Thursday, April 14, 2011

♥ aku sayang polis ♥

- assalamualaikum -

Semalam, on the way balik keje..


Aku : Weh Adawiyah, weekend aritu kan aku kuar. Banyak giler roadblock.

Adawiyah : Iye?? 

Aku : Yela. Aku tak reti la bila jumpa polis.. nak wat ape ye? Nak kena bukak tingkap & say hi ke? Bagi salam ke? Ape ke? Aku rimas la bila jumpa polis nih. (-.-') Nanti aku blurr~

Adawiyah : Ehhmm..ntah ler. Teman pun idok ler tahu benor camne nak buek kalo jumpe polis tuh. Ate bukan ke selalu laki jek yang bukak-bukak tingkap bagi salam tu??

Aku : Ye la kot. Tapi, selama ni aku jumpa polis kan, mesti dah ada kete depan yang bagi lampu kat aku. So, aku leh ler prepare apa-apa yang patut. 

(Untuk pengetahuan, aku tak suka pakai seat-belt bila drive. Rimas.)

Adawiyah : Baguih le gitu. Teman idok le selalu jumpe polis-polis nih.

-
-
-

Tiba depan rumah kedai dalam taman perumahan kitorang.


Aku : Weh, ada accident ke ni? Banyaknya keta..

Adawiyah : A'ah ler. Tengok..motor polis pun ada.

Aku : Teruk ke ni??


Lepas kereta bergerak slow-slow. 
Satu kereta depan aku dah blah, tiba turn aku...





DEMMM!! Roadblock rupanya. Dalam taman? Wadafishhhhhh???


Dengan blur aku turunkan cermin. Muka sengih-sengih manja kat abang polis.


Abang polis (muka tegas macam nak makan orang, agaknya tak tergoda dengan sengih manja aku tadi) : Tali pinggang ni untuk apa?

Aku : hehehehehehe...ehhmmm... (sambil pandang-pandang Adawiyah)

Abang polis (muka bertambah ketat) : Haaaaaaaaa! Tali pinggang ni untuk apa?

Aku : hmm..pakai.. (suara tak kuar..lekat kat tekak)

Abang polis lagi : Untuk apa ni tali pinggang ni??????!!!!!!!!!!!!!!!

Aku : Err...errr..errr... pakai. Untuk keselamatan.

Abang polis : Dah tu??! Pakai la!!

Aku tahan air mata ni sket lagi nak kuar...
sambil terhegeh-hegeh pakai seat-belt.

Hati ni macam nak meletop! Kebabommmmmmmmm!!


Abang polis tunjuk isyarat suruh aku blah. 

Aku : Terima kasih! 
(suara lantang giler..dapat kekuatan dari airmata dalam hati)

Lepas tutup tingkap, nampak JPJ plak kat depan..

-
-

Adawiyah : Eeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, tegas giler polis tuh!!!!!!!!! (suara kuat macam nak pecah pintu kete)

Aku : Senyum jek..tak perlu kata apa-apa.

-
-

Nota kaki : 

1) Sangat sadis bila roadblock dibuat DALAM TAMAN PERUMAHAN. Terima kaseh Polis Traffik dan JPJ.

2) Hari semalam dalam sejarah bila aku buat pertama kalinya rumah aku berjaya tengok aku pakai seat-belt kete.

3) Tetap bersyukur bila tak kena saman. Dah serik nak bayar Rm 300.

4) Mulut aku sangat masin bila cakap-cakap pasal polis.


Sekian, 
thanks for reading ntah apa-apa ni.

(-.-')


10 comments:

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

LEN KALI JGN LUPA PAKAI NOWH

syairahmohdanuar said...

polis terlebih rajin sampai dlm taman pon jadi nk buat roadblock.hikhik :D

muhamad hanif said...

byk sgt kes kan.well dlm taman sllu bnyk kes..

cik madey said...

whoa!..aku pon terkojut badak eh, ade roadblock kat situ..cm tak logikkk sgt..rajinthap gaban..
tpi, time tu ak nak kuar, naseb tak kna tahan..
hek, aku pon tak pakai seatbelt..>_<'
nak balik umah da po, kna paki seatbelt?..

ayanuts said...

dahsyat btl dlm kawasan perumahan pn ada roadblock...scary...

アヌム ちゃん~~ said...

Salam.jalan2 singgah sini..nice blog :)
jom tengok sakura dekat blog saya^^
http://frommetoyou85.blogspot.com/

Fathiah Hamim said...

hahaha. garang nyaa polisss

najwa's said...

GKSB : hehe baek!!

syairah MA : tu la pasal. (-.-')

hanif : ekk, dalam taman je pun, tak payah ler nak wat roadblock bagai.

cik madey : khenn? terkejut + ketaq lutut.

ayanut : memang skeri~

sakura : :))

fathiah : garang giloss! rs nak tembak2 jek.

nazirulhazwan~ said...

hahaha, ade cite best pasal roadblok ni buleh dibuat, hehehe nati nak buat gak la kat blog.hehe

fyna said...

fyna pown tak suke pakai safety belt..