Thursday, January 27, 2011

♥ Bila Aku Bekerja Bersama Breast ♥

Arini agak penat..
rasa macam nak tido awal.
tapi, gedik nak post gambar yang disnap-snap dalam lab tadi.
(>_<)

Arini dapat sample 'baik punya'..
dah le besar gabak..pastu ada fungating plak.
alahai, siannya patient ni.. :( :(
sabarlah sayang..
ape pun keadaan dia, meh doakan yang terbaik ye!


[ sample recieved : in 10% formalin (preservative) ]


[ fungating + hemorrhage : nampak tak breast tu dah bertukar kaler hitam? pendarahan tu ]


[ bersedia untuk di-slice. yang dah slice tu, another breast specimen ]


[ yeah, after slicing fungating breast tadi tu ]



[ ek, ampun ye. ni muka siyes ni! tak tipu, tgh keje!
(>_<) see, banyak tak darah? ]



[ besar tak breast tu? siyesly, kesian sangat2 kat orang ni. Malay ye..korang :( ]



[ tengah me-label cassette untuk letak sample ]



[ pape jela mekk..ntah ape aku meraban ni (=_=') ]


[ aku, pekerja yang berdedikasi okeh! larikkkkkkkkk... :P ]
-
-
-
-
-
-

haaa, amacam?

ngeri tak korang tengok gambar breast tu? kesian kan kat orang ni?
sape?
haish..jgn tanya.. sebab ianya private n confidental. :P
rahsia kerajaan.

aku postkan ni supaya kita sama-sama dapat amek iktibar.
slalu la buat BREAST-SELF-EXAMINATION.
kalau tiba-tiba terasa ada lump (ketulan) tu,
cepat-cepat pegi check..
penting breast check-up ni untuk mencegah breast cancer peringkat awal.
kalo dapat detect awal, dapat treatment awal,
insyaallah... :) :)
there's a hope!

risiko bagi pompuan yang menghidap breast cancer ni, 1 bagi setiap 8 orang.
so, BEWARE!!

ape? korang yang laki pun nak check? ahakss...silakan! :P
-
-
-
-
-

Nota kaki : hehe gambar ni aku betul2 tengah wat keje ye, sumpah tak main-main! :P korang jgn report incik bos plak!

Ekkk, agak-agak korang, aku keje ape ye? haaa, speku le..

peace

-
-
-

ekkk, edit sket : pssst, aku bukan doktor ye.. :P td ade nmpk kat shoutbox speku aku doktor laks.. :P hehe bukan jugak pembantu makmal la syg.. :)


40 comments:

Siti Fatimah Fuzz said...

besarnya....mengerikan pun ada gak....

DKosongLapan said...

Pade hasben2 sile aware jugak..... Sile igtkan wife kome jugakkk....

mOOn said...

errr... takutnyaaaa...

alia shahira said...

TAKUDNYA najwaaaaaaaaaaa!! huhuhu mintak2 dijauhkan huhu

Fuziani JSR said...

Ngerinya.... tapi hakikatnya begitulah. Semoga Allah selamatkan kita daripada penyakit seumpama...

♥ ajaa tyne ♥ said...

mintak jauh.
takutnye..

Ummi Hanie said...

salam ,ya ampun seramnye tgkk...cekal ati yer slice breast tu ..mcm slice dgg beli kat psar je...adik kerja ape ek?pembantu makmal?nice sharing info...share lg yer ;)

Haziq Love'One said...

arghhhh
kalo aku da pengsan kot
huhuhuhuhuhu

Izzlorna said...

ngeri jugak siss....takut darahhh...lariikk....huhu...

||aLeaSaRa|| said...

erk..ini human breast ke?ingat gorilla ounya huishhh..takutnya.my mum before this gi check doc.tapi just cyst(bkn kanser kan..just ketulan/gumpalan tisu ye??).tau ttg momogram(pakai bantai je type he3).nanti akan buat juga test.Kite mmg tak blh jd doc dan apa2 yg berkaitan..ngeri tgk mcm tu.my bro 3rd year medic kat moscow.my sis lak medic kat cyberjaya..erm..kite?buat kira2 kat office dah lah he3...

KiD said...

tak pakai mask ke time buat keje nih???

najwa's said...

kid : shud pakai mask la kid. tp, aku nih sempoi jek. hidung dah immune. (>_<)

sebenarnya pakai mask la bgus nak prevent chemical cm formalin tu masuk dlm badan. chemical tu bahaya tau! :(

Farra Wichi said...

meremang bulu roma tgok pic tu . . ngeri tol . . huhu

Anonymous said...

len kali pkai la complete protection k..nnt x produktive lak

nora said...

camne la ko leh cool je buat keje camni

aku mesti dh pengsan kot

Encik MamaT said...

takotnya :|

nadzirah aqilah said...

ngeriiiiii..... huhuhuhu

Ainna mardhiah Ahmad Faizul said...

muke akak rilek je. kalo saya dah pengsan da. tp siyes. ngeri2.. kesian org tu..

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

GKSB memang tak sesuai bekerja dalam bidang ni..

takuttt huhu

NEW ENTRY: PEREMPUAN MATA DUITAN

[̲̲̅̅l̲̲̅̅y̲̲̅̅e̲̲̅̅a̲̲̅̅h̲̲̅̅] said...

wahhh ketaq lutut tengok gambar2 tu :(

munna said...

seram dan ngeri tgk breast tu.. takutnya macam tu rupanya kena breast cancer.. balik rumah ni nak checklah sendiri...

AUFIRHAN | ROSLAND said...

hahaha..breast..najwa,anda di tag..jom review blog aku..

iPai said...

orait ... nice 1 ..

FariehanIbrahim [LBC] said...

errkk, terpegun ku melihat nye!
besar gler kot,
uish, mtk dijauhkn lar penyakit bhy.

Badrul Hisham Abdul Kahar said...

Jaga kesihatan semua..lelaki pun x terlepaskan..
Jemput ke
http://badrul-perjalananku.blogspot.com

mrs.sabri said...

keje baik2 ye dik..semoga mendapat pahala yg besar dgn keje2 sebegitu..minat mendaki jugak ke?jom ikut program mendaki gunung berembun hulu dungun terengganu pada hari cuti raya cina ni..hehe..akak x pegi tau..hubby je yg pegi bawak budak2 uum

AesyaZealous said...

ngeri !!!

Syafiq Rosli said...

huhu..agak menakutkan jgk eh

nolie said...

nape besar sgt ekk?sebab darah berkumpul ke?future MIL nolie ade jugak sakit tu..takotttt

Mama Kembar 3 said...

ewww ngerinya tengok...

NuSaNa NoSa 91 said...

wooo~ takut2.. minta dijauhkan drp penyakit ni.. uhuk2~ T__T

Abhamz said...

salam, kena selalu buat pemeriksaan..sblm parah mcm tu..

cAQluF said...

eeii ngeri giler..!!
eh f0rmalin tu pengawet mayat kan..??
kadang2 ade gak kt ayam2 n ikan2 gak kan.. x bahaye k..??

najwa's said...

umie-hani : sy keje mlt la..medical lab technologist.. :)

alea-sara : ye ling, cyst tu kdg2 tak bahaya. cancer cam carcinoma tu bahaya.

mrs-sabri : makaceh doanya. :) ye, minat gak hiking2 ni. area utara? wah, lg best!

nolie : besar sebab cancer tu la, dlm breast tu xde blood-clot pun. cancer yg metastasis (merebak).

caqiuf : formalin tu penyawet tissue. bahaya dear. shud pakai full-protection. jgn tiru aksi di gmbar tu ye.. (=_=')

najwa's said...

makaceh kwan2 lain yg komen :) :) kalo takut, jgn lupa slalu wat breast-self-examination ye..

nelly said...

ngeri tngok . .

cte said...

dah 2 kali baca...mmg ngri...kali ni x baca terus ulas aja...

Sunah Mohammad said...

takutnye tengok..huhu..moga dijauhkan...

adan said...

euwwww.. tuck... tak terkata aku menengok..

MrShah53 said...

aiyok!..nsib baik aku x jadi dktor..huhu..scaryyyy...