Wednesday, February 9, 2011

♥ Tips Menghilangkan Rasa Sedih ♥

- assalamualaikum -

ye, memang lately, aku mengalami depression.
hidup seolah-olah hilang arah, sangat gila.
astagfirullahala'zim.. :( :(
semoga ALLAH ampunkan aku..

Tapi, cmna aku hilangkan rasa sedih aku?
Meh nak listkan cara-caranya..Its really work! Insyaallah..

-
-

1) Muhasabah diri.

Mohon ampun kepada ALLAH atas dosa-dosa kita selama ni. Jangan merintih cakap xde tempat nak mengadu. Yakin dengan kebesaran-NYA. Nanges puas-puas. Lepaskan apa yang terbuku kat hati. ALLAH maha mendengar.


2) Rasa bersyukur.

Blaja la untuk bersyukur kita maseh ada peluang untuk hidup, dapat merasa nikmat alam ni. Kita maseh ada keje nak buat, maseh ada kaki + tangan, lengkap tubuh badan, maseh ada tempat tinggal, maseh ada makanan untuk hidup.
So, mengapa harus bersedih dengan dugaan yang sikit tu? Dugaan tu penghapus dosa oke.
So, redhalah dengan setiap ujian ALLAH. Ujian tu bermakna ALLAH sayangkan kita. Dia bagi kita peluang bertaubat. Kalo xde ujian, jarang skali kita mengadap ALLAH betul2 kan? Jangan tipu la. Kita manusia..kadang-kadang terleka. Kan? Kan?


3) Baca artikel-artikel membina semangat.

Jangan melayan perasaan sedih dengan melayan lagu-lagu sedih plak. Kang lagi meleleh. Cuba untuk jadi kuat. Juz enjoy ur life. Baca la janji-janji ALLAH untuk manusia yang sabar. Besar rahmatnya.
Seorang muslim takkan bersedih untuk jangkamasa yang lama. Cukup sekadar perlu. Bangkit la. Move on, get a life!
Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda : la tahzan, innallah ha ma ana.. (jangan bersdih, allah sentiasa bersama kita) Aku baca bila aku sedih. Aku tau ayat ni pun dari arwah tokwan aku. rindu tokwan. :( :(


4) Senyum.

Pegi depan cermin, senyum la selebar yang mungkin. Tengah mata bengkak nanges tu, tengok rupa sendri. Pastu tampar-tampar sket pipi tu. Kuat lagi sedap.
Cakap kat diri sendri, "hey..wake up la! Buruk tau muka kamu kalo masam. Senyum plez.." :) Pastu kesat la airmata tu. Berazam la sungguh-sungguh taknak sedih lagi. Pegi sikat rambut, jangan serabai-serabai lagi okeh?
Bangun pagi-pagi tu, senyum gak.. cakap kat diri sendiri.. "gudmorning sayang, may ALLAH bless u today.." Manjakan diri sket. Jangan pikir sangat orang len.


5) Be nice to others.

Tegur la semua orang yang kita jumpa, selisih tepi jalan ke. Paling kurang, senyum. Secara tak langsung tu terapi untuk diri kita gak, di samping dapat hepikan orang lain. Muka pun manis je kalo senyum kan? Dapat pahala lagi. :) :)


6) Make new friends.

Aku tak cakap kawan yang sedia ada tu tak dapat membantu, tapi at least kita rasa 'fresh' sket kalo berkenalan dengan orang baru ni. Bole bertukar-tukar cerita. Kalo tak dapat cari kawan kat dunia sebenar, cari la kawan kat dunia maya ni. Jangan persepsi semua orang jahat, tapi jangan sampai salah memilih. Berhati-hatilah. Pegi la meroyan + layan gosip2 + merepek kat forum ke, blog ke.. ok what? Kita tak rasa sunyi kan?


7) Baca / tengok cerita-cerita lawak.

Jangan dok melayan novel sedih ke, movie sedih ke. Kang bertambah emo plak. Elakkan. Search je gugel cerita lawak, kompem banyak yang kuar. Aku slalu layan lawak jenaka kat CARI FORUM jek. :P Best tau. Laughter is the best medicine. So, ketawalah sayang... :)


8) Manjakan diri - hobi baru.

Tak salah sekali sekala berhabih duit g spa ke salun ke. Biar body rasa segar sket. Baru hati mau ceria. :) :) Pegi holiday pun bagus. Cari hobi baru. Ehm, aku dah gian nak g hiking balik ni. Jom.. :) :)

-
-

Nota kaki : Walaupun aku mampu untuk bertabah, kadang-kadang terlepas jugak kemeroyanan aku tu. Takpe, kuatkan semangat lagi. Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita. AMINN.. Thanks to uols yang banyak support aku. Muahahaha.. :) :)


Lagu yang aku slalu layan time sedih :
* Laskar Pelangi - Nidji *
* Andai Ku Tahu - Ungu *
* Demi Matahari - SNADA *
* Lagu-lagu Opick *
* Lagu-lagu ketuhanan *


Chill lah bebeh. :)

(^_~)








8 comments:

nelly said...

nice tips ..
akan ku guna nanti .
=)

najwa's said...

boleh sayang :)

e-jan said...

awesome!!!

e-jan said...

awesome!!!

Liya Stefani said...

thanx sayang. membantu. follow me kayh :))

nur izzatul najwa bt jamaludin said...

hehehe~ that was so great advice. . hehe. . hey u name kite same lah. . haha..

nur izzatul najwa bt jamaludin said...

hehehe~ that was so great advice. . hehe. . hey u name kite same lah. . haha..

MeM said...

Thanks, helpful I suppose.. :)