Monday, January 31, 2011

♥ proud to be ESQ alumni ♥

.Assalamualaikum.

Aku mintak ampun, maaf zahir batin ye kalo tak balas jejak korang. Bizi sket ni. Tak sempat nak update blog ni haa.. (=_=')

Weekend lepas, aku pegi recharge ESQ (Basic-Angkatan 30) kat Uitm Permatang Pauh, Penang. Huhu..siyesly, dah lama sangat tak recharge ni, terus rasa seram sejuk, berdebar-debar macam nak kawen.
Haish, kenapa ye?
Sebab ada dia kot.
Oke, itu tipu. Takde kaitan dengan sape2. Aku berdebar sebab dah berbulan tak ikut training ni. Then, bila jantung + hati ni dijentik dengan kalimat
'lailahaillallah', terus rasa zaaappppppppppp.. *insap weh, insap*

Aku memang sayang ESQ. Lantak la korang nak kata ESQ seleweng ke ape ke, yang penting aku rasa kayakinan aku pada Yang Maha Pencipta tu, bertambah-tambah selepas aku ikut training ni.
Aku tak cakap ESQ ni yang mendekatkan diri aku pada ALLAH. Tak sama sekali. Aku tak la mengagungkan ESQ.
Tapi at least, ESQ ni telah sedarkan aku yang dah sedia lalai + leka + masyuk dengan nikmat duniawi ni yang ALLAH itu wujud dan aku perlu percaya + sembah.


Ape yang speselnya training ni?

* Sound system yang superb!! Perghhh, kalah korang tengok wayang. Dia buat macam betul2 kejadian tu berlaku dalam diri kita. Huh, takuttt wei.. Insap-insap.. Credit to myevent crew.. hehe :P

* Trainernya yang ganteng2 belaka. :P Hehe, oke, tu sebagai perasa tambahan jek. Trainernya memang best la. Pandai buat lawak, sporting habis, manis je muka tengok. Dulu aku sebagai peserta, Basic - Pak Rinaldi Agusyana + Pak Rasyid. MCB - Pak Rinaldi + Pak Faizi + Pak Firdaus (haha, Pak Fir tetap jadi pojaan ku oke, walaupun anak dah berderet..sebab dia nsem banget! (>_<')

* Modulnya mudah, ringkas, senang untuk difahami. Terutamanya untuk umat Islam. 165 = 1 sebagai Ihsan, 6 Rukun Iman, 5 Rukun Islam. Inilah pelengkap kehidupan kita yang sebenar. :) :) Apa lagi yang kita cari dalam hidup ni? Satu kata, ya..BAHAGIA..dunia & akhirat. Insyaallah..

* Suka untuk aku ingatkan, ESQ bukannya ceramah agama ke ape ke ye. Ianya hanyalah leadership training (human resources training) yang menggunakan character development module. Ianya mengajar kita camna nak kaitkan nilai-nilai intelektual + emosi + spiritual together. Sebab, tanpa salah satu nilai ni, kita akan jauh terpesong dari orbit bahagia tu.

Oke, pendek kata, tak payah la aku nak bebel banyak2. Sedap + segar sket diri ni rasa after recharge ESQ. Suka. :) :) :)

Ya Allah,
aku hamba-Mu yang lemah ini, memohon keampunan dari-Mu.
Jauhkan kami dari kelalaian dunia, dekatkan kami dengan akhirat-Mu.
Ya robb, aku terlalu banyak dosa.
Malu rasanya untuk berhadapan dengan-Mu.
Terimalah aku ya ALLAH..
Sesungguhnya solatku, ibadatku, hidupku dan matiku hanya kerana ALLAH taala.
Ya Muhammad, ya rasullullah, kurniakan kami syafaatmu.
Semoga hidup kami berkat di dunia dan akhirat.
Aminn..

Al-fatihah untuk readers entry ni. :) :)
Sebab sebaik-baik hadiah adalah al-fatihah..


Nota kaki : korang terasa nak join tak? Pegi terjah website ESQ untuk keterangan lanjut.

peace
...salam 165...


4 comments:

alia shahira said...

najwa, sape2 boleh join ke bende ni? er xpernah dengar pongggggg huuuu.

najwa's said...

ye ling, bole je sape2 nak join. :) :) trainingnya sangat banyak, satu malaysia, indon, us, madinah..worldwide gitu.. :P

Abhamz said...

salam, memang patut perkara ini disebarkan kpd umum supaya mempunyai jati diri yg kukuh dan mantap...

alia shahira said...

najwa : awww bestnyaaa! nanti kalau kite rase nak join kite btau najwa <3 heeee.