Thursday, January 20, 2011

Kenangan [ Perkara Best Kat Sekolah ] (>_<)


10 PERKARA PALING BEST MASA SEKOLAH

SEKOLAH RENDAH :

1) Gaduh dengan budak laki. Dasyat wehh.. Sampai baling2 kerusi, hempuk2 meja, pukul2 dengan penyapu. Hehe maklum le, time tu budak baru nak matang, baru nak gatai. Mula2 gaduh dulu, pastu dari batang penyapu, turun ke hati.. :P

2) Salin baju dalam kelas selepas senaman. Punya la malas nak g bilik persalinan sebab bilik tu kat tingkat atas. Lagipun, tak suka nak bersesak2 berhimpit, tahan bau masam + peluh + kentut dalam bilik sempit tu. Tak selesa oke. Alternatif lain : salin dalam almari buku dalam kelas. Pastu pakat2 cover le. Tapi, time tu nak cover ape sangat…xde mende yang gojes + menggoda lagi pun.. (>_<)

3) Makanan + minuman yang sangat murah! Siyesly, memang tak dapat la sekarang ni. Air sirap gelas kecik (20 sen) + nasi lemak sambal bilis pinggan kecik (50 sen). Abah bagi RM2 tiap2 ari. Balance duit tu, boleh beli kopok lekor, jajan, eskem, tora, patung kertas kat koop. :) :)

4) Boleh main tiang2 + menari kat longkang kecik before masuk kelas. Korang jangan cakap tak penah main ye.. :D :D Heaven sangat time tu… Kalo kain terselak ke ape ke, ada aku kesah? :P Yang penting, puas gile dapat main!

5) Baju skolah + kasut plak memang comot-tahap-kena-berak-dengan-ayam. Memang dasyat la. Selekeh ya robbi. Aku pakai skirt dolu2..ala yang kaler blueblack tu, kemeja kat dalam. Tu pun kotor bersemak. Kawan2 aku yang pakai tudung lak, serabai! Hehe.. :P Tapi, bila tengok muka masing2 bila dah besar ni, mai ai..jauh panggang dari api nak compared time skolah dulu. :P

SEKOLAH MENENGAH :

1) Aku dok hostel. Mula2 kena tinggal dengan mak abah dulu, sedeh sangat rasa. Hari2 nanges. Dah le takde kawan langsung yang sama skolah rendah dengan aku. Haish, time tu emo je memanjang. Kalo tepon balik umah jek, mula la meleleh hingus air mata sume.

2) Seminggu pas dok hostel, time tu first time aku datang piyed! Waaaaaaaaaaaaa…. :’( :’( :’( Nanges lebat2! Dah le tak reti pakai pad. Naseb baek mak aku memang belikan untuk aku siap2 dah pad tu. Berkat ajaran kawan2 baru le, aku blaja nak urus selok-belok hal pompuan ni. Malu je rasa..body pun rasa tak selesa. (>_<)

3) Tapi, bila dah start masuk Form 2, mula la tumbuh tanduk. HAHAHAHA..gelak pun makin jahat dah. Maklum ler, konon dah jadi senior.. Dah start fly, lompat pagar malam2. Penah time SPM, kitorg kantoi fly. Time tu fly pakai baju tido..nak g makan je pun. Esoknya kena denda pakai baju yang pakai time fly tu g skolah. Malu yahamattt weh, selekeh gile. Aku ingat lagi, time tu aku pakai suar bunga2.. MALU, MALU!

4) Rampasan harta benda yang haram dibawak ke asrama. Contoh : henpon ,walkman, jeans, dll. Antara kaedah persembunyian kitorg ialah :: tebuk kotak bedak,sembunyikan henpon dlm tu :: bungkus henpon dlm plastik, letak dalam baldi yang rendam baju kotor :: suruh kakak dewan makan pegang jap, yang ni kantoi. Sian kakak tu :: simpan henpon dalam poket seluar yang ada kat ampaian :: dan yang paling best….PEGI JE SIMPAN DALAM BILIK RAMPASAN PREFECT! Hahaha, ni pakai orang dalam (prefect sendiri)..:P :P

5) Dating. Ngeh3.. :D :D :D Korang jangan cakap korang tak penah dating ye kat skolah. Kawan aku siap dating kul 2, 3 pagi lagi dalam kelas. Memang gile ah. Mende yang diorang buat aku taktau. Aku plak ‘budak baik’. Aku time skolah, kapel ngn ngn budak U. So, pe barang dating dalam klas. Hahahaha :P :P

..........................

Oke, stop, banyak betul aku bebel ni. Aku dapat idea nak wat entri ni dari AUFIRHAN ROSLAND :) :) Pegi baca citer dia plak.. Dia wat skolah rendah jek, aku bedal skolah menengah skali.

.............................

Aku nak dengar budak2 ni plak bebel, tag : Cik Mary, Missdicup, Juan, Eleza kurus. Sesape yang nak citer pun dialu-alukan :)



Nota kaseh sayang : Wei, sumpah aku rindu nak balik zaman sekolah!!!!!! Banyak gile kenangan bes kat hostel. Memang tak mampu nak tulis sume. Untuk bebudak skolahku, I MISS UOLS SO MUCH! (^_~) Muahahahaha <3>

18 comments:

LORD ZARA 札拉 said...

LOL!

XD

najwa's said...

yeay! zara singgah :) makaceh ling

JuAn NaSir said...

hahaha sumpah selekeh giler ko neh! haha...perlu ke aku citer? lagi bodoh kot citer aku,haha...

najwa's said...

@juan : hahaha selekeh itu chomel! :P citer jela mekkk.. nak tau gak.

AUFIRHAN | ROSLAND said...

thanks tag me..yang lain silakan baca..tq.

miszes ugly said...

serius lebih kurang same..
ee..rindu nak main tiang tiang tuh.
sumpah happening,kain terselak tahap dewa pun.tak kesah.ngeee~

najwa's said...

@aufirhan : ngeh3..ampun ling.. aku salah eja nama plak. (>_<) japgi aku ubah.. :P

@miszes : yeay! bestkan main tiang? :P

Encik Luncai said...

makanan dan minuman sangat murah..rm1 boleh beli macam2

Kotak Jerit Kena Block

izzysabki said...

rindunye zaman skolah:)

eleza737 said...

alaaaa malas la. aku dah lame tinggalkan jawab2 tag ni. sorry! :P

najwa's said...

@luncai : yup, sekarang makan + jajan = sepuloh hengget sehari. (>_<)

@izzysabki : rindu jugak! (^_^')

DKosongLapan said...

memang best...mase sekolah dulu...kalo le mase bulih diundo balikkk

qeen said...

nakal jugak akak ehh. :) haha
rindu lah kat sekola (even baru bape bulan tamatkan zaman tu ;p)
follow akak da ;D jenguk2 blog kite

nora said...

alaaa terindu zaman sekolah la pulak

najwa's said...

@eleja : yela ling. :P

@D_08 : masa mana mungkin kan diundur balek! waaaaaaa... :'(

@qeen : hehe rindu? g masuk skolah balik.. :P

najwa's said...

@nora : rindu gak? da bes moments in life kn? :P

Ahtool Izzra said...

tanx..insyaAllah later i post u the link k ?

Ain Tralala said...

~ TIME sekolah dulu mmg nakal x ingat kan... lawak npun ada kan...

~ pape pun dtg follow awk k :)