Sunday, February 21, 2010

__HUTAN LIPUR BUKIT MERTAJAM__

Today aku outing wif my beloved papa la. Aku semangat gile nk kuar pas aerobik kul 9 tu lg..tp papa aku nih asyk nk tdo jek..mentang2 la smlm balik lmbt..tp i ok je bgn awl..:p

We arrived there bout 2.30 pm lebeh kurang cmtu la. Mula2 cam sesat sebab xde signboard pun. At last pakai gps hp pa..sampai gak ktorg kat stu..2nd name dia kalo xsalah Cheruk Tok Kun kot. First impression aku smpai tmpt tu excited sbb ada trek panjat bukit..hehe mmg niat aku p nk trekking pun.. Ada gak kolam mandi kat bawah tu..tp i thnk for children only kot. Tempat dia xdela bersih or cantik sgt pun..sedang2 je bg aku..tp quite fresh la.

Then, kitorg strt pnjt bukit tu. Tmpt tu ada trek tuk pejalan kaki dah..so easier la. Budak2 kecik pun ade gak yg naik..tp not sure la smpai ke puncak ke x..hehe :P
Tuk sape2 yg nak wat mountain bike pun leh..ada denai tuk diorg. Tp aku rasa sure mencabar kot. Tgk uncle2 tu cm gigih jek nk bike naik bukit tu.

Satu lg, tempat ni mostly yg pegi Chinese la. Malay tu byk dok kt bwh tmpt mandi tu je. Sepanjang aku trekking, ada 6 org jek Malay termasuk aku n papa. Tu pun time turun je terserempak. Tempat rehat kat ats bukit tu pun sume tulis2 Cina jek.
Kat sini pun byk monyet2 liar gak. Tp monyet ni xkacau org pun. Mula2 aku takut gak kt monyet2 ni..hehe tp everything goin' fine..:)

Dalam kul 4 pm kitog smpai puncak. Tp menghampakan bila kat puncak dia xde pape..juz ade kabel letrik jek..huhu ingtkn leh tgk view Kulim ke..Tp xpe..kalo utk nk pegi trekking tu syok jek. Tme kat puncak tu, trus ujan turun lak..tp kitorg redah jek ujan..:p Alang2 dah basah peluh.

Conclusion, xsia2 gak aku dtg pnjt bukit ni..BEST!! :p n hope dapt la kuatkan stimina aku ni sebab nk hiking Gunung Bubu next week.. :) Bila kuar Bukit Mertajam n tgk balik bukit yg ktorg trekking tu..hehe bole tahan tinggi gak la..:p ENJOYYYYYYYYY :) :) :)

No comments: