Saturday, March 5, 2011

♥ perginya seorang lagenda gunung ♥


- assalamualaikum -

Saat kita bergelak ketawa, mungkin ada yang sedang berduka. Saat kita masih bernafas, mungkin ada yang dah tiada. Al-fatihah untuk sahabat dan mentor segunung, bro Zaidi Bidin, yang telah menghembuskan nafas terakhirnya di Gunung Nambuyukong, Sabah pada hari ini, 4 March 2011. 


Sedih, sangat2. Takde apa yang boleh ku ucap melainkan dengan mendoakan kebahagiaan beliau di sana. Walaupun aku tak penah hiking skali dengan dia, tapi, kami tetap sama-sama berkawan di facebook. Waaaaaa... :'( :'( :'( Mesti la dia seorang otai gunung yang berpengalaman sebab dia memang hardcore hiker kat Malaysia, Indonesia, Filipina dan rata-rata lagi la. Kawan-kawan aku cakap (aku xtau la kan sebab aku tak penah hiking dengan dia), dia la orang pertama yang akan melaungkan azan bila tiba kat puncak gunung. Subhanallah.


Mesej terakhir dia kat facebook :
  
" met a philipino friend whom i have known online for some time and somehow accidently managed to be in the same city, same hotel and climbing the same mountains with the same group of people. "

- this status refer to his friend : PINOY, sahabat yang berada sama-sama on trek ketika beliau menghembuskan nafas terakhir. --> click here utk perjalanan terakhir Zaidi Bidin.


dan satu lagi status kedua terakhir yang menjadi persoalan : 

" jika aku tidak memberitahu, adakah kau akan bertanya? apakah benar ada peduli atau sekadar menunaikan janji? " 
Your last words were very meaningful....you were saying goodbye, weren't you? :(


Apa-apa pun, buat saudaraku Zaidi Bidin, goodbye. May ALLAH bless u. Rest in peace, bro. Al-fatihah.






7 comments:

Sunah Mohammad said...

takziah untuk keluarga arwah...moga rohnya ditempatkan bersama hamba-hambaNya yang beriman..ameen...

najwa dear jangan sedih2 ye..banyakkan berdoa untuk mereka yang telah pergi...

najwa's said...

sunah : tengs syg.. sedih. ajal maut dia tiba. kita ni ntah bila kn? :'(

freeman said...

takziah.. sama berkongsi kesedihan dr komuniti gunung.. tgh malam tadi terima msj dr kawan di Sabah tentang pendaki meninggal di Nambuyukong

kat sini ada catatan kawan filifina baru beliau yg mendaki bersama ketika saat akhir beliau
http://www.pinoymountaineer.com/2011/03/eulogy-zaidi-bidin-southeast-asian.html

najwa's said...

freeman : a'ah. link tu ada diletakkan kat entry atas. makaceh ye. sedih kan? gugur lagi sebutir mutiara. :(

FariehanIbrahim [LBC] said...

salam takziah.
moga roh nya tenang disana, Allah lebih syg kan dia.
insap plak bce berita kematian cmnie knnn, ajal maut kita xtau bile. T.T

najwa's said...

comel : ye la syg. ntah cmna nnt cara kita takde. :(

wanythyra. said...

Salam takziah , AL - FATIHAH