan Islam pada diorang.

Diorang kalo nak p sekolah, start Darjah 1 kena dok asrama dah. Sekolah jauh. Slalunya umur 10 tahun, diorang baru masuk sekolah. Tapi ramai yang tak sekolah pun. Pastu umur dah besar-besar pun, dok saje-saje kat umah, tak keje pape pun. Kesian tengok. Kitorang ada la bagi semangat suh belajar. Insyaallah nanti nak bawak diorang datang melawat USM. Setakat ni, yang dah lepas SPM, baru sorang.

Oklah, banyak nak citer sebenarnya. Tapi, takot boring plaks. Satu gambar jek untuk entry ni. Insyaallah, nanti-nanti ai letak banyak lagik gambar orang asli tu ye??


- ni ler umah kak limah tu -


okies,

papai~

:flower:


Nota kaki :

1) Tengs geng kak limah belanja makan deriyan tepi jalan Bukit Gantang. Lepas hajat ai. (^_^)

2) Hati rasa berdebar-debar + takot bila ada orang asli yang suka kat dia. :( :( :(


4 comments:

MiSzy DiaN said...

pergi Kg Kak Limah?
wahhh terbaik laa.. hehehhe...

HonEyBuNNy said...

datang tengok rumah kak limah....hehe

teringat kawan ila ada kerja dgn jabatan org asli...sokmo mask kg orang asli..heheh

najwa's said...

mizzy dian : yup! memang terbaik~ :))

honey bunny : hehe best tau skali skala melawat diorg kat sana~ :)

Khuzrin Kamarudin said...

orang asli baik2 laa... saya pernah tinggal di pekan yang ada 4 bangsa.. melayu, cina, india dan asli..