Wednesday, January 12, 2011

Sambungan Spa Ikan

Oke, sambungan dari entry lepas. Meh aku nak review sket pasal ikan yang digunakan untuk spa ni :

1) dua spesis ikan digunakan, iaitu Garra rufa dan Cyprinion macrostomus.

[ Garra rufa ]


[cyprinion macrostomus ] <<>_<)


2) sejarah asalnya, sejak berdekad lalu mereka yang ada masalah psoriasis telah pergi ke hot spring di Kangal, Turkey, dan merendam kaki mereka di dalam itu, yang menjadi habitat semulajadi dan tempat pembiakan spesis Garra rufa ini.

3) digunakan meluas sebagai pemakan dead skin bagi mereka yang ada masalah psoriasis, namun sekarang penggunaannya makin meluas, digunakan kononnya utk makan tisu2 kulit kaki yang dah berkematu itu(callouses) .. dan juga ada yang claim boleh merawat chronic eczema.

-

-


Add on : Kalo korang pegi Sg Moroli, Kg Luanti Baru, Ranau, Sabah..korang should try fish spa dia. Giloss beso2 ikannya. Boleh spa satu badan lagi. Ikan2 tu hidup bebas dalam sungai! Aku baca rm10 jek. So, tuggu ape lagi? Ni la natural spa yang terbaik!!! :) :) :)


[ hehe besar2 kan ikan dia? :P best nih! ]


Sumber : RedDevils(Forum), Sg Moroli(Ranau)

7 comments:

pizet said...

dah macam kena rogol je ikan besar sgt...scary

bubu ieQa said...

hee takot la klw iqa besar cmtu yg dtg :P

tokeh besar said...

bukan setakat ikan jer...
-nyamuk
-lalat
-ular
-buaya
-tiger

semua binatang yang jenis gigit-gigit la.....

zOeY zAu YaH said...

mak aihh besor ikan dia...
licin berseri arr kulit pastu haha..

Oda Alill said...

ee...tak geli ker??

sekamar rindu said...

salam....

besarnya ikan....mesti sakit kena gigit ni kan? hehe..

follow ur blog..**185

najwa's said...

@k.pizet : hehe rogol? nikmat dia geli2 je..:p

@bubu ieqa : hehe watpe nak takut, suka la.. :) :)

@tokeh besar : gigit itu nikmat :P

@zoey : hehe kompem licin berkilat. :P

@oda : hehe geli tu best la.. :D

@sekamar : ala, gigit2 manja jek. :P tengs..