Tuesday, March 22, 2011

♥ GA : lets go green, save the earth! ♥

- assalamualaikum -

arini nak join GA yang dibuat oleh tuan umah coklat ni, syuwai.
aku excited nak join GA ni sebab tajuknya  

'LETS GO GREEN. SAVE THE EARTH'

ehem-ehem, aku kan nature lover..
hehe tu pasal overexcited nak berkempan gini.  

(^_^)


kalo nak join, klik banner ye sayang-sayang?


'Bagaimana anda selamatkan bumi ini supaya kekal hijau?'


meh nak bebel :

~ Kalo kita tengok sebenarnya bumi ni dah sakit parah dah. Dengan tsunaminya, dengan musim tak menentu, sepatutnya musim panas, tapi asyik hujan je kan? :( :( Kesian bumi ni.

So, jom la pakat-pakat mengubah cara hidup kita. Maybe apa yang kita buat tu tak seberapa, tapi, effect jangka panjangnya besar tau.


Caranya? 

* Jangan guna plastic bag, polisterine - gantikan dengan paper bag. Time nak membeli tu, cakap taknak plastic bag. Bawak je reusable bag tu. 

* Jimatkan penggunaan tenaga : elektrik dan air - Tutup lampu, kipas, tv kalo tak pakai. Kalo time gosok gigi ke, sabun badan ke, tutup dulu air tu..nak pakai baru bukak balik.

* Guna pengangkutan awam : LRT, bas - Jimatkan minyak, kurangkan gas karbon monoksida. Memang bab nak naik public transport ni leceh sket la kan? Tapi, cuba ok?

* Tanam lebih banyak pokok - Hidupkan suasana semulajadi tu kat umah-umah korang. Pokok tu kan sahabat karib kita. Dia bagi oksigen, kita bagi karbon dioksida kat dia.

* Kitar semula bahan buangan - Asingkan sampah ikut jenis bahan, pastu masukkan dalam tong sampah kitar semula. Senangkan?

* Buat menda yang remeh pada pandangan mata, tapi besar positive impactnya. Contoh :-

>  Beli barang-barang yang rechargeable and reusable - cam bateri, bag.

> Jangan print menda-menda tak penting - junkmail, bank statement.

> Pay bills, shopping online - tak payah bazirkan minyak kereta dan sumbangkan gas CO2.

> Kurangkan masa mandi, masa basuh kereta - jimat air.

> Sedekahkan barang-barang terpakai kat charity home - kurangkan bahan buangan. Pahala pun dapat.

> Beli barangan organik.


Pendek kata, selamatkanlah bumi ni. Saya sayang bumi saya. 

Peace forever. Amin.

(^_~)



10 comments:

mykhalis said...

khalis rasa bab mandi je yg cepat..kereta mmg tak basuh..hehe

hottest entry di blog khalis :
orang yang tak mempunyai tangan,tetapi hebat

paku dan budu mat saleh cakap melayu

kereta polis canggih dari seluruh dunia

SiS NaD said...

THaNKS 4 TaGGiNG Me, DeaR... BWu Je DaFTaR RaDi... (^_____^)V

JuAn NaSir said...

sokong!! =))

tokeh besar said...

gwa dah lama dah dok amalkan green living nih...

mai tengok rumput kat rumah gwa...aku biaq sampai jadi hutan belantara....heheheeheehe...dak..aihh...esok chek mesin laa...

Eyra Rizal: Your MUA said...

BASIC TO ADVANCE CLASS DI SHAH ALAM!!
26TH MARCH 2011!
FEES: RM350
ADE BEBERAPA LAGI TEMPAT KOSONG!
LAST REGISTRATION : 24TH MARCH 2011
SMS TO: 016-2128740 TO REGISTER!!!

Eyra Rizal: Your MUA said...

BASIC TO ADVANCE CLASS DI SHAH ALAM!!
26TH MARCH 2011!
FEES: RM350
ADE BEBERAPA LAGI TEMPAT KOSONG!
LAST REGISTRATION : 24TH MARCH 2011
SMS TO: 016-2128740 TO REGISTER!!!

AdiSuda said...

tngu jap..kerah otak..ahha

syuwai said...

wah~

gody2x tips..hehe

thanks join!

penyertaan anda siap di cek >.<

Solihin Zubir said...

lets go green.. slamatkan blog hijau.. haha.. boleh camtu?

kiwi said...

point yang bagus, kalau buat karangan memang dapat A ni :)