Thursday, January 20, 2011

Aku Dicium Kutu-babi (>_<)

Kutu + babi = sekenet.

Korang tau tak binatang ni? Sesetengah tempat tak panggil sekenet, maybe ada panggilan yang lagi manja kot. :P

Last weekend, aku pegi merayap kat Taman Negara Penang. Pergghh, dah lama tak warm-up badan, rasa nak tercabut plak urat betis ni ha.. hadoi, PENAT.. Tapi sangat berbaloi.

Sebab?

Selalunya, aku pegi hiking, jumpa puncak. Tapi, kali ni aku trekking, terus sampai pantai. KARACHUT : siyesly chantek, tenang, aman, damai, berprivacy… Subhanallah..Thumbs up!! ..dan tak lupa gak, macam biasa, di mana ada mat saleh, di situ ada tayangan free. :) :) Tengok skali, rezki, tengok dua tiga kali, memang nak kena babab. :P :debush:debush:

Oke2, entri kali ni bukan nak cite pasal Taman Negara tu, nak cite pasal sekenet. Binatang kecik ni telah berjaya hinggap dan cium mata aku selama 2 hari sebelum aku sedar kehadiran dia sebagai parasit! Huh, rugi darah aku..dah bergantang agaknya dia hisap. Tapi, alhamdulillah…aku maseh boleh makan + minum dan bergosip lagi.. :D :D

Ni gambar sekenet a.k.a kutu babi tu ye..geli lak bila tengok dekat2 cmni..

(>_<)

Ni bahagian mata aku yang dihuni oleh cik kutu-babi selama 2 hari!

Waaaaaa… :’( :’(

Susah gile aku nak buang binatang ni yang melekat kuat kat mata aku. Luckily, aku keje kat bahagian klinik2 ni ha… Pastu, lepas disepak terajang dipaksa oleh labmates aku, aku pun pegi la jumpa doctor. Kena baring, pastu doktor buang pakai forcep.

Alhamdulillah.. berjaya gak si parasit kecik ni nyah dari mata aku. Makaceh doctor + kakak nurse. :):) Sesetengah orang cakap, diorg gatal2 tempat kutu tu melekat untuk tempoh yang agak lama. Aku? Thanks GOD sebab aku xde langsung plak rasa gatal. Cuma rasa sengal2 sket jek akibat cengkaman si kutu-babi ni.

Petua Mencabut Sekenet : Petik daun sirih + tangkai dan titiskan getah sirih ke atas kutu babi yang melekat pada tubuh.

Nota kaki : Petua di atas tak sesuai utk kes aku sebab aku kena kat mata. Gile nak titiskan mata dalam mata? (>_<) Aku jugak tak serik untuk pegi merayap dalam hutan lagi walaupun terkena segala macam parasit kat situ..Kenapa? Sebab I’m a nature lover! Ahaks~ :P

15 comments:

Novelgurl said...

Assalamualaikum

"weh, kutu-babi cium aku! (>_<)"
hahha..ayat x bley bla..
-eii sakit tu kene kutu baB1.

najwa's said...

hehe cium la tu. :P lama tu kena cium, 2 ari tak lepas.. :P

ecah said...

i'm nature lover to0..
naseblah slama berhiking x prnh dihinggapi kutu khinzit ni..
hahaah..

Sitisifir10 said...

kt sini ape dah panggil mende tu..piras ke rasanya...asmaa' saya [ernah kena..masa nak cabut mak aiii menjerit2 mcm org histeria!! suami saya kata mmg sakit pun...saya takpernah kene...dlm rumah kami ni dua anak dah pernah kena hasil dari melasak celah hutan juga! :P

Sharinginfoz said...

ooo begini rupanya

Omar Faruqi said...

best entri ni... memang x boleh blah.. haha..

btw .. naseb baik dicium kutu babi.. kalau la dicium kutu embun.. hehe..

peace!!

tokeh besar said...

hang da samak ke belum..hadas besaq tu..tak sah solat..

sengkenet/cekenet/piras...

||aLeaSaRa|| said...

yuhuu sis!hubby kite pggl sekenet..kite lah pggl kutu oren.masa duk kampung dulu..ada jiran bela kucing.anak3 kite yg lelaki manjang gatal2 kat telo tu he3..bila check ohh..ada sekenet.kite grm terus ambil penyepit bulu kening tu dan tarik pelan2.dah lah kecik betul nsb baik mata kite ni terang.kalau lambat je buang nti bengkak telo he3

najwa's said...

@ecah : yeay! nature is a great therapy kn?

@sitisifir : hehe sakit la gak ekceli. nk cabut tu, susah.. kaki dia cengkam. mesti comel anak2 awk..:P i like budak2 yg melasak.

@sharingzinfo : ye, beginilah rupanya. gmbar hasil google ye. :)

@omar : :) kutu embun? haish, binatang ke tu.. (>_<)

@tokeh : ekk, ni bukan BABI ler... (>_<) cubit kuat2 kang..

@aleasara : kutu oren? haha sweetnya nama..:P hehe smpai ke tetttt ye kutu ni hinggap.. isk3..

Fariehan Ibrahim [LBC] said...

haha! LOL, haram tuh,
da samak blom? =PP

[̲̲̅̅l̲̲̅̅y̲̲̅̅e̲̲̅̅a̲̲̅̅h̲̲̅̅] said...

i am a nature lover too!! hehee~~

kutu bab tu gemok2 kan?

virulent lolita tan benihime said...

omg..cmtu ek??i tak pnh kena..kutu2 tyepi jln2 suit2 tu adela..hehhehe

purple lurve said...

ade cara lagi nak buang kutu babi
tp bukan bhgian mata la
may boleh dibuang untuk dikaki dan di telinga dan sebagainya
ambil putik kapas
then ambil ridsect(sembo nyamuk tu)
spray kat putik kpas then sapu kat kutu babi
sekali tolak dah tertanggal~
hope menjadilah~

purple lurve said...

ada cara laen awak
ambil putik kapas n ridsect
spray skit kat putik kapas
then tolak je kat kutu tersebut
insyaALLAH tertanggal
tp bukan untuk bhgian mata la

Therina Jopri said...

Anak i 2 org kene gigit dek kutu babi kat mata.. sorg tu sampai kene gi klinik. sorg lagi nasib baik masih kecik dia so kitorg cabut pakai tangan.. horor!