Monday, January 31, 2011

♥ proud to be ESQ alumni ♥

.Assalamualaikum.

Aku mintak ampun, maaf zahir batin ye kalo tak balas jejak korang. Bizi sket ni. Tak sempat nak update blog ni haa.. (=_=')

Weekend lepas, aku pegi recharge ESQ (Basic-Angkatan 30) kat Uitm Permatang Pauh, Penang. Huhu..siyesly, dah lama sangat tak recharge ni, terus rasa seram sejuk, berdebar-debar macam nak kawen.
Haish, kenapa ye?
Sebab ada dia kot.
Oke, itu tipu. Takde kaitan dengan sape2. Aku berdebar sebab dah berbulan tak ikut training ni. Then, bila jantung + hati ni dijentik dengan kalimat
'lailahaillallah', terus rasa zaaappppppppppp.. *insap weh, insap*

Aku memang sayang ESQ. Lantak la korang nak kata ESQ seleweng ke ape ke, yang penting aku rasa kayakinan aku pada Yang Maha Pencipta tu, bertambah-tambah selepas aku ikut training ni.
Aku tak cakap ESQ ni yang mendekatkan diri aku pada ALLAH. Tak sama sekali. Aku tak la mengagungkan ESQ.
Tapi at least, ESQ ni telah sedarkan aku yang dah sedia lalai + leka + masyuk dengan nikmat duniawi ni yang ALLAH itu wujud dan aku perlu percaya + sembah.


Ape yang speselnya training ni?

* Sound system yang superb!! Perghhh, kalah korang tengok wayang. Dia buat macam betul2 kejadian tu berlaku dalam diri kita. Huh, takuttt wei.. Insap-insap.. Credit to myevent crew.. hehe :P

* Trainernya yang ganteng2 belaka. :P Hehe, oke, tu sebagai perasa tambahan jek. Trainernya memang best la. Pandai buat lawak, sporting habis, manis je muka tengok. Dulu aku sebagai peserta, Basic - Pak Rinaldi Agusyana + Pak Rasyid. MCB - Pak Rinaldi + Pak Faizi + Pak Firdaus (haha, Pak Fir tetap jadi pojaan ku oke, walaupun anak dah berderet..sebab dia nsem banget! (>_<')

* Modulnya mudah, ringkas, senang untuk difahami. Terutamanya untuk umat Islam. 165 = 1 sebagai Ihsan, 6 Rukun Iman, 5 Rukun Islam. Inilah pelengkap kehidupan kita yang sebenar. :) :) Apa lagi yang kita cari dalam hidup ni? Satu kata, ya..BAHAGIA..dunia & akhirat. Insyaallah..

* Suka untuk aku ingatkan, ESQ bukannya ceramah agama ke ape ke ye. Ianya hanyalah leadership training (human resources training) yang menggunakan character development module. Ianya mengajar kita camna nak kaitkan nilai-nilai intelektual + emosi + spiritual together. Sebab, tanpa salah satu nilai ni, kita akan jauh terpesong dari orbit bahagia tu.

Oke, pendek kata, tak payah la aku nak bebel banyak2. Sedap + segar sket diri ni rasa after recharge ESQ. Suka. :) :) :)

Ya Allah,
aku hamba-Mu yang lemah ini, memohon keampunan dari-Mu.
Jauhkan kami dari kelalaian dunia, dekatkan kami dengan akhirat-Mu.
Ya robb, aku terlalu banyak dosa.
Malu rasanya untuk berhadapan dengan-Mu.
Terimalah aku ya ALLAH..
Sesungguhnya solatku, ibadatku, hidupku dan matiku hanya kerana ALLAH taala.
Ya Muhammad, ya rasullullah, kurniakan kami syafaatmu.
Semoga hidup kami berkat di dunia dan akhirat.
Aminn..

Al-fatihah untuk readers entry ni. :) :)
Sebab sebaik-baik hadiah adalah al-fatihah..


Nota kaki : korang terasa nak join tak? Pegi terjah website ESQ untuk keterangan lanjut.

peace
...salam 165...


Thursday, January 27, 2011

♥ Bila Aku Bekerja Bersama Breast ♥

Arini agak penat..
rasa macam nak tido awal.
tapi, gedik nak post gambar yang disnap-snap dalam lab tadi.
(>_<)

Arini dapat sample 'baik punya'..
dah le besar gabak..pastu ada fungating plak.
alahai, siannya patient ni.. :( :(
sabarlah sayang..
ape pun keadaan dia, meh doakan yang terbaik ye!


[ sample recieved : in 10% formalin (preservative) ]


[ fungating + hemorrhage : nampak tak breast tu dah bertukar kaler hitam? pendarahan tu ]


[ bersedia untuk di-slice. yang dah slice tu, another breast specimen ]


[ yeah, after slicing fungating breast tadi tu ]



[ ek, ampun ye. ni muka siyes ni! tak tipu, tgh keje!
(>_<) see, banyak tak darah? ]



[ besar tak breast tu? siyesly, kesian sangat2 kat orang ni. Malay ye..korang :( ]



[ tengah me-label cassette untuk letak sample ]



[ pape jela mekk..ntah ape aku meraban ni (=_=') ]


[ aku, pekerja yang berdedikasi okeh! larikkkkkkkkk... :P ]
-
-
-
-
-
-

haaa, amacam?

ngeri tak korang tengok gambar breast tu? kesian kan kat orang ni?
sape?
haish..jgn tanya.. sebab ianya private n confidental. :P
rahsia kerajaan.

aku postkan ni supaya kita sama-sama dapat amek iktibar.
slalu la buat BREAST-SELF-EXAMINATION.
kalau tiba-tiba terasa ada lump (ketulan) tu,
cepat-cepat pegi check..
penting breast check-up ni untuk mencegah breast cancer peringkat awal.
kalo dapat detect awal, dapat treatment awal,
insyaallah... :) :)
there's a hope!

risiko bagi pompuan yang menghidap breast cancer ni, 1 bagi setiap 8 orang.
so, BEWARE!!

ape? korang yang laki pun nak check? ahakss...silakan! :P
-
-
-
-
-

Nota kaki : hehe gambar ni aku betul2 tengah wat keje ye, sumpah tak main-main! :P korang jgn report incik bos plak!

Ekkk, agak-agak korang, aku keje ape ye? haaa, speku le..

peace

-
-
-

ekkk, edit sket : pssst, aku bukan doktor ye.. :P td ade nmpk kat shoutbox speku aku doktor laks.. :P hehe bukan jugak pembantu makmal la syg.. :)


Lawak Bingai : Belon Ibu :P

BELON IBU

Pada suatu hari, seorang budak kecil sedang mandi bersama ibunya. Kemudian dia bertanya kepada ibunya, "Bu, apa yang ada di dada Ibu itu?"

Bingung menjawab, sang ibu menjawab,"Tanya saja sama Bapakmu besok waktu sarapan."

Keesokan harinya ketika sedang sarapan dengan Bapaknya, si budak bertanya,"Pak! Tau tak benda apa yang ada di dada Ibu?"

Si Bapak walaupun bingung tapi dapat cepat menjawab "Ooh... itu belon,sayang, nanti kalo Ibu meninggal, kita boleh meniupnya supaya Ibumu dapat terbang ke surga."

Si anak kecil mengangguk-angguk faham. Beberapa minggu kemudian, si Bapak pulang lebih awal dari pejabat. Di depan rumah, dia melihat anaknya lari kearahnya sambil menangis tersedu-sedu.

"Bapak...! Ibu mau meninggal.." katanya tersedu-sedu.

Setelah menenangkan anaknya si Bapak pun bertanya,"Mengapa kau cakap Ibumumau meninggal?"

Si anak menjawab,"Tadi Pak Abu jiran kita meniup belon Ibu, dan Ibu berteriak"Oohh...! yes.. teruskan, aku hampir sampai..!"



Kredit to : CARI Forum

Wednesday, January 26, 2011

♀ Katakan 'NO' Pada Lelaki Jenis Ini ♂

Salam semua

Tadi aku bosan-tahap-cipan + ngantok =(
Pastu belek-belek REMAJA yang lama,
dan terjumpa info ni.

Nak share dengan korang la.. =)



Katakan 'NO' Pada Lelaki Jenis Ini!


Merayu pada kamu untuk datang ke rumahnya (bukan rumah family dia ye).

Cuba mengambil kesempatan terhadap kamu. Cth : Awal-awal lagi dah berani pegang sana, cuit sini.

Kaya dengan kata-kata yang manis + pujuk rayu. Jangan cepat cair ye.

Menjauhkan diri dari kamu ketika menjawab panggilan.

Mengajak kamu ke tempat-tempat yang sunyi dan jauh dari orang. Alasannya perlukan 'privacy', hakikatnya?? Korang paham-paham la kan..

Takut memperkenalkan kamu kepada ahli keluarga dan teman-temannya.

Terlalu banyak undang-undang. Cth : Tak boleh contact dia pada waktu-waktu tertentu, tak boleh ke tempat-tempat tertentu dan lain-lain la.

Terlalu banyak alasan setiap kali kamu mencurigai sikapnya.

Menggunakan wang dan kekayaan untuk menarik perhatian perempuan.

Ada waktu-waktu tertentu, si dia menyepi tanpa berita kemudian tiba-tiba muncul dengan pelbagai alasan.


Nota kaki : BEWARE ye gadis-gadis yang kecil molek sayang. =) =) Sila spot-check boipren anda sekarang! :P
Pesanan ini khas untuk kamu semua dan diriku jua..

peace

Contest Ajaatyne :: Besday Someone Spesel.

.Salam.
Aku ditag oleh budak comel untuk menjoin contest ni.
Yeay! =) Makaceh dear.


Cik ajaa ni nak suh karang ayat utk besday incik heart-beatnya nnt.
Aku ni bukan reti sangat nak wat karangan ni. Hehe, xpela..aku bedal jek.

Layan :

Incik heart-beat sayang,
Arini hari yang bahagia buat awak..
Ari yang menambahkan satu lagi angka dalam umo awak..
Kita makin besar, makin dewasa..
Ajal maut pun tak tahu bila nak tiba..
Mungkin arini, mungkin esok..
Saya teringin sangat nak hidup dengan awak selamanya..
Harap awak paham..
Bila sayang nak masuk meminang ni?
Saya ternanti-nanti tau!
(^_~)
Oppss, tersalah sudey..
Arini besday awak kn? Oke2, hepi besday laling.
Muah kiri, muah kanan,
I love u!
(>_<)

Korang nak join tak? Terjah SINI.

Tag : Cik salmie, Eja, Cemara28su

Tagged : Juz For Fun =)


Thanks to Avisa tagged me. :)

Dah lama dia tag, baru buat. Sory dear.



What Was Your:

1. Last beverage: Limau panas.

2. Last phone call: Laling =)

3. Last text message: Celcom :P

4. Last song you listened to: Laskar Pelangi


Have You Ever:

6. Dated someone twice: Yup.

7. Been cheated on: Yes!

8. Kissed someone & regretted it: Nope to both..

9. Lost someone special: Yes

10. Been depressed: Sometimes.

11. Been drunk and threw up: Never!


List Three Favourite Colours:

12. Peach

13. Purple

14. Pink


Last Year (2010) Have You:

15. Made a new friend: Yeah!

16. Fallen out of love: Nope

17. Laughed until you cried: Hehe maybe.

18. Met someone who changed you: Yup, absolutely!

19. Found out who your true friends were: Yes!

20. Found out someone was talking about you: Yes!

21. Kissed anyone on your friend's list: Nope.

22. How many people on your friends list do you know in real life: Only few.

23. How many kids do you want to have: hehe 3 or 5 maybe. Insyaallah.

24. Do you have any pets: Lat time, yes! Tapi, dah selamat mati. =(

25. Do you want to change your name: Nope!

26. What did you do for your last birthday: Hangout, great celebration, attend kursus. :P

27. What time did you wake up today: 7.20 am

28. What were you doing at midnight last night : Reading and surfing

29. Name something you CANNOT wait for: Meet him. =)

30. Last time you saw your father : About 3 weeks ago. Miss him. =’(

31. What is one thing you wish you could change about your life : Nothing. I enjoy my life.

32. What are you listening to right now: Air-cond sound.

33. Have you ever talked to a person named Tom: No

34. What's getting on your nerves right now: Lab.

35. Most visited webpage: Facebook, Blogspot, CARI Forum.

36. Nicknames: Najwa, Wawa, Mama, Yang, Ling =)

37. Relationship status: Its complicated. :P

38. Zodiac sign: Capricorn.
39. Male or female : Female

40. Elementary: SK Padang Terap.

41. Middle school: SMK Agama Kedah.

42. High school/college: Uitm Jalan Othman, PJ.

43. Hair colour: Black.

44. Long or short: Juz nice.

45. Height: 152cm.

46. Do you have a crush on someone: Haha of cos.

47: What do you like about yourself: Ekkkk??? Dont know.

48. Piercings: No..

49. Tattoos: A definite no!

50. Righty or lefty: Righty.

51b. Innie or outie: Hurh?


Firsts:

52. First surgery: not yet..

53. First piercing: on 5 years old.

54. First best friend: Ct Nurhani.

55. First sport you joined: Softball.

56. First vacation: Errmm..too much. Cant remember.

58. First pair of trainers: Dont remember

59. Eating: When i was a baby =)

60. Drinking: When i was a baby =)

61. I'm about to: Medical lab technologist.

62. Listening: Azan

63. Waiting: for get married! :P

Your Future:

64. Want kids: Yup.

65. Get married: Yup. Insyaallah.

66. Career: Pathologist? Haha amin!


Which Is Better:

67. Lips or eyes: Lips

68. Hugs or kisses: Hugs

69. Shorter or taller: Taller

70. Older or younger: Older

71. Romantic or spontaneous: Spontaneous

72. Nice stomach or nice arms: Stomach

73. Sensitive or loud: Sensitive, Haha

74. Hook-up or relationship: Relationship

75. Trouble-maker or hesitant: both are not good, Haha


Have You Ever:

76. Kissed a stranger: Nope

77. Drank hard liquor: Haish, nope.

78. Lost glasses/contacts: Maybe.

79. Sex on first date: Nope..

80. Broken someone's heart: Yes

82. Been arrested: Nope..

83. Turned someone down: Maybe

84. Cried when someone died: Yes.

85. Fallen for a friend: Yes! Haha


Do You Believe In:

86. Yourself: Yes

87. Miracles: Sometimes..

88. Love at first sight: Hehe yup.

89. Heaven: yes!

90. Santa Claus : No

91. Kiss on the first date : No

92. Angels: Malaikat? Yes.


Answer Truthfully:

94. Had more than 1 girlfriend/boyfriend in 1 time: Hehe nope. :P

95. Did you sing today: Yes..juz slow motion.

96. Ever cheated on somebody: Haha yup!

97. If you could go back in time, how far would you go: Back to Uitm. =)

98. If you could pick a day from last year and relive it, what would it be : 22 Disember

99. Are you afraid of falling in love: Nope.

100. Posting this as 100 truths: Yes :D


Tag : Qeen, Nurida, Mastura.