Sunday, March 7, 2010

eKo kEmBArA = MouNt BuBu :)


banner Eko Kembara : Mount Bubu


before going back..muka kepenatan :)

Dis is my first trial go hiking..niat dihati nk ikut papa la. Kitorg pegi under PELOPOR ADVENTURE TEAM + PJBT BELIA N SUKAN TITIWANGSA. Strt from 25th to 28th February 2010. Mula2 gelabah gak xtau nk packing pe..tp berkat ajaran dr sumber2 tertentu aku rasa checklist brg utk hiking spt di bwh pun da ckup. Kalo bole minimizekan brg2 tu :

**bju, suar, ksut trekking, torchlight, glove, stokin, counterpain, beg galas, disposable underwear, sleeping bag, plastik, sudu, garfu, messtin, tumbler, brg mndi, sliper, H20 bag, n cikedies (takut lapar).


Kitorg bertolak dr Penang by car n arrived at Ulu Kenas, Kuala Kngsar bout 7.30 am. 2 jam je perjalanan.

hehe ni full tentative program bg sape2 yg strt dr kL...

Day 1
25 FEB 2010 – KHAMIS
10.00pm - Berkumpul di KL Sentral
12.00am - Berlepas ke Hutan Lipur Ulu Kenas,
Kuala Kangsar, Perak

DAY 2
26 FEB 2010 – JUMAAT
05.30 am - Tiba di Hutan Lipur, Ulu Kenas (rehat/sarapan pagi)
07.30am - Taklimat dari guide
09.00am - Mulakan pendakian
12.30pm - Rehat / makan tengahari
02.00pm - Teruskan perjalanan
04.00pm - Tiba di tapak perkhemahan Ulu Sungai Gading (rehat/dirikan khemah/minum petang)
06.00pm - Persiapan diri / masak
07.30pm - makan malam
09.30pm - Sesi Suaikenal
11.00pm - Rehat / tidur

Day 3
27 FEB 2010 – SABTU
06.30am - Bangun / persiapan diri (masak/sarapan pagi)
08.30am - Mulakan pendakian
12.30pm - Tiba di puncak Gunung Bubu (1568m) (rehat/makan tengahari/sesi bergambar)
02.00pm - Mulakan perjalanan turun
05.00pm - Tiba di tapak perkhemahan (rehat/persiapan diri/masak)
07.30pm - Makan malam
09.30pm - Imbas kembali
11.00pm - Rehat / tidur

Day 4
28 FEB 2010 - AHAD
06.30am - Bangun / persiapan
07.30am - Sarapan pagi
09.30am - Mulakan perjalanan turun
12.00pm - Dijangka tiba di Hutan Lipur, Ulu Kenas (rehat/makan tengahari/ persiapan diri)
03.00pm - Berlepas ke KL Sentral
07.30pm - Dijangka tiba di KL Sentral (taklimat/sesi bergambar)
08.30pm - Bersuraii

Bagi aku Gunung Bubu ni mencabar gak sebab trek dia teramat la jauh utk smpai ke campsite. Tp quite mendatar la. Then, masa nk naik puncak tu aku betul2 teruja sbb dia trek dia mencanak naik jek..80 darjah. :) tp nk trun tu mmg aku nangis la..sebab cm nk tercabut lutut turun gunung..nesb bek papa setia tunggu aku..:p

Puncak Bubu xla seindah yg ku sangka sebab xdpt tgk view yg cntik..pokok2 byk tumbuh disekeliling puncak tu..dah menghalang view.. Tp xpe, at least aku puas dgn kejeyaanku menawan puncak Bubu ni..:P
Actually, ada satu lg puncak yg dinamakn Batu Dinding..tempat dia lebih kurang 10 minit jauh dr puncak sebenar. Aku kata mmg cantik la Batu Dinding ni..nmpk cam tempat bunian pun ada..luas..byk lumut2..tanah pun cm tanah gambut..n pendek kata aku terpegun la...=)
Kat sini leh wat campsite gak, tp no water n aku rasa msti teramat susah nk pnjat 80 darjah smbil bwk beg galas tuh...Papepun bak kata org..DI MANA ADA KEMAHUAN, DI SITU ADA JALAN :)

I thnk experience kali ni teramat bermakna..plus dgn yg tersayang..kompem bertambah2 bermakna..:) Aku tak serik nk hiking lagi n menikmati sepuas-puasnya alam ciptaan Yang Maha Esa ni...:)



i luv u =)



at Batu Dinding



at Puncak Bubu with my papa =)


..geng sekhemah..


menikmati nasi goreng at puncak..lapo2..






No comments: