Tuesday, January 6, 2015

♥ Aiyra Az-zahra 10 months ♥

-Assalamualaikum-

Last update blog masa Aiyra 4 bulan.. sekarang alhamdulillah dia dah 10 bulan. Thanks Allah for give me this great happiness. =) Dan alhamdulillah again sebab Az-zahra ibu still fully breastfeed. Perjalanan breastfeeding mula-mula jer memang mencabar terutama hari ke 2, 3 lepas kelahiran..lepas tu, alhamdulillah again. Thanks suami sayang, Aizat Hafifi Hafriz sebab support our bf journey dan jugak buat family sebab sudi uruskan ebm semua. =) =) Panjang lagi journey ni, semoga Allah izinkan bf Aiyra sampai 2 tahun or more, insyaallah.


Mewah kamu sayang~alhamdulillah..

Okay, perkembangan anak kesayangan ibu ni..3 bulan ritu dia start meniarap, 6 bulan merangkak, 9 bulan tumbuh gigi, 9 bulan pandai sebut abah (abah suka letewwww~), 9 bulan pandai berebut barang (terutama dengan ibu..ekeke.. =P) sekarang 10 bulan dah pandai angkat tangan bila kita tanya "sapa nama Aiyra Az-zahra angkat tangan?" Cumanya perangai Aiyra yang palingggggggggggg sweet bagi ibu ialah bila Aiyra nak susu. Asal dedek jer, memang anytime..anywhere la..freestyle habih. Tertonggeng2, sambil merangkak, sambil berdiri, allahuakbar..sabo jela ibu..ikutkan jela kamu nakk~ =) Abah cakap Aiyra nenen freestyle sebab dulu ibu time pregnant suka tengok citer budak tu menyusu mak dia freestyle jugak (budak tu dah 5, 6 tahun weii).


I love u both..rindunya kat abah. Time ni abah ada join misi kemanusiaan bantu mangsa banjir kat Kelantan..i miss u sayang. =)

Okay, perkembangan berat badan Aiyra ok jer alhamdulillah walaupun naik 100-200g ajer lepas 4 bulan ritu. Yela, dah start melasak, memang la berat tak naik banyak. Aiyra memang slalu jadi juara pun kalo jumpa geng. Dah besar esok, jangan buli orang tau sayang.. =P Setakat 10 bulan aritu, Aiyra dah 8.6kg.

Sepanjang 10 bulan ni, ibu memang x bagi gula/garam langsung pada Aiyra. Intro semi-solid food pun time Aiyra 6 bulan. Tapi, kadang-kadang tu memang banyak la jugak cheat-day Aiyra..terutama kalo balik kampung. Hehe..maktok cakap, ajar jer anak makan semua..senang nanti perut dah biasa, makan x memilih..hihi =) ok boss!


Setakat 10 bulan ni, Aiyra dah pernah pegi Cameron Highlands, Kelantan (Rantau Panjang, KB dll), Terengganu (Kuala Terengganu, Dungun dll) , Perak (Sri Iskandar, Taiping), KL (op kos ler balik umah nenek), Melaka (kenduri makngah Dila), Johor (JB dll), Negeri Sembilan (Seremban)..hehe sorry sayang ibu banyak tak update. Tak sempat la.. Luar Malaysia Aiyra belum sampai..insyaallah bulan 5 nanti kita pergi ye sayang.. =) Masa tu Aiyra dah besar sket..insyaallah, semoga Allah izinkan.


Kenduri mak ngah Dila di Melaka.

Aiyra first time selsema umur 6 bulan camtu. Demam pernah sekali..adus, ibu tak ingat masa Aiyra bape bulan..8 bulan ke 9 bulan camtu la. Tapi time tu 2 hari gak kot Aiyra demam..sedih jer ibu tengok. Nak mengempeng jela. Sian sayang..


Sekarang ni kalo tengok gambar Aiyra nampak la dah tak tembam macam dulu. Tapi, takpe sayang, as long as Aiyra membesar dengan sihat dan kuat dengan susu ibu dah cukup. =) Tak ralat pun Aiyra tak bam-bam sangat. =)


Masa ni ibu & abah join sgm (support group meeting) breastfeeding & babywearing. See, supportive giler abah walaupun few daddies jer yang datang. He was one of them! Proud of u abah! =)



Masa kita picnic kat Vision Park, Bertam. =) 
Weekend kalo takda apa-apa, kita slalu lepak sini. =)


Carrier Aiyra selepas patapum - Ergo Organic Green River Rock. =) 
Beli masa Aiyra 7 bulan gitu kot.


Baby ibu dah besaq. Galas beg nak p school. Huhu..sedih ibu rasa, 
Hehe cepat sangat Aiyra besar. *nangis*



Hehe one of her action - memang aktif, sihat & kuat!



Aiyra & Khaira - baby Kak Faizah


Aiyra dan Nafiz - baby Fizah


Nota kaki : 

Thank you ALLLAH! Thank you ALLAH! Thank you ALLAH!
*feeling blessed*
(^_^)



Wednesday, July 9, 2014

♥ Aiyra Az-zahra turned 4 & happy babywearing ♥

- Assalamualaikum -

Haaa..curi-curi update blog kat lab! =D Lol..puasa la..patient tak ramai buat op. Jadi, weols relax la sket sambil membanyakkan amal ibadat..bekerja pun ibadat lah! =)

Sekarang alhamdulillah, Aiyra dah masuk 4 bulan. Asyik nak main jer kerjanya..takleh tinggal sorang-sorang mesti menjerit. Haha meriah sungguh rumah bila ada anak..baru sorang.. =P Sekarang dia dah terer meniarap..start 3 bulan setengah ritu Aiyra dah boleh meniarap.. Sampai dalam tido pun dia meniarap kepala tegak, mata pejam..haha.. Bila dah lenguh xnak jatuhkan kepala.. Maktok cakap sama macam ibu masa kecik-kecik..hihi.. =P Sekarang jer dah reti jatuhkan kepala bila meniarap dalam tido.



4 bulan ritu berat Aiyra naik sikit jer..450gram jer? Sedih ibu.. =( Jadilah 6.65kg. 3 bulan ritu 6.2kg. Dulu sebelum ibu masuk keje, sebulan mesti naik 1 - 1.2 kg. Takpelah, mungkin dah banyak main, plus ada masalah sikit dengan baby sitter lama ritu.. Kesian Aiyra, ibu minta maaf sayang sebab tinggalkan Aiyra dengan _____ ritu. Ibu taktau apa lagi dia buat kat anak ibu. Ibu doakan semoga baby sitter Aiyra kali ni (Aiyra call her Mama Zila) dapat jaga & didik Aiyra macam anak sendiri.. =) Sebenarnya ibu nak hantar Aiyra ke taska jer terus, senang..biar belajar bergaul, pastu baby sitter boleh fokus kat baby jer tanpa buat kerja rumah yang lain.. Tapi, taktau la..nanti dah besar sikit kita masuk taska ye sayang? =)

Sejak ibu dah bersalinkan Aiyra, baru ibu baca tentang baby wearing. Rasa menyesal jugak sebab terlambat. Sepatutnya masa pregnant lagi ibu dah study pasal ni..macam ibu study pasal breastfeeding. =D Takpela..alhamdulillah ibu tau pun masa Aiyra kecik lagi. Sekarang ni, ibu gila nak kendong Aiyra..hehe dan jugak berjaya meracun abah untuk beli babywearing gear. =P First carrier yang ibu dan abah beli untuk Aiyra adalah crotch carrier Baby Love. Masa tu ibu taktau bahaya crotch carrier. =( Beli pun masa Aiyra 2 bulan lebih gitu sebab maktok & abahwan nak bawak Aiyra pegi jalan-jalan Cameron Highlands. Ni ada gambar kita kat sana.

Masa ni ibu taktau..big NO to crotch carrier (kaki tergantung) apatah lagi front facing (baby overstimulate)! Sorry sayang! =(

Sekarang ibu dah tau pasal ergonomic carrier. Jadi, pilihan ibu as a beginner mestilah scc (soft structured carrier) sebab senang pakai plus abah pun boleh pakai. Kalo ibu beli wrap kang jenuh nak melilit, abah pun kompem xnak lilit-lilit. =P Aritu ibu tengak ada sale kat tinytapir terus ibu order Patapum Baby dapat RM 100 jer (harga asal RM250). Bila sampai jer, teruja giler. Alhamdulillah, Aiyra tak banyak ragam..nak jer dikendong sampai dalam rumah pun ibu dok menggendong. =P Paling best bila ibu nak shopping, Aiyra plak nyenyak jer tido dalam tu atas dada ibu..suwiittt sangat rasa.. =) 

Masa ni test drive Boba Kak Ema. =)

Our Patapum..kat IKEA ramai orang Aiyra nyenyak jer tido..i like.. =)

Abah yang gelisah bila baby gelisah..LOL =P

Aiyra nyenyak dalam Boba pulak. =P Sama jer material Boba dengan Patapum..tebal jugak.. tak sesuai untuk ibu bawak Aiyra hiking nanti (berangan! =P) Cuma Boba body panel dia besar dan padded dia nipis sket..

Sekarang ni ibu tengah meracun abah nak upgrade scc amek yang lawa sket..dan 'mahal' sket..haha. Tapi ibu taknak la Ergo ke, Boba ke, Pognae ke.. Ibu nak yang local made jer sebab nampak simple dan sporty..kehkeh.. =P Okay, tu jela angan-angan ibu.. 

Nota kaki :-

Sekarang ni stroller jadi habuk dalam bilik belakang.. =P Dont worry stroller boleh pakai bila nak jalan-jalan jer, bukan shopping.. =)






Sunday, June 15, 2014

♥ kelahiran Aiyra Az-zahra sayang ♥

Assalamualaikum~

Dear blog, 
Miss me? Haha. 7 bulan kau menyepi.. :D

Alhamdulillah, Aiyra Az-zahra bt Aizat Hafifi Hafriz telah selamat dilahirkan pada 22.02.14 jam 22.22 di Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Star. Hehe banyakkan no 2? Abah dia cakap sama macam IC ibu banyak no 2. :P Maksud namanya : Aiyra = terhormat, Az-zahra = bunga. =)


Sebenarnya, due melahirkan Aiyra 19hb 2..tapi teroverdue 2 hari. Masa tu, Kak Srly dengan Kak Ika pun dah potong turn aku beranak lagi awal. Aku amek cuti 2 hari awal nak balik ke Kuala Nerang..abang pun dah siap amek cuti, tengok-tengok takde tanda langsung nak beranak. Dok aktif larat lagi dok pegi berjalan shopping satu mall. Tiap-tiap hari shopping plak tu sebab nak bagi beranak cepat. Haha. 

Last-last 21hb tu ada turun tanda darah sket, aku dah excited ingat nak beranak, terus pegi hospital. Doktor check tengok bukaan baru 1 cm..terus aku mintak balik. :D Esoknya, sebelum breakfast tu, aku tengah landing atas sofa, tiba-tiba masa nak bangun aku rasa macam bunyi meletup, tengok seluar basah, tapi tak la banyak pun. Aku pun konpius, ketuban pecah ke apa? Tanya mama, dia pun tak tau..haha mak aku anak 6 pun konpius lagi oii.. Pastu buat taktau jela.. Lepas breakfast suma, pegi la routine check up kat KK (kalo overdue tiap2 hari kena p check up). Pastu tengah nurse tu check perut, dia rasa macam ada contraction..dia tanya aku tak rasa sakit ke? Aku jawab rasa la sakit sikit2, tapi still undercontrol. Tapi, takde la pulak sakit pinggang macam orang cakap nak beranak tu. Hehe. Pastu, nurse tu cakap, saya rasa awak nak beranak la..better pegi hospital cepat2 la..takut kang awak terberanak pulak. Hehe pastu balik umah, siap-siap beg semua, dekat tengahari tu, pegi la hospital. Kali ni aku dengan abang jela pegi dulu. Mama dengan abah tak pegi lagi sebab takut kena balik pulak. Haha. 

Sampai hospital, buat screening suma, doktor cakap dah buka 2 cm..kena admit ward. Time screening tu, aku dah mula rasa denyut-denyut dah..haha dah xleh nak duduk lama-lama dah..mesti nak berjalan jer. Aku sorang jer dok tawaf dalam bilik screening tu..wat malu jer. =P Padahal orang lain, dah buka 4 cm..relax jer aku tengok..hehe. Lepas admit ward dalam kul 4 lebih camtu, aku pun pegi la mandi sume..time ni dah rasa sakit2 dah. Aku tengok dalam bilik mandi tu, ada la 2 3 helai baju pink hospital yang sepah-sepah atas lantai. Pastu aku pikir, depa ni takde kesedaran sivik la..Gigih aku pun kutip baju-baju tu letak elok2 atas sink..tengah sakit2 tu. Tengok-tengok tak lama pastu, ada cleaner mai kutip baju-baju kotor tadi. Grrrr...rupanya aku yang ngenggg, memang la baju kotor hospital ko kena letak jer dalam toilet. (-_-') 

Tak lama pastu, waktu melawat..kul 5-7 pm. Abah, mama, mak abah in law, acik, adik2 in law sume mai la melawat. Time ni aku dah takleh nak layan depa dah. Dah rasa sakit dah..asyik berjalan keliling ward. Kalo sakit aku takleh dok diam..nanti rasa lagi sakit. Mama pulak cakap dia kalo sakit, dia baca buku sambil baring, takla ingat sangat sakit tu...Eiii, aku memang tak boleh la. Kul 6.30pm, doktor check bukaan lagi, baru 3 cm. Argghhh...lambat lagi nak beranak. Aku dah tak sabar ni.

Pastu kul 7.30pm camtu mama, abah, abang suma dah kuar, nurse pun mintak aku tukar katil dok depan kaunter (sebelum tu aku dok katil tambahan jerr..). Pastu nurse tu pesan kat aku, adik..kalo awak asyik berjalan camni, nanti nak beranak, awak dah letih nak push...baik awak baring jer.. Dengar jer nak beranak, aku baru teringat bekalan kurma, air zam-zam aku sume.. Yela, seharian tak makan melainkan breakfast kat umah jer pagi tadi. Tak lalu dah nak makan. Sambil baring tu, aku pun kunyah la kurma tu..sakit jer, meronta-ronta kaki atas katil. Aku tengok jiran-jiran katil aku yang lain..macam relex jer..diorang ni memang tak sakit ke, aku yang over lebih? Haha. =P

Pukul 8 lebih camtu, nurse panggil buat CTG baby. Aku pun masuk la bilik prosedur tu..nurse tu suruh aku dok straight jer..jangan harap la wei..aku sakit. Pastu aku dok mengiring belah kanan, nurse mai tengok CTG tak elok sebab aku dok buas, dia repeat lagi sambil suruh aku straight. (-_-') Pastu aku pun tahan la sakit sambil luruskan badan sampai gigil-gigil kau. Pastu doktor masuk tengok CTG tak elok lagi..repeat lagi! Letihh makkk...tapi doktor ni baik, dia cakap kalo tak tahan sakit, mengiring belah kiri takpe..hehe. Pastu lama-lama dekat sejam dua aku dok buat CTG tu, aku pun makin teruk sakitnya. Mula la meronta-ronta tendang troli depan kaki aku. Haha. Dengan tumbuk-tumbuk dinding sume..spec sume jatuh bawah katil..muka berpeluh-peluh.. Pastu aku tanya staff nurse, betul ke sakit camni skali? Nurse cakap yela dik..dah nak beranak, sakit ler. Okay, fine..redha.. (-_-') Kena marah seround sebab tendang troli. Haha. 

Pastu tiba-tiba dua orang matron masuk bilik prosedur tu, dia tengok aku camtu..terus dia jerit, nurseeee...awak tengok patient awak ni, sampai macam ni skali awak biarkan dia sorang2? Meh sini saya nak check bukaan.. Amek kau, kat situ jugak dia check bukaan, dah 6 cm, terkejut nurse tu..dia cakap laah, cepatnya..tadi baru 3 cm..mana saya tau. Time tu aku dah separa sedar dah..hehe. Sepatutnya, 4 cm dah masuk labour room. Dengan rabun spec jatuh bawah katil, sume tak nampak apa dah. Matron tu la tolong bukakan bra, underwear sume. Pastu cepat-cepat dia inform labour room, terus nak tolak aku masuk. Masa tunggu dia isi form kat kaunter ward tu, aku dah rasa sakit nak teran sangat, pastu aku pun teran la depan-depan kaunter tu..haha sume nurse kat situ cuak. Dia cakap, eii aku takut la patient ni nak beranak dah weh..cepat la tolak dia masuk labour room..kang terberanak kat sini, susah wei..form-form sume isi kat sana la. Pastu depa pun tolak aku atas stretcher tu terus ke labour room. Time tu sempat lagi aku pikir, depa ni dah inform kat abang ke belum? Sebab abang cakap nak masuk labour room skali. Tapi, disebabkan mata aku rabun tak nampak muka orang, aku redhoo jela. =P

Elok sampai labour room, contraction makin kuat. Pastu aku tengok ada sorang jer nurse dok siap-siap peralatan. Labour room Hospital Sultanah Bahiyah sorang satu bilik, syok jugak..hehe. Pastu nurse tu cakap, kalo awak nak teran, teran la. Dalam hati aku cakap, dah nak beranak ke belum ni? Takkan sorang jer nurse nak sambut ni? Orang lain takde pun? Laki aku pun belum masuk? Tapi, dah sakit, aku pun teran la..Pastu elok aku teran, dia cakap bagus, teran macam tu lagi..aku mula la semangat. Baru aku 2 kali teran, dia cakap bagus, kepala baby dah nak keluar..hehe terus lagi bersemngat nak nak teran ni..Aku dah bersedia dah mental nak rasakan sakit yang lebih sangat-sangat sakit daripada sekarang ni. Tapi, elok jer aku teran, zasss...aku rasa dia dah gunting dah..haha baru nak feel teran lebih sket. Lepas dia gunting tu, aku terasa baby keluar geli-geli..Pastu baru ada doktor masuk kot, dia amek baby, potong tali pusat, tunjuk kat aku baby tu.. Hehe time tu syukur ya allah..dah ada anak weiii!!

Doktor tanya, boy ke girl? Aku jawab, err..doktor, saya tak nampak, tak pakai spec.. Haha buet malu jah. Doktor cakap laaa...awat tak pakai spec? Aku cakap la tadi tak sempat pakai. Hehe then dia dekatkan baby ke muka aku, terus aku cakap GIRL! =D Alhamdulillah, tak rugi beli baju pink! Doktor p basuh baby sambil nurse tadi tu prepare nak jahit. Masa jahit tu ya allah, sakit berjuta kali ganda daripada sakit beranak weh. Tak bius! Jahit mentah-mentah. Masa dia tarik nak kuatkan ikatan, huwaaaa..macam nak meraung. Tapi still undercontrol. Cuma aku jerit sebab kaki aku lenguh, aku cakap..nurse tolong...kaki saya cramp! Padahal bukan cramp pun, lenguh jer! Ngeng! =D Masa dia jolok tangan dalam ehem-ehem nak pastikan bleeding kuar habih pun macam nak pengsan sakitnya weii.. 

Pastu, nurse tadi bawak baby sayang peluk aku, ajar isap susu, terus dia pandai nyot-nyot..kuat jer isapan dia..terer dah Aiyra ni..lahir-lahir terus bijak. haha. Pastu bagi aku relax dalam bilik tu sambil susukan baby, sampai aku terlena..berdakapan dengan baby..Ahhhh, rindunya saat-saat tu..nak nangis ni..nak nangis ni..*sambil kesat mata* =P Pukul 12 camtu, nurse nak bawak aku masuk ward balik. Dia nak leraikan Aiyra daripada nenen aku, tapi Aiyra taknak..dok nyot-nyot jer. Pastu dia cakap..takpela..biar jela dia isap. =P Elok sampai kat kaunter labour room, nurse kat situ puji Aiyra sebab pandai menyusu..dia cakap bertuah awak dik, kejap jer dah beranak..setengah orang tu, masuk labour room sehari semalam belum beranak lagi... Alhamdulillah..Allah yang permudahkan. Pastu aku pun mintak maaf kat nurse yang sambut baby aku tu sebab aku jerit kaki cramp..hehe dia cakap takpe. Pastu dia borak-borak, tengok-tengok dia kawan maksu aku..hehe.

Nurse pun tolak strecher kuar nak pegi ward, elok jer kuar pintu labour room, aku dengar abah panggil abang..Aizat pun berlari-lari mai kat aku. Muka serius gila. Haha sambil cakap..pa mintak maaf..rasa menyesal sangat tak dapat teman ma dalam labour room. Rupa-rupanya dia dapat tau masa aku dah selamat beranak pun, memang la nurse tak bagi masuk dah. =P Derrr, sayang, ma bersyukur tau pa tak masuk, sebab kalo masuk, rasa macam mesti pa tak tahan..haha. Anak kita dah kuar pun ni.. hehe pastu mama abah suma dok tengok cucu tengah-tengah jalan tu.. hehe pastu nurse tolak masuk ward. Abang jer boleh teman sat. Dia pulak tak pandai pegang baby..suma suruh nurse. Pastu aku request nak suruh mama masuk sebab nak pakaikan pampers baby. Maklumla, aku kan tak sabar nak beranak sampai tak sempat amek baju baby sume. Mama pun masuk pakaikan pampers, tapi terbalik la pulak. Redha jela. Esok pagi nurse nak mandikan, dia cakap...pakai pampers terbalik ye dik? Haha. Redha jela! =D

Pastu, lepas subuh tu, abang boleh masuk kejap. Aiyra dari malam lepas beranak tu, dok nyot-nyot jer sepanjang malam sampai pagi. Pagi tu, doktor suruh aku pegi kencing sebab dah lama beranak, tapi belum kencing. Aku pun pegi la bersihkan diri sume, bagi segar sket. Pastu sambung nyot-nyot balik. Dia diam jer..langsung tak nangis sepanjang kat ward, masa aku lepas pegi bersihkan diri tu jer dia nangis sebab tak nyot-nyot. Hehe rupa-rupanya Aiyra memang kuat mengempeng sampai sekarang pun. =P 

Pastu waktu melawat tengahari tu, sume orang sampai nak tengok baby. Abang pegi uruskan GL sume, dah boleh terus balik. Alhamdulillah! Aku ralat jugak tak ucapkan babai dekat kakak sebelah katil aku tu sebab dia czer dah 12 hari, dia la dok tolong aku angkatkan bantal yang jatuh..maklumla..aku kan tak bergerak, dok kaku jer sebab baby dok nyusu jer... =P

Okies~ cukup la entry panjang lepas beranak ni. Banyak lagi episod ni.. tentang breastfeeding journey, babywearing sume la.. =P Semoga Allah kurniakan masa untuk aku update blog nie untuk tatapan anak-anak tercinta.. =)







 Nota kaki : 

Semoga Aiyra Az-zahra menjadi seorangyang beriman dan beramal soleh, yang dapat membawa ibu dengan abah ke syurgaMu & menjadi seorang yang menegakkan agama Allah di muka bumi ini. Amin.. (^_^)




Sunday, November 10, 2013

♥ dating ke hatyai ♥


- Assalamualaikum -

Hihi dah lama ibu mengandung ni teringin nak pergi Hatyai. Alhamdulillah, Allah izinkan sampai lagi sekali pada 3 November lepas. Kali ni pergi sendiri naik kereta. Hehe heaven..tak payah ko usung barang2 banyak. Semua sumbat masuk kereta jer. Lagipun tak jauh border Bukit Kayu Hitam - Hatyai. Lebih kurang 45 minit dah sampai. Jalan pun straight jer. Cumanya Pipi ada download GPS Thailand navigator, memudahkan jugak sebab tak perlu pakai internet pun GPS tu. 

Dokumen yang perlu masa nak bawak masuk kereta ke Thailand ialah :-

1) Geran kereta - salinan yang disahkan pun xpe.
2) Insurans Thailand - boleh buat di kedai-kedai dekat Changlun, Kedah. RM14 untuk 9 hari.
3) Authorized letter yang ori untuk kereta yang pakai nama orang lain. Yang ini kami bermasalah sikit. Kereta nama Dila (adik Pipi), so, surat kebenaran tu Dila yang buat. Mula-mula tak lepas imigresen Thai sebab Pipi just print surat tu daripada emel. So, tandatangan Dila tu yang print punya..pegawai tu taknak lepas. Dia nak surat yang ada tandatangan original. Lagi satu masalah, geran kereta tu tak update nama owner yang latest. Dalam geran tu still nama owner Chinese yang lama. Memang imigresen tak lepas la sebab surat kebenaran nama Dila, geran nama Chinese tu..huhu..last-last buat muka sedih, Allah lembutkan hati pegawai imigresen tu jugak..hihi alhamdulillah. Lepas ni beringat la check betul-betul geran semua..
4) Passport masing-masing. 

Lepas beratur lebih kurang sejam lebih ke dua jam (lama oiii..sebab ramai pulak bikers-bikers yang nak masuk Thai sempena cuti awal muharam ni), kami pun masuk ke negara jiran. Mula-mula bergerak ke hotel dulu. Pipi booked Hi-Season Hotel, jauh sikit daripada Lee Garden tu-dalam 1.6 km jer, tapi still ok..dan puas hati sangat. Bilik selesa, bersih, kemas, dan murah (RM 68). =) Kat depan hotel pun ada tut-tut tunggu jer setiap masa. 








Lepas check in semua, perut pun lapar. Jalan depan hotel sikit, ada kedai makan Abang. Kami lunch kat situ. Tomyamnya masyaallah..sedap giler! Harganya pun boleh tahan mahal walaupun kedai tepi jalan jer. 260 baht untuk semangkuk tomyam, dua nasi goreng, dan dua air limau. Hehe ingatkan kat Krabi jer mahal. =P 



Lepas rehat, mandi, solat semua, kami bertolak ke Samila Beach, Songhkla. Berpandukan navigator, alhamdulillah, senang jer nak cari. Dalam setengah jam jer daripada Hatyai, sampai la Songhkla. Sekali pergi jer, esoknya dah tak payah pakai GPS, dah pandai drive sendiri ke Songhkla..hihi. Layan jela pantai Samila ni okay.. =D Best lepak sini, dating-dating dengan cik somi sambil bayang-bayangkan ada baby..haha..








Lepas tu, ke Floating Market pulak. Tapi, alangkah sedihnya sebab elok kami nak masuk parking jer, hujan rahmat turun mencurah-curah. Dah la floating market tu becak, pastu dia macam nak buat baru jambatan ke seberang jalan tu. So, viewnya tak lawa sangat. Tapi, its okay. Kami enjoy jer..memandangkan Pipi sejak dari aritu lagi teringin benor nak pergi Floating Market. =)







Balik Floating Market, malamnya kami keluar ke Patthai (tak tau spelling camna) Night Market. Naik tut-tut sebab tak pernah pergi sana. Selama ni asyik pergi night market Lee Garden jer. Rupanya kat Patthai night market ni lagi best la. Banyak kedai..baju-bajunya pun update jugak. Murah giler berbanding pasar lain, dan kainnya pun sedap pakai dan tak jarang.. Tapi, kami tak beli apa pun kat sini sebab rambang mata, lagipun mata aku dah sipi-sipi jer terbukanya..hihi sejak nak jadi mak-mak ni, asyik ngantok awal jer.. =P

Esok paginya, awal-awal kami dah keluar pergi Bazaar dekat tengah pekan tu. Breakfast dulu kat atas tu (aku makan roti banana campur telur dua - makcik jual tu siap gelak lagi sebab aku makan banyak..sedih uols, Pipi roti kosong satu jer), lepas tu shopping la sikit-sikit. Tengahari balik hotel, mandi, check out..dan gerak ke Songhkla balik.

Lunch dekat Songkla, sedap dan murah la sikit (160 baht jer untuk nasi lauk-lauk). Pastu gerak ke Songhkla Zoo yang aku rasa macam menyesal jer masuk. Haha. 100 baht per person + 50 baht untuk kereta. Memang wajib bawak masuk kereta pun weh sebab jalan daripada satu binatang ke binatang yang lain tu jauh.. =( Dah la dalam zoo tu, ada beberapa orang jer family daripada Malaysia. Yang lain, kosong, sunyi, sepi. Keadaan zoo pun macam tak terurus, dan binatang-binatang pun macam tua, dan tak terjaga. =( Time kami pergi tu, Isnin, memang waterpark dia tutup. So, takleh la nak mandi-manda kat situ. Frust sangat dengan Songhkla Zoo.









Balik daripada zoo, kami ke Big C hypermarket dekat Hatyai. Jalan-jalan tengok HomePro dia macam best jer. HomePro tu ala-ala Ikea la.. =P Jamu mata best jugak..

Lepas tu, dah lewat petang, kami pun balik ke border..masuk Malaysia dengan selamat. Alhamdulillah.. happy giler dapat dating camni. Jom abang next trip ke mana pulak ye sebelum baby Fateh keluar? Haha.. =P